Nationalmuseet overdrager kanoner til Christiansø

Flere museumsgenstande skal opleves ude i landet, så nu overdrager Nationalmuseet kanoner og våben  – bl.a. til Christiansø

Kanoner på Christiansø. (Foto: Nationalmuseet)

Danmarkshistorien udspiller sig i hele landet, og derfor skal flere museumsgenstande også kunne opleves lokalt, mener Nationalmuseet, der løbende sender genstande ud i hele landet. Nu overdrages ejerskabet for flere historiske våben til Christiansø – og også til Hobro og Hanstholm.

”Genstandene hører til i lokalområdet, hvor de formidler en del af Danmarkshistorien, lige dér hvor den foregik. Vi synes, at det i dette tilfælde er sund fornuft, at man lokalt også får ejerskabet over genstandene, så det fremover står dem mere frit, hvordan de vil bruge dem, uden at de behøver at spørge os om lov først. Det er genstande, som lokalt har stor værdi for historieformidlingen, og som vi godt kan undvære på Nationalmuseet,” siger museumsinspektør Jørgen Walseth, der er museumsinspektør ved de krigshistoriske samlinger på Nationalmuseet.

Øens selvforståelse

Nationalmuseet overdrager ejerskabet for 27 kanoner og et mindre antal blank- og stagevåben fra 1800-tallet til Christiansø Administration. Genstandene har i en årrække stået på øens fæstningsværker.

”Christiansø er ét stort fæstningsværk, som har eksisteret siden 1600-tallet, og kanonerne er en helt central del af øens historie og betyder rigtig meget for indbyggerne på øen. Så for os er det en stor glæde, at kanonerne nu bliver vores ejendom, og vi kan bruge dem, som vi tænker er bedst. Kanonerne er vigtige for vores selvforståelse og fortæller meget konkret om øens historie, når de står synligt fremme i landskabet, og børn kan lege omkring dem og kravle op på dem,” siger Søren Thiim Andersen, administrator på Christiansø.

Seneste artikler

Fik du læst?