Musikalsk rejse fra Sydney til Hasle

MUSIK: Formanden for Bornholms Musikfestival, Archibald McKenzie, deler for tiden tilværelsen mellem Sydney i Australien og Hasle på Bornholm

Archibald McKenzie – rejsevant formand. (Fotos: Finn Edvard)

 

Det er en særdeles rejsevant formand, der er i spidsen for det meget flotte program, som Bornholms Musikfestival 2024 kan præsentere.

Koncertrækken, som man kan læse om andesteds på Bornholmnyt.dk, er i fuld gang til glæde for alle elskere af klassisk musik – turister som fastboende, som alle strømmer til først og fremmest Aa Kirke i Aakirkeby, der danner den perfekte ramme om arrangementerne. En enkelt koncert holdes i Gudhjem Kirke, det må vi ikke glemme.

Sydney-Hasle t/retur
Formand for Bornholms Musikfestival siden nytår 2023 er 66-årige Archibald McKenzie, der er en meget forfløjen herre. Archibald har i de senere år delt sin tilværelse mellem Sydney i Australien og Hasle her på Bornholm.

Han har måtte tilbringe meget tid i Sydney, fordi han har skullet tage sig af sine forældre, der begge indenfor kort tid er døde – og efter dødsfaldene har der været meget at ordne, tidskrævende og bureaukratisk papirarbejde.

Archibald MacKenzie er på øen i disse uger, hvor festivalen finder sted – og det vil han også være permament i fremtiden, når alle forhold vedrørende forældrene er bragt i orden.

Vokset op i Sydney
Her til formiddag har han således måttet tilbringe timer foran computeren for at kommunikere med skattevæsenet i Sydney – han håber snart, at alle formaliteter er ordnet.

Archibald har dansk-australske forældre. Faderen var civilingeniør og rejste rundt med familien. Archibald er vokset op i Sydney – og har fået sin musikalske uddannelse som pianist dels i Sydney – dels på konservatoriet i København.

Og det var her, at han for første gang kom i forbindelse med Bornholm: En af hans lærere, den seneste prorektor for Det Kgl Danske Musikkonservatorium, Bodil Vestergaard, kom oprindelig fra Vang, og fortalte med begejstring om sin fødeø. Da Archibald seneste besøgte Bodil Vestergaard i Hasle, blev han lige så begejstret:

Købte Bodils hus
“Jeg var heldig at træffe en masse søde mennesker – og blev i det hele taget meget betaget af øen.

Og han blev “bornholmer” via Bodil Vestergaard:

“Bodil ville på et tidspunkt sælge sit dejlige hus i Hasle, fordi hun ville bruge mere tid i København. Jeg tilbød at købe huset – så kunne hun fortsat komme herover, så tit hun ville, og stadig bo i sine forældres hus,” fortæller Archibald – og sådan blev det, så længe Bodil Vestergaard levede.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Archibald McKnzie byder velkommen til Bornholms Musikfestival.

 

Archibald McKenzie er gift på 37. år og har tre sønner. Hele hans liv har været præget af musik. Han er pianist – og giver bla. koncert i Skt. Nicolai Kirke i Rønne tirsdag 27. august kl. 20, hvor han bl.a. vil spille værker af en af hans personlige yndlingskomponister, Ludwig van Beethoven. Han spiller også cello, har hele to eksemplarer af dette dejlige instrument stående i Sydney.

Og selv om fremtiden nu ligger på Bornholm, så er der flere ting, der skal ordnes i det andet hjemland, før turen mere eller mere endegyldigt går mod Bornholm: Archibald driver med en kompagnon en balletskole i Sydney, som han så på et tidspunkt må overlade til kompagnonen, men det kan måske komme nogle balletinteresserede børn på Bornholm til gode:

“Der er slet ikke noget givet endnu, men det kunne være en mulighed at åbne en seriøs  balletskole på Bornholm, så forældrene ikke skal sende deres balletinteresserede børn til København,” siger Archibald, der mener, at de helt sikkert må være mange talentfulde balletbørn på Bornholm blandt øens knapt 40.000 indbyggere  – og det ville da være noget af en kulturel nyhed på øen.

“Der må jo gerne være andet og mere end lys og luft og stegte sild på Bornholm, siger Archibald med et smil.

Fantastisk historie
Og han glæder sig til at bruge meget mere af sin tid i det skønne hjem i Hasle – og i det hele taget på Bornholm, “med øens fantastiske historie”, som han siger.

Han mener, at det er en stor fordel, at øen har så mange tilflyttere, det giver en form for dynamik, som han godt kan lide.

Og altså klassisk musik. Den kan man lytte til og glæde sig over – hvad enten det er i Operahuset i Sydney – eller i Aa Kirke på Bornholm.

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?