Museum slår et slag for Christiansø-kunstner

Gudhjem Museum udstiller Christiansø-kustneren Carl Oscar Lemvigh, der – indtil nu – kun er kendt i en mindre kreds. 

Carl Otto Lemvigh – bør kendes af flere.

 

Gudhjem Museum satser med udvidet åbningstid, men reducerer dog i antallet af ugentlige åbningsdage i månederne november og december.

Valget af kunstner til årets sidste udstilling kan også betegnes som modigt, idet der er tale om kunstneren Carl Oscar Lemvigh, som kun er kendt i en begrænset kreds.

Ole Stigemo, koordinator for museet, siger om valget af kunstner: ”Vi synes, at Lemvighs værker har en kvalitet, der berettiger et øget kendskab hos en bredere kreds.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Værk af Carl Oscar Lemvigh.

 

Der eksisterer kun et meget begrænset antal værker fra hans hånd, så derfor er udstillingen ”Lemvigh’s Christiansø” en enestående lejlighed til at stifte bekendtskab med hans kunst.”

Faldt for Christiansø

Hvem var han så, denne kunstner?

Lemvigh hørte til i den store flok af kunstnere, der faldt pladask for mulighederne på Christiansø i sidste århundrede. Til forskel fra de andre i gruppen valgte han at bosætte sig permanent på øen, hvor han boede fra 1945 og til sin død i 1986.

Lemvigh kan betegnes som autodidakt, men han deltog i Oskar Kokoschka’s sommerkurser i Saltzburg i både 1962 og 63. Kokoschka var begejstret for hans talent, han blev kåret til ”Årets elev” og fik både legat og rosende anbefaling med hjem fra opholdet.

Ekstrem selvkritik

Denne anerkendelse ændrede dog ikke på Lemvighs helt ekstreme selvkritik. Han mente kun meget sjældent, at hans billeder var helt færdige, og derfor solgte han kun ganske få, selvom der ikke manglede interesserede købere.

Gudhjem Museum er blevet mødt med en kæmpestor opbakning i forhold til udstillingen, der kun er kommet i stand, fordi både Bornholms Kunstmuseum og 11 private ejere har været villige til at udlåne værker til museet. Udstillingen består af 30 billeder, fortrinsvis oliemalerier.

Illustreret skrift

”Vi mener, at Lemvigh fortjener at blive kendt hos en bredere kreds, og derfor udgiver vi også et mindre, illustreret skrift om Lemvighs kunst. I den forbindelse er det os en stor glæde, at fhv. direktør for Bornholms Kunstmuseum, Lars Kærulf Møller er forfatter til teksten”, udtaler Ole Stigemo.

Der er fernisering på udstillingen ”Lemvigh’s Christiansø” lørdag den 29. oktober kl. 13. Gudhjem Museums åbningsdage er herefter fredag, lørdag og søndag  i oktober og november, samt fredag og lørdag  i december frem til 17. december. Alle dage fra kl, 13 til 17.

Seneste artikler

Fik du læst?