Modelbiler blev hans redning

Tidligere pedel på Bornholms Gymnasium blev pludselig ramt af en sjælden sygdom i hjernen. Her fortæller han hvordan han fik hjernekapaciteten tilbage igen…

Jens Christian med sine mange spændende modelbiler

 

MENNESKER: For ti år siden blev fhv. pedel Jens Christian Kofoed ramt af en sygdom, der bevirkede at han ikke kunne komme af med hjernevæsken, og efter operationen var han nærmest ude af stand til at tænke og tale normalt, det hele var det rene kaos.

Beskeden fra lægen var: ”Er du optimist, er der 50 pct. chance for at du overlever, og er du pessimist, er der 50 pct. chance for at du dør.”

Selv om lægen sagde det med et smil på læben, havde Jens Christian dog en plan om at ville overleve og gøre det så godt som muligt.

”Professoren på Rigshospitalet sagde lige ud til mig, at med den hjerneskade, jeg havde fået, kunne min hjerne ikke forbedres, men det ville jeg altså modbevise.”

Jens Christian havde fået at vide ,at det ville kræve en meget kraftig optræning, hvis han overhovedet skulle få et normalt liv igen og bruge hjernen bare nogenlunde.

Af flere muligheder valgte han herefter at gå på Internettet. Han ville selvtræne i stedet for at sætte sig hen og gøre ingenting. ”
”På nettet fandt jeg spændende danske og engelske hjemmesider om modelbiler, men mit eneste formål var at træne hjernen til at læse, huske og forstå,” fortæller Jens Christians Kofoed. I sig selv en stor opgave – og første del af genoptræningen af hjernens kapacitet.

Jens Christian Kofoed – modelbiler blev redningen (Foto: Georg Julin)


Begejstret over livet

I dag sidder 69-årige Jens Christian Kofoed og taler helt normalt og med begejstring over, hvad livet har bragt ham.
”Relativt hurtigt mærkede jeg en forskel i hjernen, og jeg fornemmede, at jeg skulle være stædig, og fik mod på at fortsætte for fuld kraft.”

Jens Christian er bornholmer, hvilket ikke fornægter sig, da han pludselig afbryder mig i et spørgsmål med følgende:

”…og så har man også en kirke, man kommer i. Der var et hold fra Toronto i Canada på besøg i kirken, men dét dér med at man kan bede for folk og sådan noget, det synes jeg jo var noget pjat. Men jeg gik så alligevel frem til forbøn, og på det tidspunkt gik jeg med krykker, og havde det svært med at gå. Men to knægte fra Toronto spurgte, om de måtte bede for mig, og jeg sagde, at det kan der vel ikke ske noget ved. Ved den første bøn skete der ikke noget, og så sagde de bare, at de ville prøve en gang til, de ville ikke give op, og så tog de mig i armene, og jeg rejste jeg mig og smed krykkerne – og har aldrig gået med dem siden”, fortæller Jens Christian Kofoed.

Lidt af en samler
Jens Christian Kofoed fortsatte ufortrødent med at være på internettet og studere modelbiler, for nu var bilerne for alvor begyndt at interessere ham.

”Jeg fortsatte med at læse og læse og læse om modelbilerne, og samtidig kunne jeg mærke at hjernen blev bedre og bedre, så var det den rigtige vej for mig at komme videre. Og så har Vorherre jo nok også haft en finger med i spillet, mon ikke?” siger Jens Christian med et smil på læben.

Jens Christian, der indrømmer, at han altid har været lidt af en samler, har i dag ca. 1600 modelbiler til en samlet værdi af godt 300.000 kroner i forskellige størrelser. Han kan fortælle om dem alle sammen udenad, hvilket gør, at hjernen fungerer normalt i dag.

”Så tæt på som man kan håbe,” griner Jens Christian og slutter:

”Man kan godt træne sig op, men det har kostet blod, sved og tåre og afsavn, men jo, jeg er en glad mand i dag.”

Seneste artikler

Fik du læst?