“Løvemad” – skuespillernes foretrukne natmad

I bogen “Efter teatertid” giver både Bodil Udsen og Malene Schwartz opskriften på en af deres livretter til natmaden: Beuf Americaine, Bøf Tatar eller slet og ret: En “Løvemad…”

Et stykke med tatar -her i den fremragende smørrebrødsrestaurant Aamanns version.

 

I årevis var det en kær og populær tradition blandt skuespillere, at de skulle have et par stykker natmad i festligt selskab efter teatertid. Men allerede gastronomen og skuespilleren Mogens Brandt beklagede sig for mange år over, at traditionen var ved at forsvinde: Skuespilleriet havde forandret sig, tv- og filmarbejde ventede fra morgenstunden og restauranterne lukkede tidligere og tidligere. (Så skulle han have været blandt os nu…den situation havde været svær at håndtere for levemanden…)

Men når det endelig skete, at skuespillerne samledes til en hyggelig gang natmad, i restauranten, på hotellet eller hjemme privat, så var smørrebrødet ofte på menuen og to af vore populæreste skuespillerinder i generationer, Bodil Udsen og Malene Schwartz har begge i bogen “Efter teatertid” af Paul Erik Christiansen røbet deres opskrift på en af deres favoritter: Tatar eller “Løvemad”. Ikke just en specialitet man ser på vegetarernes bord, men ikke desto mindre en af danskernes klare favoritter.

Under hestesadlen

Tatar er angiveligt opkaldt efter et asiatisk stammefolk, tatarerne, oplyser magasinet Samvirke.  Man siger, at tatarerne spiste råt oksekød, men før de spiste det, anbragte de kødet under sadlerne på deres heste, mens de red, for at mørne det.

Løvemad er et andet navn til den klassiske, danske tatarmad, der sædvanligvis serveres på mørkt rugbrød. Tatar skal skrabes eller hakkes af inderlår fra bagbenet af oksen og serveres i Danmark med rå, hakkede rødløg, rå æggeblomme, kapers, revet peberrod og somme tider pickles.

Klassiker fra den franske bistro

Steak tatare er en fransk bistroklassiker. Koldt, friskhakket oksekød røres med en blanding af grov dijonsennep, finthakkede cornichoner, kapers, skalotteløg, æggeblomme, friskkværnet peber og hakket estragon. Ligeledes er der revet peberrod, hakkede saltede ansjoser, lidt olivenolie og en sjat cognac. Franskmændene serverer pommes frites, grøn salat og fransk baguette til.

Den amerikanske tatar tilsættes ofte tabasco og Worcestershire-sauce.

Malene Schwartz Beuf Américaine:

  • Tatar af okseklump.
  • Kødet hakkes to gange og blandes med lidt majsolie, et par rå æggeblommer, citronsaft, Worcestershire-sauce, tabascosauce, finthakket, rå løg, kapers, salt og friskkværnet peber.
  • Serveres iskoldt i et fladt fad og overfladen rilles. Salat m. kartofler og evt. varme flutes serveres til.

Bodil Udsens “Løvemad”:

  • En god portion skrabet oksekød kommes på en tallerken og dækkes af et lag dansk  stenbidderrogn.
  • En rå æggeblomme i midten.
  • Kan selvfølgelig spises på brød, men smager også godt uden, siger Bodil, der anbefaler vodka til.

Skål og velbekomme.

 

Seneste artikler

Fik du læst?