Kyndelmisse markeres flere steder på Bornholm

Det er Kyndelmisse – vi er halvvejs gennem vinteren, og det markeres i kirker over hele Bornholm

Kyndelmisse betyder , at vi nu er halvvejs gennem vinteren g markeres flere steder på Bornholm. (Foto: Torben Ager)

 

Af fhv. sognepræst Agnethe Zimino

Onsdag  2. februar fejrer vi Kyndelmisse eller Missa candelarum, som den også hedder på latin. Det betyder lysmesse. Oprindelig var dagen en katolsk kirkefest.

Rent kirkeligt blev dagen før reformationen fejret med en lysprocession til kirkerne for at indvie alle de vokslys, der skulle bruges i kirkerne det kommende år. Kirkegængerne fik også indviet nogle lys, som de kunne have liggende derhjemme, og som man kunne tænde i tilfælde af sygdom og død.

Jesu første besøg i Jerusalems tempel

Dagen er også blevet kaldt for Marias renselsesfest. Nu var der gået 40 dage efter Jesu fødsel. Ifølge Moseloven skulle en kvinde regnes for uren i 40 dage efter fødslen af et drengebarn, og hvis det var en pige, var hun uren i hele 80 dage. Ja, der var ikke ligestilling den gang.

Dagen blev højtideligholdt, for nu kunne Maria komme i templet igen efter at have gennemgået en renselsesceremoni, og barnet kunne blive fremstillet i templet. Og der var da også to gamle Simon og Anna, fortæller biblen, som tog imod Jesus med stor glæde. Jesus bliver i biblen kaldt for verdens lys. Derfor er det en lysmesse, vi fejrer på Kyndelmisse dagen.

Fakkeltog

Mange kirker markerer Kyndelmisse med evt. fakkeltog eller en gudstjeneste, hvor kirken er fyldt med levende lys.

Vi er stadigvæk i en mørk tid på flere måder – det er stadigvæk vinter, og vi er trætte af corona og al dens væsen. Vi har brug for at fejre lyset og se fremad mod et forår, som vi glæder os så meget til. Vi har måske allermest brug for at høre og opleve, at der er håb, både når alting ser mørkt ud, og at der sker noget lyst og godt forude, for Jesus er lyset, og med ham ender det godt!

Kjørmes Knud?

Rent folkeligt blev denne festdag i gamle dage kendt som Kjørmes Knud..

På denne dag fejres også Midvinter. Nu er vi halvvejs gennem vinteren, og man betragtede  denne dag, som årets koldeste – deraf betegnelsen Knud, som betyder streng frost

Halvdelen af vinterforrådet til dyr og mennesker skulle gerne være tilbage, og på selv dagen spiste man pandekager for at sikre en god byghøst.

En nutidig salme om Kyndelmisse

En salmedigter og nu afdød præst Ingrid Schrøder Hansen har digtet en salme, som minder os om betydningen af denne dag. Melodien: Skyerne gråner. Her er første vers:

Februar, kulde og korte dage,
Skyerne tunge af regn.
Langsomt er lyset på vej tilbage,
Lover os forårets tegn.
Derfor bærer blus vi med glæde!

Flere kirker fejrer kyndelmissegudstjenester onsdag 2. februar. Her er en guide til kyndelmissegudstjenesterne.

Aa Kirke

I Aa Kirke på Storegade 2 er der kyndelmissegudstjeneste onsdag 2. februar kl. 19 med sognepræst Birgit Friis.

Gudhjem Kirke

I Gudhjem Kirke på Kirkevej 9 er der kyndelmissegudstjeneste onsdag 2. februar kl. 19.30 med sognepræst Tina Ravnsbjerg Damholt. Østerlars-Gudhjems Kirkekor medvirker.

Sankt Ibs Kirke

Sankt Ibs Kirke på Ibskervej 45 holder Kyndelmissekoncert onsdag 2. februar kl. 19.30. Og Kyndelmissegudstjeneste søndag 6. februar kl. 16.30 med sognepræst Lise Dürr Nielsen.

Ruts Kirke

 Ruts Kirke på Kirkevej 1 holder torsdag 10. februar kl. 19.30 kyndelmissekoncert.

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Elverskud i Aakirkeby

MUSIK: NylarsKoret opfører mandag 22. april Niels W. Gades værk Elverskud med tre professionelle sangere i Aa Kirke    Af Lene Dam Jørgensen Mandag 22. april kl.

Læs mere »