Inspireret af bornholmske helleristninger

KUNST: Nanna Backhaus, Mette Bentzen, Andrew Brown og Lasse Kristensens glasskibe udstilles på Bornholm sommeren over.

De fire kunstnere: Nanna Backhaus, Mette Bentzen, Andrew Brown og Lasse Kristensen.

 

Til udstillingen “Soltegn” har fire kunstnere fra Helsingør og Hundested ladet sig inspirere af de bornholmske helleristninger. Soloudstillingen er netop åbnet på Bornholms Center for Kunsthåndværk i Grønbechs Gård i Hasle og vises frem til september.

Den rige symbolik
Glasskibene i glas og træ er siden projektets opstart i 2016 af mange blevet forbundet med vikingetidens skibe og æstetik. Undervejs er de fire kunstnere bag blevet draget mere og mere af den rige symbolik, der knytter sig til skibet som symbol. Skibet har gennem tiden været set som et transformativt symbol, især forbundet med rejsen mellem liv og død – og genfødsel. Skibet handler om nat og dag, lys og mørke. Evnen til og nødvendigheden af at flytte sig gennem livet.

Helleristninger
Bornholm bugner af helleristninger, der kan opleves på flade klipper og sten på store dele af øen. De ældste helleristninger er omkring 10.000 år gamle, mens hovedparten er fra bronzealderen (1700 – 500 før vores tidsregning). Bronzealderens religiøse forestillinger og symbolsprog cirkler om heste, skibe og solen. De bornholmske helleristninger kredser også om disse tre symboler, samt mennesker, fødder og glidebaner. En betragtelig del af de bornholmske helleristninger har også tjent som solkalendere.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Inspirationen fra Bronzealderens spor på Bornholms klipper har taget Glasskibene i en ny retning, hvor de 25 nye værker på udstillingen formidler nutidige fortolkninger af universel symbolik og historiefortælling fra en tid, der ligger endnu længere tilbage end Vikingetiden:

Besked fra forfædre
”Vi oplever helleristningerne som vidunderlige og personlige beskeder fra vores forfædre. Et ønske om at udtrykke sig kreativt, visualisere de vigtige ting i livet, og nedfælde følelser og tanker. Det er nemt for os at forholde os til; det gør vi også i vores tid og i vores arbejde. Vi udtrykker os gennem træ og glas; vores kreative og stædige bronzealderkolleger kommunikerede deres indre liv ud på sten og klipper,” fortæller Nanna Backhaus.

Høje forventninger
Udstillingen kan opleves på Bornholm Center for Kunsthåndværk i Hasle sommeren over, og centerleder Lene Havtorn luftede i sin tale høje forventninger til udstillingen: ”Det er en verdensflåde, der i dag lægger til i Hasle. Glasskibene har været verden rundt, men de 25 skibe, der sommeren over kan opleves her, er ”vores skibe” – lavet helt særligt til Bornholm”.

Meningsfyldt på Bornholm
”Vi finder meget mening og inspiration i udstillingens tema”, sagde Mette Bentzen til de mange fremmødte ved udstillingsåbningen. ”Men det er også meget meningsfuldt for os at udstille lige præcis på Bornholm, hvor kunst og kunsthåndværk værdsættes på det niveau, som det gør.”

Bornholm er udråbt til Europas første World Craft Region af World Craft Council, og Bornholms Center for Kunsthåndværk er et omdrejningspunkt for visning af kunsthåndværk på højt niveau.

Seneste artikler

Fik du læst?

Søndagens gudstjenester

TRO: Bornholmnyt.dk bringer oversigten over søndagens gudstjenester 1. september   Aa Kirke 09.00: Gudstjeneste ved sognepræst Louise Christina Howard. Skt. Peders Kirke 10.30: Gudstjeneste ved

Læs mere »