Ida Marie laver teater for børn – og hun kan ikke sættes på pause…

Børnene elsker, når Ida Marie Tjalve går på scenen, kun ledsaget af sine dukker, der består  af en kartoffel, en pølse og et par croissanter…

Ida Marie Tjalve laver børneteater med beskedne virkemidler – men børnene jubler. (Foto: Pernille Lindblom)

 

Af Pernille Lindblom

I løbet af kulturugen har Theatrum Elasticum gæstet flere af øens byer med forestillingen “Musen, fuglen og pølsen”.

”En fuldendt tragedie, hvor to ryger i gryden og én bliver spist”.

Sådan beskriver dukkefører, Ida Marie Tjalve sin opsætning, da jeg møder hende til en snak, mellem lørdagens forestillinger på Rønne Teater. Hun tilføjer dog med et smil, at det tager børnene ikke så tungt.

Ida Marie har hele ugen spillet teater for øens skoler og institutioner, der via en bevilling fra Slo- og Kulturstyrelsens sommeraktivitetspulje giver børnene mulighed for et indblik i scenekunsten. Denne weekend havde også familier mulighed for at opleve stykket på henholdsvis Rønne Teater og i Soldalen ved Olsker.

Grimms eventyr

Fortællingen er en fri tolkning af Grimms eventyr “En mus, en fugl og en medisterpølse”. Sådan forklarer Ida Maria stykket:

”Der er umiddelbart noget “Skomager bliv ved din last” over moralen i den oprigtige historie. Først så jeg det som et billede på datidens rigide samfund, med faste kønsroller og klasser.  Men jo mere, jeg gravede mig ned i historien, fandt jeg også en anden morale. Den om, at have lov til at synes, det er ok med dét, det man har. For hvis det i virkeligheden fungerer godt for én, og man er tilfreds, så skal man vel have lov at være det, uden at føle sig rystet i sin grundvold, når nogen mener, man bør stræbe efter mere.”

Demokratisk teaterform

Med det, mener Ida Marie ikke, at man skal stå stille i sin udvikling. Slet ikke. Forestillingen er netop et udtryk for, at hun holder af den demokratiske teaterform, hvor man får det bedste ud af det man har, også selvom det ikke er meget andet, end en kurv med grøntsager og sin gode fantasi.

Derfor, er det Ida Maries håb, at være medvirkende til at booste børnenes kreative forestillingsevne ved at vise dem, hvordan hun med enkle remedier, sang og stor fortæller entusiasme, formår at skabe en historie.

Efter forestillingen, får børnene selv lov at prøve kræfter med at komponere dukker. En kasse grøntsager med træspyd bliver sat frem, og kreativiteten slippes løs. Formålet er, at børnenes følesans stimuleres, samtidig med at de oplever at forme noget håndgribeligt. Dét at skabe deres egen dukke, der i samspil med de andre børns skabelser, kan give liv til flere nye fortællinger eller lege, er dét Ida Marie brænder for.

Hun kalder begrebet den kollektive leg. Et tema der går igen, når hun bookes som huskunstner, til projekter i børnehaver og skoler. For medinddragelsen af børnene, giver liv til fortællingerne og børnene oplever at deres bidrag, er lige så vigtig, som de andres. Ida Marie vil vise børnene, at det ikke er nødvendigt at være perfekt, til det man laver. Man skal bare kaste sig ud i det  – og tro på sig selv.

Bornholm siden 2013

Resterne af grøntsagerne ryger på komposten hjemme hos Ida Marie, der har boet på Bornholm siden 2013. Hun er uddannet dukkespiller og dukkemager fra London School of Puppetry, en interesse der blev kickstartet af et højskoleophold i 90’erne. Herudover har hun i en lang årrækk arrangeret dukketeaterfestival og været med på det bornholmske udviklingsprojekt Spor. Hendes næste job er opsætningen af et skyggeteater på Thorvaldsens Museum i København.

På spørgsmålet om, hvorfor det er vigtigt at børn får lov at opleve teater, svarer hun: ”Fordi det er nærværende og live. Det er skrøbeligt og kun tilgængeligt i nuet. Jeg kan f.eks. ikke sættes på pause…”.

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Elverskud i Aakirkeby

MUSIK: NylarsKoret opfører mandag 22. april Niels W. Gades værk Elverskud med tre professionelle sangere i Aa Kirke    Af Lene Dam Jørgensen Mandag 22. april kl.

Læs mere »