Hyggelig sommerlæsning om et romantisk madkursus…

SOMMERLÆSNING: Bogen “Solskin og parmesan” følges en lille gruppe mennesker – der i hver sin alder og livssituation – tilmelder sig det fælles udgangspunkt og handlingsforløbet i romanen: Et madlavningskursus i Italien.

l”Solskin og parmesan” – herlig sommerlæsning.

 

Af Pernille Lindblom

Romanen “Solskin og parmesan” er skrevet af svenske Christoffer Holst og udgivet på dansk af forlaget Flamingo, som er en del af Gyldendal.

I bogen følges en lille gruppe mennesker – der i hver sin alder og livssituation – tilmelder sig dét der skal blive et fælles udgangspunkt og handlingsforløbet i romanen: Et madlavningskursus i Italien.

Desværre ender gruppen med at måtte indlogere sig på et svensk pensionat – i stedet for under den italienske sol!

Glemt popstjerne

Køkkenassistenten Hilda, der har sparet sammen til turen et halvt år ved blandt andet at opvarme frostmad i en børnehave, beslutter sig skuffet for at få det bedste ud af kurset alligevel. Rasmus, en glemt popstjerne, der helst vil ligge og se tv på sofaen dagen lang, magter ikke at forholde sig til virkeligheden udenfor stuens fire vægge, og træder kun modvilligt til, da søsterens veninde melder afbud til turen.

Sammen med de øvrige deltagere og den hemmelighedsfulde rejseguide Paula, udforskes det italienske køkkens grundprincipper i en lille svensk kystby, og relationerne blomstrer i takt med gruppens kulinariske formåen

Mad og vin

Forenet i passionen og fællesskabet omkring mad og vin, finder hovedpersonerne fornyet mening med livet. Nogle, bliver modige nok til at følge deres hjerte, sanserne og intuitionen til en ny fremtid, mens andre gør op med fortiden.

Solskin og parmesan er en feel good-roman om at turde tage de chancer livet byder os – tilsat et drys af romantisk spænding – og et gran af svigt. Omdrejningspunktet er kærligheden og de spor, den sætter i os, når vi mister. En fortælling om at tabe sig selv i livet og genvinde balancen, selvtilliden og håbet samt tilgive skyld, skam og afsavn.

Etableret forfatter

 Christoffer Holst, er på trods af sine kun 31 år allerede en etableret forfatter i svensk skønlitteratur. Han arbejder til daglig som redaktør på et forlag og ser sig selv som en ”uforbederlig romantiker, der ville ønske at livet var lidt mere som på film. Eller i bøger.” Derfor, har han selv skrevet tre af slagsen, hvoraf to af dem har været nomineret til årets feel good-roman i Sverige.

-Hvordan er det at være en yngre mandlig forfatter i feel good genren, der ofte er præget af kvindelige forfattere? 

“Det er der mange der spørger mig om, og sandheden er, at jeg sjældent tænker over det. Jeg har jo både læst og skrevet i den her genre længe før, jeg selv blev udgivet. Genren har altid tiltalt mig, også selv om feelgood romaner oftest handler om kvinder og skrives af kvinder. Men historiernes fokus, kredser altid om dét at være menneske, og det er jo ikke kønsbestemt. Dog, bør man ikke glemme, at det er kvinderne som har gjort genren populær, for både forfattere og læsere. Det synes jeg er stærkt.”

Inspirationen

-Hvilke forfattere/mennesker har inspireret dig til selv at skrive og hvor finder du inspiration til handlingen i dine bøger?  

“Jeg ser meget op til britiske forfattere som Veronica Henry, der formår at beskrive miljøer så godt, at man ønsker bogen aldrig slutter. Men jeg henter også meget inspiration fra film. For eksempel synes jeg Nora Ephrons romantiske komedie Gudmor, har nogle brilliante dialoger. Når det kommer til handlingen i mine egne bøger, finder jeg ofte inspiration i de steder jeg besøger. Jeg rejser meget, gerne rundt i Sverige, og ind i mellem, finder jeg et særligt sted, som jeg bare skrive om. Sådan var det med Öregrund i Solskin og parmesan.”

Flere bøger

-Er der flere bøger på vej fra dig, og kan du afsløre lidt om hvad der er i vente for os læsere?  

“Absolut! Lige nu skriver jeg en enkeltstående feelgood roman som udkommer i Sverige næste forår. Den handler om en kro i 80érne og i nutiden. En historie fuld af familiehemmeligheder, kærlighed  – og masser af mad, selvfølgelig!”

-Hvilken bog tager du selv med på ferie i år? 

“!Jeg overvejer at begive mig ind i Lucinda Riley´s univers. Alle andre end jeg har jo læst hendes bøger. Og så en krønikesamling af Ruth Reichl, som er en af mine favoritskribenter når det gælder mad!

Seneste artikler

Fik du læst?