Hvad betyder dit navn?

”Hvad er barnets navn?” Sådan har jeg spurgt ufattelig mange gange, når et barn skulle døbes.

Navne kommer og går. Nutidens svindlere finder tilsyneladende de navne, som virker allermest gammeldags, og så bliver folk ringet op med det formål at franarre dem penge, fordi de hedder Else, Birte eller Kirsten.

Navne er også meget forskellige fra land til land. Fra min tid i Nigeria husker jeg navne, som ingen danskere ville give deres børn (her med deres betydning):  Abiona (født på en rejse), Chineka (Gud lytter), Danjuma (søn af fredag= født på en fredag).

Rigtig mange navne i Afrika var dog ofte af bibelsk oprindelse, så jeg havde i klassen ofte en Abraham (far til mange folkeslag), Ezekiel (Gud er med os) eller Josua (samme betydning som Jesus =frelser) og mange andre.

Mange af disse bibelske navne er nu blevet populære også i Danmark, men det er sjældent, de er valgt p.g.a deres betydning. I Afrika tænker man over betydningen af navnet, inden det bliver givet. Det er dog både interessant og givende at dykke ned i betydningen af vore navne. Vidste I f.eks., at navnet Mathias betyder ”Guds gave” eller ”Gaven fra Gud”? Det er jo et budskab i sig selv, og navnet kommer også fra Bibelen.

Jeg har altid vidst, at mit navn Agnethe betyder ”lille lam” afledt af Agnus, som betyder lam, men nu har jeg så også læst, at Agnethe stammer fra græsk og betyder majestætisk hest. Jeg ved så ikke, om den betydning kan knyttes særlig meget til min person, så det lader jeg helt og fuldt ligge. En hebraisk betydning af mit navn er ”Morgenrødens gudinde”. Nu er morgener ikke just lige mig, og en gudinde er jeg da hvert fald ikke, så jeg holder mig til den første betydning, og så er der også en anden grund til, at jeg foretrækker at være et ”lille lam”!

Jesus bruger udtrykket, og spredt omkring i Bibelen bliver lammet brugt som illustration. Det er måske meget naturligt, fordi lam og får var en naturlig del af det landskab, som Bibelen beskrev meget udførligt.

Jesus brugte også billedet af sig selv som fårehyrden, som med stor omhu passer på sine får og ikke lader vilde dyr komme dem nær i modsætning til en lejet hyrde, som bare flygter og lader fårene passe sig selv, hvis der er fare på færde. Men ikke mindst fortæller han meget rørende om hyrden, som har mistet et lam, der er faret vild, og så går hyrden ud for at lede efter det, og når han finder det, bærer han det hjem på sine skuldre. Et meget smukt billede!

Jeg vil gerne være sådan et lam, for tit og ofte forvilder jeg mig også væk fra det, som er Guds mening med mit liv og går mine egne veje. Mon ikke I andre også nu og da har brug for at blive båret gennem svære tider?

Læs blot en del af Salme 23, som findes i Det Gamle Testamente. Bemærk den fred og den tryghed den salme kan fylde os med, når vi åbner os for dens enkle, men stærke budskab:

”Herren er min hyrde.
Jeg lider ingen nød.
Han lader mig ligge i grønne enge,
Han leder mig til det stille vand.
Han giver mig kraft på ny.
Han leder mig ad rette stier
For sit navns skyld.
Selv om jeg går i mørkets dal
Frygter jeg intet ondt,
For du er hos mig
Din stok og din stav er min trøst»

Jesus er min hyrde. Jeg er et lille lam, som er afhængig af min hyrdes omsorg. I en verden, hvor meget skal præsteres, er det godt at blive båret, når man ikke kan gå selv, og det sker for alle os mennesker. På den måde har vi alle brug for en frelser, for gang på gang farer vi vild og har brug for at blive fundet, blive tilgivet, få oprejsning fra de fald, som i vores Bibel kaldes for synd og blive fortalt, at vi elsket uanset hvad. Vi bliver givet en ny begyndelse!

Det var et godt navn, mine forældre gav mig! Det minder mig dagligt om Guds godhed mod mig i alle forhold. Hvad mon dit navn betyder?

Der er et vers hos profeten Esajas (kap. 43 vers 1-3), som jeg vil slutte med. Det er sagt til Israel, men du og jeg må tage det til os som et ord til os personligt. Sådan må Bibelens ord godt bruges og opfattes af os.

”Frygt ikke, for jeg har løskøbt dig.
Jeg kalder dig ved navn, du er min.
Går du gennem vand, er jeg med dig,
Gennem floder skyller de ikke sammen over dig;
Går du gennem ild, bliver du ikke forbrændt,
Flammen brænder dig ikke,
For jeg er Herren din Gud.”

I dag har vi fået en ny nabo. Jeg bød hende hjertelig velkommen og spurgte efter hendes navn. Navne er vigtige. De betyder, at vi kender hinanden på en lidt nærmere måde eller gerne vil lære hinanden at kende.

Gud kender vores navn. Vi betyder noget for ham. På grund af Jesu død og opstandelse har han løskøbt os – dvs frelst os. Det betyder måske ikke, at vi aldrig bliver mødt af farer, men det betyder, at jeg altid og hele tiden er omgivet af Guds omsorg, og det sker ofte, at jeg må takke Gud, at han også leder mig i farlige situationer, i kriser og får mig reddet fra, hvad der er af livstruende situationer. Jeg er aldrig alene. Det er du heller ikke og til lykke med det.

Glædelig søndag! I Jesu navn. Amen, og hvad det betyder, vender jeg tilbage til en anden søndag.

Kærlig hilsen

Agnethe Zimino
Pens. sognepræst

Seneste artikler

Fik du læst?

Turismeskat på Bornholm?

DEBAT: Det er ret beskæmmende, at Minister for Byer og Landdistrikter Morten Dahlin slet ikke har forstået, hvad en turismeskat er, skriver Claus Larsen-Jensen, gruppeformand

Læs mere »