Gudhjem Museum har slået dørene op for den traditionsrige sommerudstilling med kunstnersammenslutningen “Holkahesten”
Holkahesten er en sammenslutning af fremtrædende, professionelle billedkunstnere og kunsthåndværkere – alle med nær tilknytning til Bornholm. Sommerudstillingen giver et godt indtryk af, hvad der rører sig i den bornholmske kunstverden lige her og nu.
Kunstnersammenslutningen har 19 medlemmer, hvoraf 16 deltager med nye værker i årets udstilling. Til minde om Karin Høj Christensen, der døde i marts, udstilles også et lille udvalg af hendes værker. I år er der ingen gæsteudstillere, som det ellers ofte har været kutyme. Det oplyser Hanne Strøby fra Gudhjem By- og Museumsforening.
Udstillinger med Holkahesten er en tradition, som med en enkelt undtagelse, har fundet sted på Gudhjem Museum hvert år siden 2001. De var lige fra starten tænkt som en mulighed for at vise bornholmsk samtidskunst med øens mest fremtrædende kunstnere.
Variation i kunstverden
Det er altid svært at skabe en helstøbt udstilling med værker af så mange forskellige kunstnere, der kommer med værker i vidt forskellige formater, udtryk og materialer. Som regel lykkes det alligevel at skabe samspil og få værkerne til at gå i dialog med hinanden og med Gudhjem Museums smukke udstillingsbygning. Udstillingen skal opleves som en illustration af den store spændvidde og variation, der fortsat findes i den bornholmske kunstverden.
I årets udstilling deltager: Billedkunstnerne Klaus Thommesen, Anne Sofie Meldgaard, Martin Berge, Margit Rosenmeier, Inge Lise Westman, Silas Inoue, og Hanne Mailand, keramikerne Charlotte Thorup, Julie Høm, Hans Munck Andersen og Gerd Hiort Petersen, smykkekunstnerne Per Suntum og Kaori Juzu, foruden skulptørerne Kirsten Ortwed og Vibeke Glarbo, samt lys- og fotokunstner Hans E. Madsen.
(Artiklen fortsættes under billedet)
Navnet Holkahesten stammer fra sagnet om en stor klippeblok af samme navn i den snævre hulvej Holkarenden, der går mellem Holkadalen og Malkestien ved Gudhjems sprækkedale. Den er en del af et sagn om tre trolde. ”Hesten” ligger og sover om dagen, men når mørket faldt på rejser den sig op og jager børnene hjem. Den er: ”grå som toggan, fæl, me longa ørn” Derfor skal man holde sig fra at færdes i dalen efter solnedgang. Siges det…
Hesten har gennem årene ofte optrådt på udstillingens plakat, og denne gang er det lys- og fotokunstneren Hans E. Madsens fortolkning af motivet, der er gengivet. Udstillingen kan ses på Gudhjem Museum til og med søndag 6. september 2020. Museet er åbent torsdag til søndag fra kl. 13 til 17.