Har Bornholm den bedste idé?

Har Bornholm nøglen til at stoppe det globale madspild? Madspildstænketanken ONE\THIRD er på jagt efter innovative ideer til at mindske madspild.

Hvem har en god idé til at bremse madspild? Måske en fra Bornholm?

 

Opgørelser over madspild på globalt plan vidner om en trist tendens, nemlig at over en tredjedel af verdensbefolkningens mad havner i skraldespanden – i stedet for på spisebordet. Det vil konferencen og innovationskonkurrencen “Spisbar”’ være med til at ændre. Derfor kalder tænketanken ONE\THIRD Bornholms kvikkeste hjerner og bedste idéer til kamp mod madspild.

Hårdt for klimaet

Madspild er hårdt for vores klima. På verdensplan anslår man at cirka otte pct, af de totale menneskeskabte emissioner af drivhusgas kommer fra madspild og madaffald. Sammenholdt med, at 34 pct. af al den mad vi i dag producerer i verden ender i skraldespanden, er madspild er en global klimaopgave, som vi skal løse.

Leder efter ideer

Tænketanken ONE\THIRD leder efter innovative idéer, fra blandt andet Bornholms uddannelsesinstitutioner, virksomheder og private udviklere, der kan hjælpe Danmark med at nedbringe madspildet. For at gøre det ekstra attraktivt for idémagere og iværksættere at arbejde med madspildsområdet, arrangerer ONE\THIRD konferencen “Spisbar” og lancerer samtidig en konkurrence under samme navn.

Finde løsninger

“ONE\THIRD arbejder for at bringe hjerner og hjerter sammen for at stoppe madspild. Med konkurrencen vil vi bringe nye interessenter i spil for at finde innovative løsninger til at bekæmpe og forebygge madspild. Det er vores håb, at konkurrencen vil stimulere nye ideer, vise nye veje og skabe nye samarbejder på tværs af faggrænser,” siger Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand i ONE\THIRD.

Vi er i front

Tommy Ahlers, klimainvestor, tidligere uddannelses- og forskningsminister, og nu juryformand i Spisbar, har fokus skarpt rettet på klimadagsordenen.

“Vi har et virkelig innovativt iværksætter- og forskningsmiljø i Danmark, ligesom vi er i front med den grønne omstilling. Det er helt unikt, men broen mellem de to skal være stærkere. Det skal være lettere at være grøn iværksætter, og det skal være lettere at få den grønne viden, vi har på universiteterne, ud at gøre en forskel i virkeligheden – det gælder også med hensyn til at minimere madspild” fortæller Tommy Ahlers og fortsætter:

“Jeg glæder mig til at se, hvad der gemmer sig af idéer i Danmark og opfordrer alle til at sende deres idé eller projekt ind til os. Vi skal have mindsket madspildet nu.”

Juryen består ud over Tommy Ahlers, bestyrelsesformand for ONE\THIRD Flemming Besenbach, direktør og partner i tænketanken DareDisrupt Anders Hvid og Nicolai Bech fra Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut, Mads Werge, partner i rådgivningshuset PlanMiljø, og landechefen fra TooGoodToGo, Heidi Boye.

Om konkurrencen

Blandt alle de deltagende i konkurrencen udvælger juryen tre nominerede. De tre nominerede skal præsentere deres idé live foran deltagerne på Spisbar-konferencen, hvorefter juryen vælger den endelige vinder. Hovedpræmien til den vindende ide er et professionelt rådgivningsforløb via PlanMiljø, der har mere end 30 års erfaring inden for rådgivning i madspild og bæredygtig omstilling.

Læs nærmere om konkurrencen og vilkårene for deltagelse på www.spisbar.info.

Spisbar-konferencen holdes onsdag 18. maj på Transformerstationen i Valby i København.

Seneste artikler

Fik du læst?