Gomârn Borrinjholm

Mandag 7. november – Solen står op kl. 07:15 og går ned kl. 16:11
Dagen er aftaget 8 timer og 29 minutter.

Sose strand

Mandag får vi mest skyet vejr og måske lidt regn her og der.
Temperaturen bliver mellem 10 og 12 grader, dertil en jævn til frisk vind fra sydvest, ved kysterne stedvis op til hård.
I aften og i nat mest skyet og stedvis lidt regn.
Temperaturen holder sig mellem 10 og 12 grader og let til frisk vind fra sydvest.

Luftfugtighed: 87%
Uv index: 0.7
(kilde:DMI)

Idag er det Engelbrechts dag
Efter en grevesøn der med hjælp fra sin indflydelsesrige familie blev domprovst alle­rede som 14-årig. Som 30-årig blev han, ved egen fortjeneste, ærkebiskop af Köln. Han gik ind for de nye tigger­munkeordener og bekæm­pede det udbredte administrative misbrug inden for kirken. Det skaffede ham mange fjender, og på denne dag i år 1225 blev han myrdet af en sammensværgelse af utilfredse adelsmænd. Engelbrect ligger begravet i Köln Domkirke.

Vi siger tillykke til
1991 = Anne Gadegaard – sangerinde, blogger
1987 = Natalie Madueño – skuespillerinde
1944 = Merete Hjortsø – operasangerinde
1943 = Joni Mitchell – canadisk sangerinde og sangskriver

Hvad er der sket på datoen 7. november
1550 – Katolicismen på Island ender med halshugningen af biskop Jon Arason og to af hans sønner. Halshugningen sker blandt andet på foranledning af den danske foged Christian Skriver. Denne bliver dræbt året efter af biskoppens datter Thoren.
1770 – En bekendtgørelse advarer danskerne om den truende pest, der hærger i alle omkringliggende lande. Pesten er startet som byldepest i Konstantinopel og har bredt sig gennem Europa. I Stockholm er 40.000 døde af pesten; i Karlskrona 16.000. I Danmark bliver der indført strenge karantæne- og kontrolforanstaltninger – men forgæves…
1800 – H.C. Ørsted bliver adjunkt ved Københavns Universitet, men uden løn. 7. november 1850 har han 50-års jubilæum og får i dette år oprettet et naturvidenskabeligt fakultet ved universitetet.
1892 – Om morgenen bliver den 30-årige Jens Nielsen henrettet med økse i Horsens – dømt for mordforsøg. Han skal blive den sidste, der bliver henrettet i Danmark med “hovedet på blokken”.
1905 – Finley Preston henrettes ved hængning i staten Tennessee i USA. Det var den sidste henrettelse ved hængning i staten, og den sidste offentlige henrettelse.
1917 – Lenin og hans revolutionære stormer Vinterpaladset i Petrograd (Sankt Petersborg). Oktoberrevolutionen, som dette opgør siden bliver kaldt, fører til bolsjevikkernes magtovertagelse i Rusland, men først i 1921 er den russiske borgerkrig slut, og bolsjevikkerne dermed den endelige sejrherre. Den kaldes Oktoberrevolutionen, da datidens kalender i Rusland angiver datoen 25. oktober.
1940 – Tacoma Broen styrter sammen. Videobilleder er siden gået verden rundt. Ingen mennesker kom dog noget til.
1956 – Elvis Presley entrer hitlisterne med ”Love Me” denne dag. Det er første gang, en sang bliver en millionsælger uden at være udgivet på en single. Den kommer i stedet på en EP. De andre sange herpå er ”Rip it Up”, ”Paralyzed” og ”When My Blue Moon Turns to Gold Again”.
1971 – En æra slutter i Århus, da byens sporvogne kører deres sidste tur.
1971 – Trods et nederlag på 0-1 til Frem i sidste runde vinder Vejle det danske mesterskab i fodbold.
1972 – Fire bliver dræbt og fabriksanlæg for flere millioner kroner ødelægges ved en eksplosion på Grindstedværket. Utilstrækkelig rensning af kemikalierester er årsagen til eksplosionen.
1973 – Erhard Jakobsen stifter det nye parti Centrum-Demokraterne (CD). Dagen før havde Erhard Jakobsen meldt sig ud af Socialdemokratiet, som han var folketingsmedlem for.
1989 – DDR’s kabinet træder tilbage efter uroligheder og demonstrationer i mange byer. Dagen efter træder hele Politbureauet tilbage.
1989 – For første gang i byen New Yorks historie bliver en sort valgt til borgmester, da et flertal af vælgerne stemmer på demokraten David Dinkins.
1990 – Store dele af Universal Studios i Hollywood, USA, brænder. Ingen mennesker kommer noget til, men kulisserne til film som King Kong, Psycho, Hajen og TV-serien Kojak bliver ødelagt.
1993 – Evander Holyfield genvinder i Las Vegas, USA, VM-titlen i professionel sværvægtsboksning ved at pointbesejre den regerende mester Riddick Bowe.
1993 – Franskmanden Alain Prost vinder for fjerde gang VM i Formel 1. Afgørelsen er dog faldet tidligere på sæsonen. Prost meddeler inden løbet, at han nu stopper sin karriere i Formel 1.
1998 – Den 77-årige amerikaner John Glenn vender tilbage til Jorden efter ni dage i rummet med rumfærgen ”Discovery”. 36 år tidligere var han den første amerikaner i rummet – derefter er den 77-årige senator også historiens ældste astronaut.
2007 – En 18-årig elev går amok på en skole i Jokela i Finland og skuddræber 7 elever og skolens rektor. Den 18-årige skyder derefter sig selv og dør af sine kvæstelser samme aften.

Kilder:wikipedia.org samt dagsdato.dk

Seneste artikler

Fik du læst?