Dronning på en golfbane, det bliver jeg ikke. Men med træner Gary Hindshaws erfarne vejledning, kunne jeg nok komme udover de 20 meter en dag, skriver Pernille Lindblom i denne rapport fra golfbanen. For golf er næsten blevet en folkesport i Danmark.
Af Pernille Lindblom
Som del af en række programmer, som vi producerer på Ø-tv, besøgte fotograf Louise Ekholdt, og jeg, Nordbornholm og Gudhjems Golfklub i Rø, for at opleve sporten, der formentlig havde sit udspring i 1400-tallets Skotland, og som på det nærmeste har udviklet sig til en regulær dansk folkesport.
Klubben har over 1100 medlemmer og har haft en særdeles travl sæson i år. For hvor Corona har haft en stor indvirkning på mange andre sportsgrene, har man nemt kunne efterleve alle krav om afstand og menneskemængde, på klubbernes anlæg.
Hvad med tøjet?
Gary Hindshaw, der er pro-træner, bød velkommen i receptionen, der også udgør butik med et fint udvalg af sportslig beklædning. Eftersom jeg aldrig har besøgt en golfbane før, spurgte jeg ind til, om der er en decideret dresscode, forbundet med at golfe. Garys svar på det spørgsmål var, at i Danmark er det bevægelsesfriheden og vejrforholdene, der afgør hvordan man klæder sig. En vindjakke der sidder til og en solskærm, er alt man behøver på en oktober dag, og nå ja, så er høje sko, no go.
Danmark i 20 år
Gary har boet i Danmark i 20 år, og var golftræner i København, før han mødte kærligheden på Bornholm – og blev på øen. Han har spillet golf i England, hvor han oprindeligt er fra, og dér er der til gengæld dresscode. ”I Danmark må man gerne spille i cowboybukser”, siger han. Den var ikke gået i Bristol.
Golfsporten, der tidligere havde ry for at være forbeholdt de velhavende, er i dag blevet tilgængelig for de fleste. Mange forretningsaftaler er kommet i hus, over en walk and talk match, men i takt med at antallet af klubber i Danmark er steget, er priserne for medlemskab blevet mere overkommeligt. Faktisk kan man, fra kr 1850,- årligt, spille så meget man vil, alle ugens dage.
Hvis man bare er nysgerrig, og ønsker en prøvetime som jeg, koster det kr 200,00 i timen, men så er det også eneundervisning.
Med et 7ér jern i hånden, begav vi os ud på træningsområdet, eller Driving Range, som det hedder. Her demonstrerede Gary, hvordan man skyder bolden over 100 meter væk – og så var det min tur.
Plads til forbedring
Det er nok ikke nødvendigt at skrive, at der var plads til forbedringer. Men Gary var vældig pædagogisk og motiverede mig visuelt, ved at tegne med kridt på en plastmåtte, der hvor jeg skulle ramme bolden med en fejende bevægelse. Og så var det bare om at øve sig. Og øve sig. Og..
For at nå de 18 huller, skal man gå godt 12 km, medbringende en trolley med ca. fire kg udstyr. Hvis man er dårligt gående, eller bare gerne vil hurtigere rundt, har man mulighed for at leje en lille elbil -en Buggy.
Sådan én fik vi en tur i, da Gary viste os et af de mest udfordrende steder på banen. Et signatur-hul, som han kaldte det. Her ville han vise os, hvordan man med par tre forcere en sø for at nå Greenen – et hældende punkt, med meget kortklippet græs, hvor hullet og flagmarkøren befinder sig.
Umiddelbart kunne han have klaret det på to slag, men mine mange spørgsmål, gjorde det umuligt for ham at lave en Birdie. For, som han forklarede mig, så fordrer sporten mental fokuseringsevne, og strategisk tænkning.
Da vi begav os tilbage mod receptionen, havde vi tid til at bemærke, hvor velholdt området er.
Helt forståeligt, at det kræver mere end en håndfuld greenkeepere, at passe banerne, der efter sigende, skulle være nogle af de smukkeste i Danmark.
På Top 10
Ifølge en opgørelse er golf nu Danmarks femtestørste sportsgren med over 150.000 medlemmer. Nummer et på Top 10 er fortsat fodbold, herefter er det gymnastik, svømning og fitness.