Godt besøg da Hanne-Vibeke Holst gæstede Svanekegaarden

Der var rift om pladserne til det første forfatterarrangement i litteraturfestivalen, der også markerede åbningen af den Bornholmske Kulturuge.

Hanne-Vibeke Holst i Svanekegården (Fotos: Pernille Lindblom)

 

Af Pernille Lindblom

-Hvad synes I, vi skal snakke om?

Hanne Vibeke Holst bød velkommen med et spørgsmål, der sikrede at de næste to timer blev en debat og samtale mellem hende og publikum.

“Big Pharma, Den spanske syge og moral”, var nogle af ønskerne, fra salen.

De nøje opmålte kvadratmeter på Svanekegaarden gav plads til 43 engagerede læsere, der alle havde glædet sig til at møde forfatteren. Hanne-Vibeke debuterede i 1980, og siden udviklet sit forfatterskab gennem en lang række romaner, belønnet med adskillige litteraturpriser.

Selvom nogle måtte gå forgæves, var der stor forståelse for arrangørenes sikkerhedshensyn i forhold til virussmitte. Faktisk var tilhørende mødt op, netop for at høre om en bog, der blev færdigskrevet i efteråret 2017, og som skulle vise sig, at være en nærmest uhyggeligt præcis forudsigelse, af de rædsler, som en global pandemi kan bringe. Højaktuel. Desværre

Rejste til Geneve

Som Pesten, hedder bogen med de 685 sider – og den var tre år undervejs. I den tid rejste Hanne Vibeke flere gange til WHO´s hovedkontor i Geneve for at lave nogle af de 60 researchinterviews med fagfolk, som virologer, epidemiologer, medicinalfolk, socialarbejdere, læger, psykologer og ikke mindst, FNs generalsekretær. De pågældende har været til stor inspiration for bogens handling.

Publikum spørger til, hvordan Hanne Vibeke fik ideen til at skrive bogen? Det gjorde hun, kort fortalt, fordi hun i første omgang blev opfordret til at skrive en roman om drama og politik. Hun satte sig for at undersøge, om vi egentlig ville være i stand til at redde os selv, hvis vi blev ramt af en global pandemisk influenza. Ville vi kunne stå sammen i solidaritet, landende imellem?

Skuffet over modtagelsen

Da bogen udkom, blev hun skuffet over modtagelsen. Folk syntes den var god, men anså den i øvrigt for ren fiktion. Nu har hun dog mødt fornyet opbakning, og selv sundhedsminister Magnus Heunicke gav sig i færd med at læse bogen, men gav dog op halvvejs, da han ikke længere kunne skelne mellem fiktion og virkelighed.

”Vi bilder os ind, at vi er katastroferesistente og har ret til et liv uden katastrofer i velfærdsdanmark” sagde Hanne-Vibeke og fortsatte:  ”Vores held er, at vi ikke var første land, der blev ramt, for pandemiberedskabet var jo sparet væk.”

Hun mener i øvrigt, at vi skal være glade for at landet har en kvindelig leder, der har udvist forsigtighed, således at sundheden vinder over økonomi.

Skræmmende

Hanne-Vibeke er imponeret over at folk har vist tillid til landets ledelse og har stået sammen om at følge diverse påbud. Både hun, og hendes jævnaldrende publikum i salen, er enige om, at Covid 19-opblusningen er skræmmende, fordi den er vilkårlig. Ingen ved, hvem den rammer  – eller hvor hårdt. For ikke at tale om de følger, der endnu ikke er afdækkede.

Der sniger sig alligevel et lille smil ind, da Hanne-Vibeke afslører, at hun faktisk synes, det er lidt befriende ikke at skulle kramme alle, men kunne bruge ”albuehilsen” i stedet. Hun håber, at det vil blive trendsættende at økonomisere sine kram fremover. Hun synes også, at det har været en lettelse ikke at kunne rejse ret så meget, men fordybe sig i stedet. I alt eller ingenting, og høre Phillip Fabers fællessange –  med håbet om, at vi nok skal klare det. Vi er i samme båd, p.t på stille vand, men hvor langt er der ind til bredden, og venter der en tsunami bølge forude?

Svanekegården – øens kulturelle centrum.

 

Plottet i romanen, Som Pesten, er, at der er for lidt vaccine. Så hvem skal have den?

I bogen opdager heltinden, at folk med afrikansk afstamning er de mest udsatte. I den forbindelse holder Hanne-Vibeke en artikel fra en amerikansk avis op for sig. Den er fra i torsdags. Hun reflekterer igen over begrebet global solidaritet, for vi må jo betale for Afrikas vacciner, men vil vi det ? Hanne-Vibeke har forsket i Big Pharma, og hun anser de fleste firmaer som alt for profitorienterede og kalkulerende. Et betændt område, som hun mener burde undersøges nærmere. Gangstere i jakkesæt, kaldte hun dem vidst..

Klimakrisen

I salen nævnes endvidere klimakrisen, som Hanne-Vibeke anser for en alvorlig samfundsmæssig trussel. Hun finder det ironisk, at vi ikke lytter til autoriteterne og tager ansvar for egen gøren og laden, i samme omfang som vi gør i forhold til sundhed. Måske er det fordi, klimakrisen er længere tid undervejs, men nok ikke mindre ødelæggende, når den rammer.

Hvad skal Hanne-Vibekes næste bog handle om? Det ved hun ikke, men kvinder med stort ledelsesansvar optager hende meget. Så måske det bliver emnet.

En af tilhørene i salen foreslår at Hanne-Vibeke kan skrive en bog om den sociale slagside, der lurer under Bornholms romantiske overflade. Hanne-Vibeke medgiver, at det er interessant at skrive om livet på en ø, og at hun faktisk var med til at lave tv-serien “Strisser på Samsø”, engang i sluthalvfemserne. Nærmere kommer vi det ikke i dag.

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Klassisk klaver i Rønne

MUSIK: Pianisten Mads Damlund spiller klavermusik af den  østrigsk-ungarske komponist og klavervirtuos Franz Liszt i Skt. Nicolai Kirke fredag 12. april   Af Lene Dam

Læs mere »