Godmorgen Bornholm

Tirsdag 1. December – Arnolds dag
Er af ukendt oprindelse, men navnet har altid været tillagt denne dag i almanakken. Der er mange helgener ved navn Arnold, men det er gået tabt, hvem der har tilknytning til netop denne dato.

Almindingen en kold formiddag i november.(Foto: Torben Ager)

Denne 1. december bliver antageligt mest tørt og i perioder også mulighed for lidt sol. Temperaturen bliver mellem 1 og 5 graders varme, med en svag til jævn vind fra omkring sydøst.

Bølgehøjden bliver omkring 1.2m
Luftfugtighed 84%
Lufttryk: 1018hPa
Uv index: 0.5

Vi siger tillykke til:
Joachim Knop fylder 49 år – operasanger, skuespiller
Jarl Friis-Mikkelsen fylder 69 år – tv-vært, skuespiller
Ida Davidsen fylder 83 år – restauratør, smørrebrødsdronning

Hvad der ellers sket på datoen 1. december

2009:
EU’s såkaldte Lissabon-traktat træder i kraft. De nye spilleregler skal gøre unionen mere manøvredygtig med de nu 27 medlemslande.
—–
Kronprinsesse Mary er på lynvisit hos de danske styrker i Afghanistan.

2006:
TV2 News går i luften. Kanalen sender nyheder 24 timer i døgnet, syv dage om ugen.

2005 – 15 år siden:
Landets økohøns kan igen komme ud i fri luft efter en måneds stuearrest. Pga. fare for smitte med fugle­influenza fra trækfugle har det været forbudt at have fjerkræ udendørs.

2004:
Spilleduoen Sussi og Leo forpagter Hotel Mariehønen i Frederikshavn, med planer om at sætee deres personlige præg på stedet. Parret ejer i forvejen spillestedet Ritz i byen.

1989:
Præsident Mikhail Gorbatjov er som den første Sovjetleder på besøg i Vatikanet og møder pave Johannes Paul. De aftaler at genoptage de diplomatiske forbindelser mellem Vatikanet og Sovjet, der blev afbrudt ved revolutionen i 1917.

1981:
Den supermoderne redningsbåd RF2 kæntrer under en redningsaktion ved Hirtshals. Alle seks redningsfolk og tre fiskere omkommer.

1979:
Første afsnit af Jul i Gammelby, DR’s julekalender, bliver vist i tv. Det er første gang, der er levende skue­spillere i julekalenderen. Den er foreløbig genudsendt i 1983 og 1994 samt på DR’s børnekanal Ramasjang i 2009, 2012 og 2013.

1955 – 65 år siden:
Rosa Parks, en sort amerikansk kvinde fra sydstaten Alabama, bliver arresteret, fordi hun nægter at over­lade sin plads foran i bussen til en hvid mand. Hændelsen sætter ild til den amerikanske borgerrettighedsbevægelse.

1953:
Første nummer af det amerikanske mandemagasin Playboy udkommer. Marilyn Monroes bløde kurver pryder midteropslaget.

1952:
Den tidligere amerikanske soldat George Jorgensen forlader København som Christine Jorgensen efter en række operationer og hormonbehandlinger på Rigshospitalet.

Seneste artikler

Fik du læst?