Godmorgen Bornholm

Tirsdag 1. December – Arnolds dag
Er af ukendt oprindelse, men navnet har altid været tillagt denne dag i almanakken. Der er mange helgener ved navn Arnold, men det er gået tabt, hvem der har tilknytning til netop denne dato.

Almindingen en kold formiddag i november.(Foto: Torben Ager)

Denne 1. december bliver antageligt mest tørt og i perioder også mulighed for lidt sol. Temperaturen bliver mellem 1 og 5 graders varme, med en svag til jævn vind fra omkring sydøst.

Bølgehøjden bliver omkring 1.2m
Luftfugtighed 84%
Lufttryk: 1018hPa
Uv index: 0.5

Vi siger tillykke til:
Joachim Knop fylder 49 år – operasanger, skuespiller
Jarl Friis-Mikkelsen fylder 69 år – tv-vært, skuespiller
Ida Davidsen fylder 83 år – restauratør, smørrebrødsdronning

Hvad der ellers sket på datoen 1. december

2009:
EU’s såkaldte Lissabon-traktat træder i kraft. De nye spilleregler skal gøre unionen mere manøvredygtig med de nu 27 medlemslande.
—–
Kronprinsesse Mary er på lynvisit hos de danske styrker i Afghanistan.

2006:
TV2 News går i luften. Kanalen sender nyheder 24 timer i døgnet, syv dage om ugen.

2005 – 15 år siden:
Landets økohøns kan igen komme ud i fri luft efter en måneds stuearrest. Pga. fare for smitte med fugle­influenza fra trækfugle har det været forbudt at have fjerkræ udendørs.

2004:
Spilleduoen Sussi og Leo forpagter Hotel Mariehønen i Frederikshavn, med planer om at sætee deres personlige præg på stedet. Parret ejer i forvejen spillestedet Ritz i byen.

1989:
Præsident Mikhail Gorbatjov er som den første Sovjetleder på besøg i Vatikanet og møder pave Johannes Paul. De aftaler at genoptage de diplomatiske forbindelser mellem Vatikanet og Sovjet, der blev afbrudt ved revolutionen i 1917.

1981:
Den supermoderne redningsbåd RF2 kæntrer under en redningsaktion ved Hirtshals. Alle seks redningsfolk og tre fiskere omkommer.

1979:
Første afsnit af Jul i Gammelby, DR’s julekalender, bliver vist i tv. Det er første gang, der er levende skue­spillere i julekalenderen. Den er foreløbig genudsendt i 1983 og 1994 samt på DR’s børnekanal Ramasjang i 2009, 2012 og 2013.

1955 – 65 år siden:
Rosa Parks, en sort amerikansk kvinde fra sydstaten Alabama, bliver arresteret, fordi hun nægter at over­lade sin plads foran i bussen til en hvid mand. Hændelsen sætter ild til den amerikanske borgerrettighedsbevægelse.

1953:
Første nummer af det amerikanske mandemagasin Playboy udkommer. Marilyn Monroes bløde kurver pryder midteropslaget.

1952:
Den tidligere amerikanske soldat George Jorgensen forlader København som Christine Jorgensen efter en række operationer og hormonbehandlinger på Rigshospitalet.

Seneste artikler

Fik du læst?

Kirkeklokker og kanoner

Lørdag aften genlød Musikhuzet af kirkeklokker og kanoner. Det var bandet Almost AC/DC’s éntre på scenen, og så var der ellers dømt hard rock i Rønne.  

Læs mere »