Godmorgen Bornholm

Mandag 12. oktober – Maximillians dag
En biskop der under romernes forfølgelser af de kristne led martyrdøden på denne dag i år 284. Han er skytshelgen for Østrig.

Kysten ved Døndalen.(Foto: Torben Ager)


Mandag enkelte byger, ellers nogen sol.
Temperaturen bliver mellem 10 og 13 grader, med en svag til jævn vind omkring vest.
I nat ret skyet med enkelte byger. og ret svag skiftende vind, senere svag til jævn vind omkring nordøst.

Bølgehøjden bliver optil 0.6m.
Luftfugtighed 83%
Lufttryk: 1015hPa
Uv index: 1.4

Vi siger tillykke til:
Melvin Kakooza fylder 29 år – ugandiskfødt komiker
Felix Smith fylder 44 år – radio- og tv-vært
Susanne Munk Lauritsen fylder 53 år – håndboldmålvogter med 171 landskampe
Flemming Toft fylder 72 år – sportsjournalist og -kommentator
Peter Abrahamsen fylder 79 år – sanger og musiker, pladeproducent  

Hvad der ellers sket på datoen 12. oktober
2009:
Danske bilister kan fra i dag vælge nummerplader med EU-symbol. Danmark er det sidste land i EU, der indfører det blå-gule symbol på nummerpladerne.
—–
En ny single med afdøde Michael Jackson er til download fra hans hjemmeside. Sangen This Is It skulle have indgået i hans planlagte afskedskoncerter.

2006:
23 ton bagage ligger til gennemsyn i en lagerhal syd for Årrhus. Det tilhører danskerne, som tre måneder tidligere blev evakueret fra Libanon under Israels bombardement.

2005 – 15 år siden:
Det danske fodboldlandshold mister definitivt muligheden for at deltage i VM i 2006 trods sejr over Kasakh­stan i den sidste kvalifikationskamp. Tyrkiet vinder nemlig samtidig over Albanien og bliver dermed num­mer to i puljen med chance for en VM-billet.

2003:
Københavns Metro indvier strækningen Frederiksberg-Vanløse. Det sker to måneder tidligere end planlagt.
—–
Bruun’s Galleri åbner i Aarhus. Det er Danmarks største citycenter og har adgang direkte fra Aarhus Hoved­bane­gård. Centeret øger butiksarealet i den indre by med 50%.

2002:
En terrorbombe eksploderer på Bali i en natklub, som hovedsagelig besøges af turister. Omkring 200 bliver dræbt, heraf tre danskere.

1999:
Jordens befolkning er beregnet til i dag at runde seks milliarder mennesker. Der er en fordobling siden 1960.

1997:
Den amerikanske countrysanger John Denver dør ved en flyulykke, da hans privatfly styrter ned. Han sidder selv ved rorpinden og er alene i flyet.

1993:
Allan Mogensen fra Farum vinder VM i orienteringsløb i USA. Danmark har en gang tidligere haft en ver­dens­mester i denne sportsgren, nemlig i 1974, hvor VM blev afholdt i Danmark, og Mona Nørgaard fra Aarhus vandt guld.

1992:
Kairo-området i Egypten bliver ramt af et jordskælv målt til 5,9 på Richterskalaen. Omkring 500 mennesker mister livet. Det er det kraftigste jordskælv i Egyptens historie.

1991:
Verdens første havvindmøllepark bliver indviet i Langelandsbæltet.

1989:
Christer Pettersson, der afsoner livsvarigt fængsel for mordet på Sveriges statsminister Olof Palme i 1986, bliver frifundet ved appelretten og løsladt.

1973:
Juan Peron bliver indsat som Argentinas præsident. Hans kone Isabel bliver vicepræsident.

1968:
De Olympiske Lege åbner i Mexico City.

1960 – 60 år siden:
Sovjetunionens premierminister Nikita Khrustjev understreger sine udtalelser i FN’s generalforsamling ved at tage sin sko af og banke den i talerstolen.

1948:
Den første Moris Minor kører af samlebåndet på fabrikken i England. Den populære bilmodel er i Danmark bedre kendt som Morris 1000. Produktionen fortsatte indtil 1971, og i alt er produceret 1,6 millioner ek­sem­plarer.

1912:
Kirkens Korshær bliver stiftet i København som et tilbud til samfundets udstødte. Initiativtager og første leder er Hans Peter Mollerup, som under sit arbejde som sømandspræst er blevet inspireret af den en­gel­ske kirkehær, Church Army.

1492
Søfareren Christoffer Columbus sætter første gang foden på amerikansk jord.

Seneste artikler

Fik du læst?

Fede beats i Rønne

MUSIK: Stemning var høj, og luften fuld af fede beats fredag aften, da Tunes Of Tomorrow i forbindelse med Kulturugen inviterede til Rap i Rasch.

Læs mere »