Frugtavleren fra Krogsholm

Der er ikke noget at sige til, at, et ægtepar fra Frederikssund for knapt 30 år siden faldt pladask for ejendommen Krogsholm ved Rø Plantage. De gav projektet fem år – nu har de været frugtavlere på Bornholm i næsten 30…

Henrik Messerschmidt – frugtavler med kærlighed til jobbet. (Fotos: Torben Ager).

 

Tilfældet er ofte tilværelsens mest afgørende faktor.

Da ægteparret Brith og Henrik Messerschmidt for snart 30 år siden kørte rundt på øen for at se på alle herlighederne, så var det lidt med den bagtanke at få lidt luftforandring fra Frederikssund og omegn, hvor de ellers holder til. Vikingeland.

For da de kørte rundt i Rø Plantage, blev de betaget af stedets charme og skønhed, og da de kom forbi ejendommen ”Krogsholm”, var de solgt.

De fandt hurtigt ud af, at de kunne få meget mere for pengene her på Bornholm end på Sjælland.

Og så var beslutningen truffet, og familien drog i mere end frivilligt eksil på Bornholm med alt deres happengut.

(Artiklen fortsættes efter billederne)

Frugt og grønt fra Krogsholm – dyrket med kærlighed

 

Brith var agronom med planteavl som speciale, det kom familien til gode senere, Henrik blev som håndværker bl.a. sat til at holde eftersyn med udlejningssommerhuse, ligesom han også blev tilknyttet Bornholms Landboforening. Ligesom tre børn lige så stille kom til. Eller stille og stille…

Hele eventyret med frugt og saft blev faktisk indledt med en beskeden vejbod allerede året efter, de var flyttet ind. I starten solgte de lidt blomster og jordbær – og håbede på, at folk huskede at betale, når de havde taget deres varer.

I dag, hvor Krogsholm Frugt er kendt over hele øen og mere til, står den lille vejbod der stadig.

”Og vi håber stadig, at folk er ærlige og betaler”, siger Henrik Messersschmidt, som vi har sat i stævne i Krogsholms store frugthave, mens Brith er optaget af andre gøremål.

Krogsholm – ren idyl ved Rø Plantage

 

Den store æbleplantage, der blev plantet i 2001 består af 3.000 træer, og senere er der kommet mere og mere frugt til – så meget, at Henrik for længst er stoppet med at arbejde som elektriker og nu er frugtavler på fuldtid.

Til glæde for de mange fastboende og for de mange turister, der kører forbi Krogsholm for at få en bid og en tår af Bornholms frugt og saft, når det er bedst.

Og så er det vist på tide at gøre opmærksom på Krogsholms marmelader, der er i en klasse for sig.

”Vi laver marmelader af alle vore frugter, det vil sige stort set alle undtagen blåbær”, siger Henrik med et lille smil

Ellers er der frit valg på hylderne. Marmelader med jordbær, hindbær, ribs,- og brombær, rabarber, hyben, æble – ja som sagt: Stort set alle frugter.

Æblemost af æbler fra egen plantage.

Mosteriet er i en klasse for sig: Der fremstilles f.eks. en pragtfuld æblemost, fremstillet af håndplukkede, usprøjtede æbler  – fra egen plantage, naturligvis.

Det er altså 100 pct. ren æblesaft, og så kan man vælge mellem most fremstillet af æblsorter som Elstar, Rød Aroma, Ingrid Marie, Gråsten og flere andre.

Mosteriet blander også andre frugtsafte sammen med æblemosten som f.eks. gulerod-æble-ingefær.

Og til æblehøsten foregår det som i gamle dage, når der skulle plukkes druer til vinhøst i Sydeuropa: Hele familien møder ind og tager del i høsten…

De bier, som Krogsholm bruger til bestøvning af frugtbuskene har det ekstra plus, at de producerer honning.

Krogsholm slynger og rører honning tre gange i løbet af sæsonen, og så bliver resultatet nogle forskellige og yderst velsmagende produkter som f.eks. sommerhonningen, der er lidt kraftigere end forårshonningen med dens lækre, lyse og cremede konsistens.

Forestil jer selv sådan en honning på et stykke nybagt brød…

En tur til Krogsholm er mere end en indkøbstur – det er en ren udflugt…

 

Det hører med til fortællingen, at Krogsholm også fremstiller blomsterbuketter, når der er friske blomster i marken samt et udvalg af gavekurve, som med garanti vækker lykke hos alle modtagere.

Og så er der mulighed for selvpluk af frugt og grøntsager, så en tur til Krogsholm bliver til andet og mere end en indkøbstur – det bliver til en hel udflugt, og hvorfor ikke, når man nu samtidig er så tæt på Rø Plantage?

Og hvis man ikke selv vil besøge Krogsholm, så føres produkterne hos Brugsen i Allinge, Snogebæk og Svaneke, Bech Chokolade samt i Ostehjørnet og Torvehallerne i Rønne.

Men turen til Krogsholm er hyggelig, og i sæsonen kan man nyde en kop kaffe og et stykke kage i frugthaven før eller efter man har forsynet sig, som fire ældre damer på udflugt gjorde forleden.

Mange andre følger efter i de kommende måneder…

PS: Børnene? De er efterhånden blevet 27, 26 og 21 år…Tiden går.

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?