Fra sommer til vintertid

Vintertid er også det, man kalder dansk normaltid. Det bliver altså tidligere lyst om morgenen og tilsvarende tidligere mørkt om aftenen.

KL 03 i nat skal uret sættes en time tilbage

 

Vintertid 2023
Vintertid 2023 starter officielt søndag 29. oktober kl. 03.00, hvor uret skal stilles en time tilbage til kl. 02.00.

Samme tid hvert år
Vintertid eller normaltid starter efter EU-Kommissionens bestemmelser altid den sidste søndag i oktober og varer frem til den sidste søndag i marts, hvor vi skifter til sommertid.

Hav en huskeregel
Mange har en huskeregel for at huske om man skal sætte uret frem eller tilbage, ved vintertid/sommertid skiftet.
En god huskeregel er, at vi i foråret ser frem til sommeren, altså stilles uret en time frem. I efteråret har vi sommeren bag os, så der stilles uret en time tilbage.

En anden huskeregel er, at man stiller havemøblerne frem om foråret og tilbage om efteråret.

Historien om sommertid/vintertid
Sommertiden, som oprindeligt blev indført af energimæssige årsager, kom til Danmark første gang i 1916, under 1. Verdenskrig og igen under 2. Verdenskrig. Først fra 1980 blev sommertid fast i Danmark og i 1996 blev sommertiden ensartet indenfor EU. Omkring 70 lande i verden har nu indført ordningen. Inden coronaen var det på tale helt at afskaffe sommertid, som mange af modstandere af.
I USA lancerede Franklin idéen om sommertid allerede i 1784 og under første Verdenskrig indførte stormagterne, England, Frankrig og Tyskland sommertiden i Europa.

Pas på i trafikken ved skiftet til vintertid
Tusindvis af vildt mister årligt livet i trafikken, når vi skifter til vintertid. Når urene stilles en time tilbage natten til søndag, ramler vores dagsrytme nemlig i sammen med vildtets daglige rutiner morgen og aften, og da det tager lidt tid for vildtet at rettet sig ind til menneskernes vintertid, er der mange hjorte der bliver dræbt i trafikken.

Kilde: vintertid.dk

Fik du læst?