Fra munden til hånden

Den bornholmske Spritfabrik var den første i Danmark, der hurtigt omstillede produktionen til håndsprit.

Niels Frost – fik travlt med at producere håndsprit

 

ERHVERV: Der sker rigtig meget på Den bornholmske Spritfabrik i Nexø i disse måneder – bl.a. en international certificering, der gør det endnu mere oplagt for store indkøbere at forhandle bornholmske spritprodukter til både ind- og udland.

Et kæmpe arbejde, der kræver intensivt papirarbejde og justering af mange rutiner, men omvendt bliver et konkurrenceparameter til andre lignende producenter i Danmark.

Det er Erna og Niels Frost, der ejer og driver virksomheden, og for nylig blev der sat fokus på et helt nye produkt, nemlig håndsprit.

”Vi udvidede vores produktsortiment,” som Niels Frost vælger at kalde det, ”da hele Danmark, Europa og verden kaldte på håndsprit. Her gik Miljøministeriet ind og sagde, at alle de, der kunne, skulle have lov til at tappe håndsprit, og vi var nogle af de første til at slå over og bruge vores produktionsapparat til at lave håndsprit”, fortæller Niels Frost.

På 72 timer
”Fra vi gik i gang, til vi lavede aftalen med vores samarbejdspartner Snaps Bornholm, og til vi solgte de første flasker, gik der 72 timer, og den sidste tilladelse, der kom i hus, var tilladelsen fra SKAT. Da den kom, var de første flasker klar til at gå ud fra fabrikken, så vi var first-mover på det område.”

Men den proces satte også gang i flere tanker, fortsætter Niels Frost:

”Samtidig med den midlertidige tilladelse fra ministeriet, gik vi i gang med at undersøge muligheden for permanent at producere, da vi er ved at investere et i helt nyt tappeanlæg.”

Produktionen er i fuld gang på fabrikken i Nexø

 

Noget af en nyhed
Det var noget af en nyhed, da der blev præsenteret håndsprit i en flaske, der var beregnet til snaps, men hvorfor valgte spritfabrikken så lige dem?

”Da der kom et ønske om, at der skulle bruges håndsprit her og nu, så undersøgte vi hvad vi havde på lager. Og der var noget rigtig fint økologisk sprit, der var destilleret fem gange til gin, vodka og snaps, og så et lager af flasker til snaps, som vi producerede for firmaet Snaps Bornholm. Folk var glade for dem, og vi solgte rigtig godt, men problemet var, at vi ikke kunne få en spray til flaskerne,” fortæller Niels Frost.

Men arbejdet har båret frugt, for nu er man i gang med at indkøbe og producere håndsprit på små plastikflasker med spray, og i første omgang er 50.000 flasker tappet i hånden, derfor behovet for et nyt tappeanlæg.

Niels Frost vurderer, at der er et kommende marked for spritfabrikken med de nye flasker.

”Det er vores opfattelse, at folk fremover vil have en spritflaske stående på toilettet, i køkkenet og måske i bilen, og her er vi klar til at levere.”

Niels Frost ejer og driver Den Bornholmske Spritfabrik med sin hustru Erna.

 

Urimelig kritik
Men alt er ikke altid lyserødt forklarer Niels Frost: ”Der var nogle, der mente at vi var gullaschbaroner, og de havde en holdning til, hvordan vi burde prissætte produkterne. Men det er desværre folk, som ikke ved, hvad råvarerne koster. For det var jo ikke kun i Danmark, der var mangel på råsprit, det var i hele verden. Vores kunst var at købe hjem til en fornuftig pris, men når det er en mangelvare i hele verden, så er en fornuftig pris relativ. Vi sætter en pris, men butikker og mellemhandlere, der skal sælge det videre, skal jo også leve af at sælge, og der er det jo markedsmekanismerne, der bestemmer prisen. De køber billigst muligt hos mig og sælger dyrest muligt til dem der skal sælge det videre,” fortæller Niels Frost.

Men kritik af prisen, det kom der jo alligevel på Bornholm, og hvordan var så det for en first-mover?

”Nej, jeg vil sige, at den kritik, vi fik, var så tilpas skudt ved siden af, at vi har valgt ikke at reagere på den,” slutter den travle og flittige iværksætter – som en hilsen til dem, der kom med kritikken. Den bornholmske Spritfabrik producerer egne produkter og samarbejder med producenter om både produktion og tapning. Et samarbejde, der binder Bornholm sammen på tværs af øen.

Seneste artikler

Fik du læst?