Flot præstation af elever fra Friskolen Østerlars

SKOLEN: Friskolen Østerlars ryddede bordet og vandt både første, anden og tredjepladsen i den lokale finale i “Projekt Edison,” der blev holdt ombord på Povl Anker

De dygtige elever fra Friskolen Østerlars, der vandt første, anden og tredjeplads i opfinderkonkurrencen ombord på Povl Anker. Her flankeret af dommerne, erhvervsfolk fra Bornholm.

Elever fra fjerde til sjette årgang på Friskolen Østerlars ryddede bordet for præmier, da den lokale finale af opfinderkonkurrencen “Projekt Edison” blev holdt ombord på Povl Anker.

Hele 28 hold fra øens grundskoler deltog, men Friskolen Østerlars leverede en meget stærk præstation og snuppede både første, anden og tredjepladsen, mens fire efterfølgende hold også kvalificerede sig til finalen i Øksnehallen på Vesterbro i København, der holdes torsdag 16. november. Her skal bornholmer-holdene dyste mod mange andre hold fra hele den østlige del af landet.

Landsdækkende konkurrence
“Projekt Edison” er en landsdækkende opfinderkonkurrence og et undervisningsforløb for elever i grundskolen. Lærere og elever bliver guidet gennem en lærerig proces, hvor eleverne skal bruge deres kompetencer indenfor entreprenørskab, innovation og teknologi til at skabe nye løsninger på virkelige problemer.

Eleverne arbejder under temaet “Vi skaber energi” med produktudvikling, præsentationsteknik, visualisering og markedspotentiale som forberedelse til lokalfinalerne og til landsfinalerne i november, hvor de skal fremvise deres endelige produkt for forældre, undervisere og dommere.

De tre vinderhold fra Friskolen Østerlars, “Multimøllen, “Move Maker” og “Energibomberne”  fortæller selv om deres projekter:

Multimøllen (1. præmie)
“Vores ide “Multimøllen” er en blanding af en havvindmølle og tidevandsmølle. Over vandet er der en vindmølle, der skaber strøm , men under vandet sidder der en tidevandsmølle, som udnytter tidevandets bevægelsesenergi. På toppen af møllen sidder solceller, som skal give multimøllen sin energi. På den måde er den 100 pct. bæredygtig energi.”

Move Maker (2. præmie)
“Vores ide er to klemmer, som man sætter på tøjet, når man skal ud og løbe, gå , cykle eller lave andre aktiviteter. De her klemmer optager strøm, som man kan bruge til at oplade små devices. I den ene klemme sidder der en magnet og i den anden en mikrospole og ladeensretter og lithium-batteri. Vores ide virker sådan, at når man bevæger sig, så strejfer klemmerne hinanden, de behøver ikke at strejfe hinanden, de skal bare være tæt på. Når de så gør det, skabes der vekselstrøm, men det kan man ikke få ned i et batteri, så derfor sætter vi en ladeensretter som går vekselstrømmen til jævnstrøm. Den strøm bruger man så til at oplade devices som tablets, telefoner, earpods eller mere, den skal bare have en usb-indgang.”

Energi Bomberne (3. præmie)
“Vores ide er en slags flydende bold, der genererer strøm via bølgeenergi. Der kommer bølger ved færgen, som der går ned til en vægt og så bliver den trukket op og ned, som der så skaber strøm til en dynamo, der genererer strøm til skibet og andre ting på selve skibet.”

Svær begyndelse
Eleverne siger selv om processen med Edison:

“Begyndelsen var svær. Det er jo så meget, der allerede er opfundet. Men vi synes, vi kom frem til nogle gode idéer. Emnet for opgaven var: ”Vi skaber energi”. Så vi brainstormede over, hvad energi var. Så skulle vi finde en masse viden, så vi kunne blive inspirerede.

Det var nervepirrende at stå foran dommerne. I ni dage var vi ikke elever. Vi var opfindere! Det var sjovt at prøve noget anderledes. Vi havde pludselig et ansvar, både for projektet og gruppen.

Skoleforløbet

Viceskoleleder på Friskolen Østerlars Sarah Dalgaard fortæller:

“På Friskolen Østerlars arbejder vi meget med og har ofte fokus på den projekt og værkstedsorienterede tilgang til indhold i fag og undervisning, hvilket er et gennemgående træk for hele elevens skoleforløb hos os. Vi tror på, at den projektorienterede arbejdsform er noget, eleverne på den lange bane og efter deres skoleforløb hos os, vil tage med sig og profitere af i både deres kommende uddannelsesforløb og arbejdsliv.

Hvem var Edison?
Thomas Edison (1847-1931) var en amerikansk telegrafist, opfinder og forretningsmand som udviklede en lang række vigtige forbrugsvarer. Blandt hans opfindelser var fonografen, en forbedring af den elektriske glødelampe og diktafonen. Edison har patent på over 1.000 opfindelser.

Seneste artikler

Fik du læst?