Det siges, at tålmodighed er en dyd. Behersker man den og samtidig evnen til at fordybe sig, så er man godt på vej. I hvert fald, hvis man har sat sig for at flette ét af Lars Holmsteds smukke fugle-hjerter.
Af Pernille Lindblom
Lars Holmsted og familiens passion for fugle, er gået i arv. Især de flettede.
Sammen med sin hustru og deres to sønner, har Lars, der bor i Allinge, videreudviklet dét, der i 1960érne startede som en venskabelig tradition mellem Lars´s far, arkitekt Henning Holmsted og to af hans kollegaer på Statens Byggeforskning.
Hvert år til jul udfordrede de tre hinanden med at klippe skabeloner til fugleophæng, og efterhånden greb det om sig. Især for Henning, der med sønnen Lars, udviklede endnu flere fugleflet. Det blev starten på en række bøger, hver især indeholdende skabeloner til omtrent 25 forskellige flettede fugle.
Hver fugl synger med sit næb
Der er mange fine detaljer i fugleskabelonerne. Som uerfaren ”klipper” kunne man måske frygt ikke at mestre den påkrævede behændighed, der sikrer, at de smukke fugle ikke forvandles til grimme ællinger ved ukorrekte klip, der ikke kan gøres om. Og som derfor overlader det stakkels dyr til offentlig skue på en grangren, i vingeskudt tilstand.
Netop derfor, har familien udviklet kits, indeholdende en allerede udklippet skabelon med fletteanvisning samt et postkort, der viser hvordan fuglen bør se ud, når den er flettet færdig. Men, tilføjer Lars opmuntrende, “i naturen er der jo også forkomne og pjuskede fugle…”
Nye i flokken
Sidste skud på juletræs-stammen, er en re-designet flamingo til ophæng, samt den nye bog, “Flettede arktiske fugle”. Bogen blev til via en forespørgsel fra et kulturhistorisk museum i det vestlige Grønland, der har en stor samling af udstoppede, arktiske fugle.
“Medarbejderne på museet var kede af, at de besøgende børn og voksne, smuttede hurtigt igennem udstillingen, uden at værdige fuglene meget opmærksomhed. Derfor, fandt de på at tilbyde de besøgende at folde en fugl. For når man først har ”haft en fugl i hænderne” så husker man arten”, fortæller Lars
Da Lars satte kursen mod det kolde nord, var det for at finde en måde, at kombinere de håndgribelige papirfugle med arternes formidling. Resultatet blev, som nævnt ovenfor, bogen om flettede arktiske fugle, der netop er udkommet på færøsk, islandsk, grønlandsk og selvfølgelig, dansk.
Projektet har været udviklende for Lars, der håber at få muligheden for at lave lignende tiltag herhjemme, til gavn for både folk og fugle.
For mere info: flettedefugle.dk eller se interview med Lars på Youtube, Ø-tv Bornholm, Jul