Find din indre konge

En bog på Google har denne titel. Jeg står ikke inde for indholdet, for jeg har ikke læst bogen, men overskriften fængede hos mig, og jeg har så min egen holdning til dette tema.

I disse dage taler vi jo rigtig meget om den nye konge, som Danmark får her søndag 14. januar. Det er jo en historisk begivenhed ud over alle grænser, som de fleste af os ikke havde forventet. Vi fik formentlig næsten alle et helt chok, da vores Dronning Margrethe pludselig midt i sin nytårstale annoncerede, at nu blev det Kong Frederik, som skulle efterfølge hende og det meget snart.

Hvad lægger vi i begrebet ”konge”?

Hvilke egenskaber bør en konge have?

Har kronprins Frederik de egenskaber, som en konge bør have?

Er der noget om, at jeg skal prøve at finde min indre konge?

”Lidt royal har man jo lov til at være!” Sådan siger vi også med et smil, når vi gør noget ekstraordinært, eller vi synes, vi ser ekstra godt ud!

Kongelig er det ekstra, det gode – nærmest det perfekte! ”Lidt royal har man da lov til at være” – er nu nok en meget humoristisk bemærkning – altid sagt med et skævt smil!

Et af mine yndlingsprogrammer i TV er ”Nak og æd!” Igen og igen udbryder kokken Nikolaj Kirk begejstret om et stykke nedlagt vildt; ”Det er KONGE!” Jeg har aldrig hørt andre udtrykke sig på den måde. Herligt! Det bliver sagt, når der er noget, der er ekstra godt, ekstra velsmagende! Så er det KONGE!

At noget er kongeligt – KONGE – det kan jo være meget forskelligt, hvad det betyder for den enkelte.

Jeg ved selvfølgelig ikke, hvordan du har det, men af og til kan jeg finde på at tænke rigtig dårligt om mig selv. Det er der ikke meget KONGE i! Måske er det i sådan en situation, jeg og mange lig mig skal skynde sig at tænke sig rigtig godt om. Vi skal flytte vore tanker til det værd, som vi er født med, og som ikke mindst – måske endda aller-allermest – bliver understreget af hele holdningen til mennesket i den vigtigste bog i verden – Bibelen!

Bibelen taler om, at vi er skabt i Guds billede. Der er altså i et hvert menneske noget, der ligner Gud! Der er også siden skabelsen kommet noget til, som absolut ikke ligner Gud i vores sind, tanker, ja, hjerte, men det er vigtigt at bemærke, at Gud billedligheden stadig kendetegner dig og mig – trods alt det, der skæmmer os, og som vi ikke er stolte af, og Gud gerne ser os fri af!

Gud Herren er Konge! Altså er vi alle kongebørn!

Nu og da lever vi, som var vi børn af en ganske anden.

Gurli Vibe Jensen, (nu afdød sognepræst og forfatter) stod ved det daværende Kongos grænser i Afrika og ville besøge Albert Schweitzer, men først da hun med sin karakteristiske dybe røst oplyste grænsevagten om, at hun var et kongebarn, så blev grænsen åbnet, og hun kom ind i det ellers for hende lukkede land!

Som mennesker kan vi have forskellige holdninger til os selv. Vi kan forestille os, at vi er ”åh, så vigtige personer”, og vi kan hæve os selv til skyerne, så andre får svært ved at holde os ud! Men vi kan også grave os ned i dårligt selvværd og have travlt med at trampe på os selv!

På en vej er der normalt to grøfter. Det er ofte sket, at vi går enten i den ene eller den anden grøft. Vi må i stedet for ud midt på vejen! Sådan er det med næsten alting her i livet.

At finde Kongen i sig selv må betyde, at vi ikke graver os selv ned, og at vi heller ikke ophøjer os selv! Det betyder, at vi er bevidste om, at vi – det enkelte menneske – er uendelig meget værd i Guds øjne, og at vi gerne må løfte hovedet og bruge de nådegaver, som Gud har givet os både i fødselsgave og igennem det menneskeliv, hvor Gud også har udrustet os til tjeneste! Vi må gerne glæde os over, hvad vi har fået. Vi er konger af Guds nåde! Er det ikke fantastisk?

”Den bedste form for pral jeg ved, er pral af min beskedenhed.” Det nævnede min mor altid, og den ægte ydmyghed er nok så også, at vi end ikke er klar over, at det er ydmyghed, vi udviser. At være konge i mit eller dit liv kræver virkelig en stor grad af netop ydmyghed, så der er virkelig noget at bede om!

Vores nye konge efter den 14. januar har meget brug for både en kongeværdighed og en kongelig ydmyghed, for at det projekt, han skal i gang med, går godt!

Men det samme har vi brug for i vort liv og vor færden!

Kronprins Frederik har brug for vores forbøn, og det har hans skønne kronprinsesse Mary også, når vi tænker på den gerning, de nu snart skal gøre – at glæden over at være udvalgt til Konge og Dronning må afbalanceres med en ydmyghed, som er ægte og god!

Vi kan takke Gud, at vi har haft en dronning gennem 52 år, som har tjent med både værdighed og ydmyghed. Hun er os et godt eksempel og et stort forbillede.

Skønt at vi hver især kan bede for hinanden, at vi i vores måde at gebærde os på, må afspejle det billede, hvori vi er skabt – Guds billede, og at vi må glæde os over den tilgivelse, som Jesus skænker os, når det går galt i vores liv!

Fortsat glædelig nytår og kærlig hilsen

Agnethe Zimino
Pens. sognepræst

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Samtalesalon om ensomhed

ENSOMHED: Frivillig forum Bornholm ønsker at sætte fokus på, hvordan det bornholmske foreningsliv kan være med til at forebygge ensomhed blandt bornholmerne   Frivillig forum

Læs mere »