Farvel til den støjende julefrokost – og goddag til hyggen

Socialdemokrat eller ej: Landets statsminister træffer nogle store beslutninger, sammen med andre, det vedrører os alle. Det er beslutninger, der kommer mange på tværs, jeg skal ikke fortænke dem heri.

Klart, det er en katastrofe for landets minkavlere, når hele industrien er ved at forsvinde imellem hænderne på dem. Klart, det er en katastrofe for rejsebranchen, den hårdest ramte branche af alle, at vi stort set ike kan forlade landets grænser. Og klart, restaurationsbranchen klager sin nød i en tid, hvor glade gæster sendes hjem kl. 22. Al natteliv er forsvundet.

Mange andre er ramt af restriktionerne – og ja, det kan diskuteres, hvorvidt den ene regel er mere fornuftig en den anden og ja: Det er hamrende irriterende at rende rundt med det mundbind, og ja, nu ser det ud til, at vi også skal have det på, når vi skal ud og handle.

Tilbage står en lille, jeg var lige ved at skrive forkølet flok, der mener, at det er Bill Gates, Donald Trump, CIA eller Kina, der står bag det hele. Det er de samme personer, der mener, at George W. Bush stod bag terrorangrebet på World Trade Center, at amerikanerne ikke landede på månen  – og at jorden er flad.

Skal vi ikke bare glemme den slags tosserier?

Jeg har fra dag 1 valgt at følge myndighedernes anvisninger. Jeg er ikke medicinsk uddannet, så langt fra forsker i virus, så jeg har det på samme måde med Covid-19, som når jeg skal have skiftet faldstamme på mit badeværelse: Jeg overlader det til faglærte folk. Derfor er jeg heller ikke blandt dem, der i tide og utide stiller spørgsmål på sociale medier eller råber op om, at der er noget helt galt med myndighedernes håndtering af Covid-19 herhjemme. Jeg lader de sagkyndige få arbejdsro, og via den indstilling er det i alt fald lykkedes mig at undgå smitte. Jeg ved det, for jeg tager jævnligt en test, da mit arbejde fordrer en del samvær med andre mennesker.

Jeg har endog, hvis jeg skal være helt ærlig, i det stille skjult en vis tilredshed med den kendsgerning, at en hel del beruset og støjende adfærd om natten helt er forsvundet. Jeg har aldrig fattet, hvorfor man skal gå i byen ved 01-tiden for herefter at vende hjem kl. syv om morgenen. En lidt besynderlig og meget skandinavisk adfærd.

Jeg ønsker restaurationsbranchen alt godt, misforstå mig ikke, endelig ikke, jeg er selv en hyppig gæst, men en hel del følgevirkninger af beruset adfærd om natten synes at blive undgået i denne tid.

Og nu har statsminister Mette Frederiksen advaret om, at vores højt elskede julefrokoster er i fare for aflysning. Eller rettere: De bliver aflyst, fordi smittetallene er i stigning.

Hvis det betyder, at man undgår råbende og skrigende mennesker i byernes restauranter, skidefulde, totalt rundt på gulvet, med stirrende og røde øjne, skrålende “Skål og godt Tub’år”, dansende rundt med en blinkende hat på hovedet, så skal man ikke høre et ondt ord om det fra mig.

Men en hyggelig sammenkomst med god mad og drikke i godt, omend mindre selskab, joh tak, jeg glæder mig allerede. Og det har Mette jo ikke forbudt, så det skal nok blive jul alligevel.

God weekend!

Seneste artikler

Fik du læst?