En tårnhøj oplevelse

SPONSORERET INDHOLD Et besøg på ”Bornholmertårnet” ved Dueodde giver meget mere end en Bornholms flotteste udsigt. Det er også en historisk vandring gennem dramatiske episoder i øens historie – lige fra 2. verdenskrig med tyske og russiske besættelse til den kolde krig med spioner, aflytninger og meget mere. Og så er der også noget for børn og en af Danmarks bedste badestrande lige rundt om hjørnet…

Her får du Bornholms flotteste udsigt (Fotos: Torben Ager)

 

Det har altid undret mig, at man skal så tæt som to kilometer på Bornholmertårnet, før man kan se det, når man kommer kørende ad Søndre Landevej på den kønne tur fra Rønne mod Dueodde.

Turen tager under en halv time, men pas på: Der er mange muligheder for afstikkere undervejs, som der er overalt, når man kører rundt som turist på øen.

For i dag skal vi altså ned og se en af Bornholms mest populære attraktioner: Bornholmertårnet med dets historiske museum over 2. verdenskrig og den kolde krig – i  hvilke øen kom til at spille en større rolle, end den nogensinde selv havde ønsket.

Her er der mulighed for at komme ind og opleve stemningen i den tidligere NATO-lyttepost bestyret af Forsvarets Efterretningstjeneste og se de spændende og topsikrede lokaler fra den kolde krig, hvor der blevet lyttet mod de gamle Warszawapagtlande.

Museet byder på et stort udvalg af spændende historisk materiale: Store billedudstillinger og film, som fortæller om Bornholms særlige rolle, både i 2. Verdenskrig og under Den Kolde Krig.

Og så er der selve tårnet, lytteposten, som i dag byder på en helt fantastisk udsigt ud over øen og Østersøen. Har man en kikkert, så skal den med her:

Udsigten fra det 70 meter høje tårn er ganske enkelt svimlende betagende, med et fantastisk syn ud over Dueodde Strand  og Østbornholm.

Linda Kofoed Persson – et kendt ansigt på øen og hun byder også velkommen i Bornholmertårnet.

 

Udsigten er kåret som ”Bornholms bedste udsigt” af Bornholms Tidendes læsere. Og bare rolig: Der er elevator for de, som ikke har lyst til at tage de over 400 trappetrin til tårnets top.

Man kan også tage turen op i det gamle Dueodde fyrtårn, hvor der er 128 trin. Men her kan man dog ikke komme udenfor i det fri på toppen, men må nøjes med udsigten.

Det gamle fyrtårn opførtes i 1800-tallet, men stod forholdsvist langt inde i landet. Da der efterhånden voksede træer mellem fyrtårnet og havet, opførtes et nyt fyrtårn ved Dueodde. Det blev taget i brug i begyndelsen af 1960’erne og er med sine 47 meter Nordens højeste fyrtårn.

 

Selvfølgelig kan man opleve et ægte, russisk MIG-jagerfly, som dét, de polske piloter landede med på Bornholm, da de flygtede fra Jerntæppet.

 

Bornholmertårnet med det tilhørende krigsmuseum er så absolut en af øens største attraktioner.

Bornholm var nok det sted i Danmark, som fik den kolde krig tættest ind på livet. Øen blev besat af Sovjetunionen i maj 1945, og de sovjetiske betingelser for at opgive besættelsen og forlade Bornholm i april 1946 hvilede som en skygge over øen helt frem til november 2000, hvor britiske soldater deltog i en øvelse som de første udenlandske soldater på Bornholm siden 1946.

Bornholms Værn blev genoprettet efter krigen i 1946 og fik hovedkvarter på Almegårds Kaserne ved Rønne. En del af Søværnet og Flyvevåbnet holdt til på Segen Kaserne ved radarstationen i Almindingen. Desuden var Hjemmeværnet meget aktive på Bornholm for sammen med Bornholms Værn og mulige forstærkninger fra Sjælland at opretholde et lokalt kupforsvar på et højt beredskab for at forebygge en ny besættelse af øen.

Bornholm var også målet for en del flygtninge især fra Polen. Bornholms Museum har registreret 65 vellykkede flugter med i alt 202 personer over Østersøen under den kolde krig, bl.a. tre polske piloter som flygtede til Bornholm i deres MIG-15 jagerfly i 1950’erne.

Masser af spændende læsestof

 

Alene udstillingen af det flotte, russiske MIG 15-jagerfly er noget for sig – og et oplagt fotomotiv som souvenir til venner og bekendte.

Historien om jagerflyet overgår fantasien og som er skrevet til en Hollywood-film:

For det skabte intet mindre end en international krise, da en polske jagerpilot Franciszek Jarecki  marts 1953 valgte at hoppe af og lande sit fly i Rønne Lufthavn!

Blot få timer efter den polske landing var begivenheden spredt over hele verden, og den danske regering sat under stærkt pres fra både øst og vest.

Det. var første gang, at et jagerfly af denne type var kommet helt uskadt og komplet i vestlige hænder, og så lander det – på Bornholm.

Sagen endte med den salomoniske løsning, at piloten blev sendt videre til England og USA, hvor han bosatte sig, mens flyet blev returneret til Polen.

To måneder senere landene endnu en polsk pilot sit MIG-fly på Bornholm, men hvis man vil vide mere om dette og endnu en pilotflugt i 1956, så må man besøge museet, hvor man kan få meget mere at vide om disse piloters flugt fra det kommunistiske Polen.

 

Hyggelig café

I det hele taget er museet guld værd for alle, der er interesseret i 2. verdenskrig og selve stedets centrale placering som et led i NATO’s strategiske forsvar mod det daværende Sovjetunionen og deres kommunistiske allierede.

Alene de spændende film om den kolde krig er besøget værd. I det gamle serverrum vises der film, som man kan se, mens man nyder en forfriskning fra cafeen. Og der er mange andre rum, der er spændende at se, for det var her, FET’s medarbejdere holdt øje med landene på den anden side af Jerntæppet. Meget interessant at se, hvordan der så ud, dengang stedet var en tophemmelig lyttestation.

Efter en spændende rundtur på museet og en tur op i det 70 meter høje Bornholmertårn er det rart at komme ned på jorden igen og hygge sig med en kop kaffe, lune belgiske vafler eller en is i cafeen med udendørs pladser.

 

Bornholmertårnet er andet og mere end den flotte udsigt – det er også historien om 2. verdenskrig og den kolde krig, hvor Bornholm fra dansk side spillede en hovedrolle.

 

Og så er det måske tid til en gang minigolf? Her en særlig ”koldkrigsversion”, hvor man lærer noget om den kolde krig, samtidig med, man spiller mini-golf.

Ud for hver bane er der opstillet et lille historieskilt, og hvert skilt fortæller om en vigtig begivenhed i verdenshistorien der har haft indflydelse på Den kolde krig. På den måde kan børn, unge og voksne få viden om den vigtige del af historien, samtidig med familier kan hygge sig sammen.

Spillet er gratis når entreen er betalt.

Og her er mange andre aktiviteter. Spionjagten giver både børn og voksne et indblik i verdenshistorien, viden om  2. verdenskrig og den kolde krig. Spionjagten fører deltagerne hele vejen rundt i udstillingerne, op og ned i det høje tårn, i fyrtårnet og i området udenfor. En sjov og lærerig tur for alle, hvor spørgsmålene er tilpasset aldersgruppen.

Spionjagten er gratis når entréen er betalt.

Bornholmertårnet er åbent alle dage fra kl. 10 til 17 og entreen er blot 75 kroner for voksne og 50 kroner for børn fra 4 til 12 år. Børn under 4 år kommer gratis ind og man kan købe en familiebillet til kr. 225,-

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?