En spændende vin til osten

Så er det weekend, og der er mange, der måske vil gøre lidt ekstra ud af vinen til middagen eller blot et hyggeligt glas. Fremover vil jeg op til hver weekend, her på Bornholmnyt.dk, fortælle lidt om en særlig god vin, som jeg kan anbefale til – ja, alt, hvad vin kan drikkes til – og det er som bekendt ikke så lidt, idet vi husker, at alt godt skal nydes med måde.

Vinene kan naturligvis erhverves, i selskab med en god vinsnak, i min vinhandel “Hos Jon & Thomas” i Rønne, hvis nogen skulle blive fristet.

I dag vil jeg anbefale en dejlig vin fra et familievinbrug i selveste Canada – ja, du læste rigtigt, Canada. Hus “Henry of Pelham” i Ontario-provinsen i det sydlige Canada har dygtige vinbønder fremstillet ædle vine i århundreder, og nu synes jeg vi skal smage en Henry of Pelham 2020, produceret på Baco Noir-druen.

Vinen smager som – nej, den skal altså bare smages. Men jeg kan da fortælle, at det er en skøn, frugtig vin, dog med karakter, rig og blød i smagen –  og styrke til grillmad og selv de kraftige oste.

Der er smag og duft af solbær, blåbær – og vinen har en uhyre velsmagende “egefinish”, der kommer fra mange måneders lagring i amerikanske egetræsfade.

Vinen er et fremragende køb – også her op til julemåneden, hvor den nemt hamler op med de lidt kraftige spiser, vi sætter på bordene i de kolde vintermåneder.

Men prøv den også til ostebordet: Godt brød, gode oste, danske italienske eller franske, ligemeget, bare de er gode.

Mine favoritter er en mildere blåskimmelost, f.eks. den danske Blå Castello – eller måske en aromatisk  Bleu de Bresse fra Frankrig – eller hvad med en Gorgonzola eller blot en hjemmerørt flødeost, måske med et strejf af hvidløg? Eller vores egen lokale stjerneost, St. Clemens? Et perfekt valg…

Tag en bid af brødet, smurt med osten, tyg lidt – og tag så en slurk vin – og mærk den perfekte blanding af brød, ost og vin…

På ostebordet og til flasken fra “Henry of Pelham” kan man gerne supplere med nogle gode salami’er, lidt postej eller paté. Vinen er den perfekte ledsager til det hele – og mærk hvordan selskabets stemning langsomt løftes.

En vin fra Canada? Har jeg aldrig tidligere smagt…

Sådan vil det sikkert lyde rundt om bordet.DOg det canadiske vinhus producerer også en herlig vin rosé og en skøn Riesling – så nu ved du det…

Skål og god weekend…

PS: Vinen indeholder 13, 5 pct. alkohol – og koster kr. 160,- pr. flaske.

Seneste artikler

Fik du læst?