Drinks, folkemusik og debat på Grønbechs Gård

Fire kunsthåndværkere, svarede på spørgsmål om blandt andet, æstetik, uddannelse og forretningsdrift, mens de fremmødte, hyggede sig med drinks i caféområdet på Grønbechs Gård. Den bornholmske trup Folk og Fæ, leverede aftenens musikalske indslag.

Der var stor interesse for det første arrangementet. Mai Therese Ørsted Andersen bød velkommen. (Foto: Pernille Lindblom)

 

Af Pernille Lindblom

I forbindelse med åbningen af den bornholmske kulturuge, var der indbudt til uformel artist talk og folkemusik i Hasle, fredag aften.

Kunstnerpanelet bestod af tekstildesigner Iben Birch Bech, glaspuster hos Baltic Sea Glass Tobias Sode, glaskunstner Mia Lerssi samt den schweiziske glaskunstner Jonas Noel Niedermann. Han har netop været artist in residence på Kunstakademiets Designskole i Nexø, og nogle af hans arbejder kan lige nu opleves på Grønbechs Gård.

Centerleder, Mai Therese Ørsted Andersen var ordstyrer.

Der kom hurtigt gang i snakken, og den afsatte time fløj nærmest afsted. Rummet fyldtes med fagudtryk og fortællinger fra ind -og udland. Om kunsthåndværkeruddannelser, forskellige karakterudtryk, om det traditionelle og det utraditionelle.

Den schweiziske glaskunstner Jonas Noel Niedermann.fortalte om spændende glaskunst.

 

Et af de mere håndgribelige emner var kunstnernes stille frustrationer over, at få det ”hele til at hænge sammen”. At være nødt til, at have alle kasketter på i egen virksomhed, samtidig me, at finde tiden til udfører deres passion:  Kunsten og håndværket.

Panelet var enige om, at det er en fordel at have egen virksomhed som kunsthåndværker. De der klarer sig bedst, er ofte par, der kan supplere hinandens forskellige kompetancer. For eksempel er det rart, hvis den ene part kan holde rede på det administrative, økonomi og markedsføring mens den anden kan få ro til at skabe dét, der skal sælges.

Men sådan er det langt fra for alle kunstnere. De fleste må derfor – trods  lange uddannelse, erfaring og stor faglighed, have bijobs ved siden af.

“Og det har vi også”, sagde  kunstnerne i panelet. Nogle har påtaget sig at undervise, andre arbejder på museer. Der er intet i vejen med disse job, men det fremgik, at de dog hellere ville arbejde som kunstnere.

Debatten blev rundet af, og glassene fyldt på ny, inden den erfarne musiktrup, Folk og Fæ, spillede kulturugen ind med velklingende bornholmsk folkemusik.

Har man selv lyst til at prøve kræfter med kunsthåndværk på Grønbechs Gård, så kan man tilmelde sig forskellige arrangementer under kulturugen. Se mere på groenbechsgaard.dk.

Seneste artikler

Fik du læst?