Dreng på sejlbræt drev til havs ved Balka strand – reddet af livredder

Livredderne advarer brugerne af de såkaldte SUP-sejlere mod fralandsvind – forleden var det ved at gå galt ved Balka Strand. Husk også, at din strand har et nummer – vigtigt ved henvendelse til 112.

Vi elsker at bade, men pas på revler og fralandsvind, advarer livredderne. (Foto Torben Ager)

 

Onsdag i sidste uge var det ved at gå galt på Balka Strand, hvor livredderne blev alarmeret af en badegæst, der havde set en dreng på SUP (bræt, hvor man er stående) ca. 60 meter fra livreddernes primære område. Da der var kraftig vind, var drengen ikke selv i stand til at padle ind.

Én af livredderne sejler ud til drengen, der nu var kommet hele 300 meter væk fra kysten. Livredderen sejlede drengen ind til kysten, hvor hans far stod parat. Og de fik alle en snak om fralandsvind. Drengen slap fra episoden i god behold.

Samtidig advarer livredderne mod revler.

Selvom man er kommet på den samme strand i mange år, kan man stadig blive overrasket. I sidste uge blev en ældre mand fanget i et revlehul ved en strand, hvor han har badet gennem 54 år. Livredderne oplever hvert år, at revlehuller skaber farlige situationer, og opfordrer alle til at bade mellem flagene, hvor badeforholdene er forsvarlige, og livredderne kan holde øje.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Husk at din strand har et nummer – vigtigt, hvis det bliver nødvendigt at foretage et alarmopkald…

 

Hvert år er revlehuller ved de danske kyster årsag til ulykker og farlige situationer. Et revlehul er en fordybning i strandens revler, og under bestemte vind- og bølgeforhold kan der opstå en udadgående strøm, der fører vand ud fra stranden. Det er netop denne strøm, der kan være farlig, hvis man bliver fanget i den og begynder at kæmpe imod.

“Et revlehul er som udgangspunkt ikke farligt, hvis man ved, hvordan man skal tackle det. Men begynder man at svømme mod strømmen for at komme ind mod land, kan det blive rigtig farligt. Selv stærke og erfarne svømmere er druknet i udmattelse, fordi de er gået i panik og har forsøgt at kæmpe imod strømmen. Det bedste, man kan gøre, er at bevare roen og svømme til siden langs stranden og bruge bølgerne til at komme ind igen”, fortæller Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

“Hvis man ser andre blive fanget i et revlehul, så er det igen vigtigt at bevare roen og danne sig et overblik over situationen. Er der mulighed for at kontakte en livredder, så gør det, og ellers ring 112. Kast gerne noget, der kan flyde, ud til den nødstedte, f.eks. en redningskrans, og råb, at vedkommende skal bevare roen og forsøge at svømme til siden. Mange er selv druknet i et forsøg på at redde nogen ud af et revlehul, så det er vigtigt, at man også selv bevarer roen og tænker klart. Er du alene og ser dig nødsaget til at gå i vandet, så husk at ringe 112 først, find om muligt et flydemiddel og bjærg nødstedte ud af faren”, siger Lasse Serup Jensby.

(Artiklen fortsættes under billedet)

SUP Boards er blevet meget populære, men man skal passe på i fralandsvind.

 

Der er tusinder af revlehuller langs de danske kyster, men det er primært kun under bestemte vind- og bølgeforhold, f.eks.  pålandsvind, at revlehullerne er farlige. Livredderne opfordrer derfor til, at man altid lærer stranden at kende og orienterer sig om de lokale forhold, inden man går i vandet.

“Det bedste er at vælge en strand med livreddere og altid bade mellem flagene. Livredderne har sikret sig, at badeforholdene i denne zone er forsvarlige, og skulle man få brug for hjælp, er der en livredder at få fat på. Man bør også altid sørge for at kende redningsnummeret eller nærmeste adresse på det badested, man besøger. Så kan hjælpen hurtigere nå frem, hvis uheldet skulle være ude, og man får brug at ringe 112”, siger Lasse Serup Jensby og fortsætter:

“Er du på stranden med børnene, så tal med dem om, hvordan man kan spotte et revlehul og prøv eventuelt at finde et. Kom også gerne hen til vores livreddere og tal om, hvad man skal gøre, hvis man bliver fanget i et revlehul eller pludselig kommer i andre farlige eller uforberedte situationer på stranden”.

Næsten alle strande i Danmark har et grønt skilt med et unikt nummer, som du skal oplyse, når du ringer 112. Ved hjælp af redningsnummeret kan Alarmcentralen lokalisere præcist, hvor du befinder dig, og hjælpen kan nå hurtigere frem. Det er kommunerne, der i samarbejde med det lokale beredskab og Rigspolitiet beslutter, hvor redningsnummerskiltene skal placeres, og det er kommunerne, der sætter skiltene op og har ansvaret for dem.

Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning er til stede hver dag kl. 10-18 på 37 strande og havnebade frem til onsdag 19. august. Der er livreddere fra TrygFondens Kystlivredning på stranden i Sandvig og Balka Strand.

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Læsning til eftertanke

En lang påskehøjtidelighed er overstået. En lang påskeferie vil nogen vel sige. Begge måder at udtrykke sig på kan være rigtig. Jeg foretrækker den første

Læs mere »