Der er åltins koldt i København…

“Om det æ somme eller vinte, nat eller dau. Hva æ der å gø, hva er der å lau. Det er åltins koldt i København.” Sang sønderjyske Rikke Thomsen med band i Raschs Pakhus i Rønne

Rikke Thomsen med Band (Foto: Noah Cederqvist / Musikhuzet)

Af Torben Severinsen

Fredag aften genlød Raschs Pakhuz i Rønne af “synnejysk”. En af landets flittigste optrædende Rikke Thomsen lagde vejen forbi med sit band.

Rikke Thomsen er cand.musicae i sang og guitar fra Det jyske Musikkonservatorium i Aalborg. Hendes sange tog udgangs i barndomsbyen Blans mellem Sønderborg og Aabenraa. Hun går sin helt egen vej i rockbranchen med sange på sønderjysk der handlede om hjemstavnen, udlængsel, drømme og svigt.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Flot opvarmning ved Bjarne Kure (Foto:

De begejstrede gæster fik Rikke’s første sang på sønderjysk “Åltins koldt i København”. Som barn drømte Rikke sig væk, og lyttede til Elvis Presley og Bruce Springsteen. Det medførte bl.a. at Rikke har genfortolket Bruce Springsteen “Hungry Heart”, som på sønderjydsk er kommet til at hedde “Hunge Hjerte”. Derudover fik publikum bl.a. radio hittene “Vausen” og “Ballebrovej 2”

Bjarne varmede op

Rikke Thomsen udgav  sit første album “Omve’n Hjemve” i 2019, og i 2021 kom opfølgeren “Opland ” produceret af Søren Andersen. Modtog som den yngste nogensinde modersmål-prisen i 2019 for sin indsats for den sønderjyske dialekt.

Før Rikke Thomsen gik på scenen var der opvarmning med Bjarne Kure. Naturligvis på bornholmsk – og Bjarne havde bl.a. lavet en bornholmsk oversættelse af et af Rikke Thomsens sønderjyske hits.

Seneste artikler

Fik du læst?