JULEMAD: Ris a la mande er trods det franskklingende navn pæredansk. Men ideen med at putte en mandel i maden og give en gave til den, der finder mandlen, den er fransk. Her kommer en fin opskrift fra Arla på hjemmelavet ris s la mande – den smager bedst…
Ris a la mande er en pragtfuld dessert, der hører julen til. Ikke alene juleaften, men også til den kommende tids mange julefrokoster. Trods det franskklingende navn er ris a la mande pæredansk. Opfundet af borgerlige fruer, der i datidens Danmark tilsatte flødeskum til risengrøden dagen derpå, så resterne af grøden blev mere lækker, når den kom på bordet igen. Senere kom kirsebærsaucen til – ris a la mande var født. Navnet blev fransk – det lød finere, syntes man.
Al respekt for den færdiglavede ris a la mande, der købes i supermarkederne, den kan laves bedre hjemme ved køkkenbordet, men en “hjemmelavet” smager nu bedst. Fra Arlas køkken har vi lånt denne opskrift:
Godt med flødeskum
“Ris a la mande med kirsebærsauce hører til i julemåneden hos de fleste. Der findes et utal af måder at lave ris ala mande på, og hver familie har sine traditioner og opskrift. Her kommer Arlas bud på en lækker hjemmelavet risalamande; semisød og godt med flødeskum. Du kan lave risalamenden dagen før. Husk mandlen i risalamanden juleaften og glædelig jul!”
Til 6-8 pers.
Vand
|
3 dl |
---|---|
Grødris (ca. 2½ dl)
|
180 g |
Mælk
|
1 liter |
Risalamande
Smuttede mandler
|
100 g |
---|---|
Vaniljestænger – kornene herfra
|
2 |
Sukker
|
2 spsk |
½ liter |
Kirsebærsauce
Søde syltede kirsebær (a ca. 370 g)
|
2 glas |
---|---|
Sukker
|
2 spsk |
Majsstivelse, fx maizena
|
1 spsk |
Risengrød
- Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde. Kog risene ved jævn varme og under omrøring i ca. 2 min.
- Tilsæt mælk og bring grøden i kog ved kraftig varme og under omrøring.
- Skru ned til svag varme, rør i gryden i ca. 1 min og læg låg på. Kog i ca. 40 min – rør af og til. Stil grøden tildækket i køleskabet til den er kold – gerne til næste dag.
Risalamande
- Tag en mandel fra og hak resten.
- Rør risengrød, vaniljekorn, sukker og de hakkede mandler sammen.
- Pisk fløden til et let skum og vend ca. 1/3 af flødeskummet sammen med risengrøden. Fortsæt herefter med forsigtigt af vende resten af flødeskummet i grøden sammen med den hele mandel – hold evt. noget tilbage, hvis du foretrækker din risalamande lidt fastere i konsistensen.
- Smag risalamanden til og stil den tildækket i køleskabet til servering.
Kirsebærsauce
- Tag 1 dl kirsebærsaft fra til jævning.
- Kom bær, resten af saften (ca. 4 dl) og sukker i en gryde og bring det i kog.
- Rør en jævning af den ene dl saft og majsstivelse. Kog kirsebærsaucen ved svag varme i ca. 3 min. – rør af og til. Smag kirsebærsaucen til.