De kommunale regler ødelægger min forretning

Hans Ole Kofoed, indehaver af “Bornholms-pluk-selv-blomster” sender et åbent brev til Natur- og Miljøudvalget – og får svar fra formanden…

Debat om slåning af græs i vejrabatterne.

 

Åbent brev:

Undertegnede, Hans Ole Kofoed, er ejer af virksomheden Bornholms pluk selv blomster. Jeg har pt. to marker med pluk selv blomster: Den ene på Rønnelandevejen ved Nylars overfor Vellensbyvejen og den anden hjemme, hvor vi bor, på Fårebyvejen 3, nord for Aakirkeby.

Jeg har i løbet af en årrække fået opbygget en stor og trofast kundekreds, som er glade for at kunne købe friskplukkede blomster hos mig. Jeg lægger vægt på, at mine kunder får et kvalitetsprodukt, som er lokalt produceret, har en minimal miljøpåvirkning og en meget lille CO2-udledning.

Afgørende for salget

Synlighed fra vejen er altafgørende for salget af mine blomster. Jeg har i alle årene selv slået grøftekanterne foran mine marker umiddelbart forud for hovedsæsonen ca. først i juli. Længden af markerne er ved Vellensbyvejen ca. 90 m og på Fårebyvejen ca. 120 meter.

Den 31. maj modtager jeg flyer fra BRKs vejmyndighed i min postkasse. I flyeren gør kommunen mig opmærksom på, at der er slået græs langs vejen ved min ejendom uden aftale med kommunen. Dagen efter forsøger jeg at kontakte kommunens medarbejder, der står som kontaktperson i flyeren, for at indlede en dialog om problemstillingen i forhold til behovet for slåning af grøftekanterne langs mine blomstermarker. Efter ca. en uges forgæves forsøg lykkes det mig at komme igennem til kommunes medarbejder, der skal have stor ros for at tage problemet alvorligt. Vi aftaler, at vedkommende går videre med sagen. Mandag den 21. juni taler vi igen sammen, og jeg får besked om, at der ikke er noget at gøre, reglerne er, som de er. Der gives ikke dispensation.

To muligheder

Nu har jeg så to muligheder: Jeg kan bryde reglerne og slå kommunens meterhøje græs med de mulige konsekvenser, det på sigt kan få for mig. Eller jeg kan køre indeværende sæson uden at slå grøftekanten med et forventeligt stort tab (som følge af manglende synlighed) og derefter nedlægge min lille virksomhed.

Sidstnævnte alternativ vil medføre, at jeg må skuffe rigtig mange mennesker, som i den grad nyder at kunne købe friske blomster på en bæredygtig måde, samtidig med at de får en god oplevelse ude i det fri. Det vidner min Facebookside Bornholms pluk selv blomster om, da jeg her har over 1300 følgere.

Væld af bestøvede insekter

Der er i højsæsonen, fra juli til udgangen af september, et væld af bestøvende insekter på et tidspunkt, hvor der ellers ikke er meget andet for dem at flyve på. Udover de blomster, jeg sælger, som er liljer, solsikke, lupiner, gladiolus, georginer med flere, sår jeg honningurt for at tiltrække nytteinsekter, hvilket også bidrager til biodiversiteten. Hvis jeg bliver nødt til at opgive Bornholms pluk selv blomster som konsekvens af manglende slåning af grøftekanterne, vil markerne igen blive dyrket med traditionelle konventionelle landbrugsafgrøder og vil dermed ikke længere bidrage til den biodiversitet, blomstermarkerne er garant for.

Hvad ejer jeg?

Jeg har fulgt debatten om manglende slåning af grøftekanter og undrer mig over, at Leif Olsen, Formand for Natur- og Miljøudvalget, har udtalt, at grøftekanten er kommunens ejendom. Når jeg kikker på matrikelkort over Fårebyvejen 3 og 5 er det min jord, som grøften og vejen ligger på. Da jeg for et par år siden fik lagt offentligt vand ind på nr. 5 var holdningen fra Forsyningen, at det var min opgave at føre ledning under vejen, da det ifølge dem er min grund. Derfor er mit spørgsmål: Hvordan er ejerforholdet, er det kun det under jorden, jeg ejer, eller hvad?

I år har jeg kun problemet med manglende slåning på marken ved Vellensbyvejen, da kommunen ved en fejl har slået ud for blomstermarken på Fårebyvejen 3 (har udlægsmark på modsatte side af vejen, hvor der var korrekt skiltet med slåning).

Dispensation

Mit håb er, at udvalget vil give mig en dispensation til slåning af grøftekanter foran mine marker, og jeg vil tilbyde selv at gøre det, da vi så kan trække slåningen helt indtil vi åbner for salget af sommerblomster primo juli. Jeg mener, at Bornholms pluk selv blomster bidrager til tanken om Bright Green Island, da alternativet til at købe mine lokalt dyrkede, bæredygtige blomster er at købe blomster, der i mange tilfælde stammer fra Afrika eller Holland. Det er mit indtryk, at kommunen gerne bakker op om lokale producenter, og jeg mener, det i mit tilfælde er en ganske lille indsats, der skal til, i form af slåning af grøftekanterne og uden, at biodiversiteten lider nød, for at min lokale blomsterproduktion kan fortsætte til glæde for bornholmere og turister, der sætter pris på blomster, på miljøet og på bæredygtighed.

Jeg mødes gerne med medier, udvalgets medlemmer eller formand Leif Olsen ude i marken ved Vellensbyvejen, så I ved selvsyn kan se problematikken.

Med venlig hilsen

Hans Ole Kofoed 

 

SVAR FRA FORMANDEN:

Kære Hans Ole Hvam

Tak for din henvendelse.

Den konsekvens, som du beskriver, har været utilsigtet, og jeg vil straks undersøge sagen for at finde en løsning, der tilgodeser såvel biodiversiteten som jeres virksomhed. Samtidigt beder jeg dig om at have forståelse for, at vores sagsbehandler har handlet helt korrekt og ikke har haft andre muligheder. Det er disse muligheder, som vi skal forsøge at tilvejebringe.

Mvh
Leif Olsen

Formand for Natur- og Miljøudvalget.

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Elverskud i Aakirkeby

MUSIK: NylarsKoret opfører mandag 22. april Niels W. Gades værk Elverskud med tre professionelle sangere i Aa Kirke    Af Lene Dam Jørgensen Mandag 22. april kl.

Læs mere »