Fokus skal flyttes i kampen mod stoffer

Antidote-teamet blev vel modtaget af bornholmerne, og 182 personer mødte op for at deltage på drop-in-kurset i, hvordan man spotter en overdosis og giver livreddende førstehjælp i tide.

Michael Lodberg Olsen, daglig leder, social iværksætter og initivtager samt frivillig sygeplejeske Tina Leth Hansen på havnen i Allinge. (Foto: Torben Ager)

 

Af Pernille Lindblom

 Efter for nylig at have mistet endnu et ungt menneske på tragisk vis, er Bornholm kommet på en kedelig top 10-liste over flest misbrugsrelaterede dødsfald pr. indbygger.

Den udvikling skal stoppes, mener Torben Ager, der til daglig er ansat som mentor i “Klar til Job”. Derfor kontaktede han den sociale iværksætter, Michael Lodberg Olsen, der er initiativtager til Antidot Danmark, og frivillig sygeplejerske Tina Leth Hansen  i København. De to behøvede ikke meget betænkningstid, før de indgik samarbejde med Torben, der straks planlagde besøg i skoleklasser og annoncerede informationsmøder og drop in kurser rundt omkring på øen.

Bornholmnyt.dk var til stede på Allinge havn, da teamet gav korte kurser i brugen af Antidote til interesserede fremmødte.

Blandt dem var en ung kvinde, der var bekymret for sine veninders brug af stoffer, og som gerne ville kunne hjælpe dem, hvis uheldet indtraf. Også en mor til et par teenagere ønskede at tilegne sig kurset, der som certificeret hjælper førte til udlevering af et sæt med modgift og vejledning. Efter kurset bemærkede hun overrasket: ”Hvorfor står her ikke 100 mødre?”

 Kriminalisering løser ingenting

Ifølge Michael Lodberg Olsen, der de seneste 20 år har beskæftiget sig med sociale tiltag og oplysning i og omkring misbrugsmiljøet i København, er det slet ikke stofferne, vi skal fokusere på.

Her ses det yderst effektive næsespray som indeholde antistoffet naloxone.(Foto: Torben Ager)

 

”Vi skal i stedet fokusere på årsagen til, at de unge har brug for at eksperimentere med stoffer af så alvorlig karakter og styrke, at de på det nærmeste har brug for at lege med døden for at kunne holde ud at være i live ”.

Sammen med Torben Ager og Tina Leth Hansen, har Michael støttet tilblivelsen af den nystartede forening Antidote Bornholm, der består af frivillige sygeplejersker. Formålet med foreningen er at udbrede den nyeste viden og forskning indenfor misbrugskulturen til flest mulige mennesker og dermed skabe mere åbenhed omkring emnet.

”Så længe vi ikke vedkender os problemet, vil udviklingen fortsætte i det skjulte. Gør den det, kan vi ikke nå de unge mennesker, der har allermest brug for omsorg. Det nytter ikke at negligere eller kriminalisere misbruget. Det er desværre blevet en stor del af det sociale fællesskab i ungdomskulturen mange steder, noget som vi alle bør stå sammen om at få ændret”, siger Michael Lodberg Olsen.

Nemt af få fat i

Euforiserende stoffer er meget let tilgængelige allevegne, også på Bornholm. Selv på nettet, kan der købes skadelige piller, hvis indhold og virkning ikke altid er korrekt oplyst.

Hvis vi skal nå ind til sagens kerne i det her, er såkaldt symptombehandling ikke nok, mener Antidote teamet. I stedet kræves der en menneskelig indsats.

”Vi skal udvise oprigtig interesse og omsorg for de unges udfordringer, i stedet for kun at opstille muligheder med kortsigtet fokus, såsom tilbud om indlæggelse på en psykiatrisk afdeling”, siger Michael Lodberg Olsen og fortsætter:

”Det er ofte råb om hjælp, der fører til overdoser blandt unge. De skal mødes med kærlighed og mærke forståelse for de udfordringer, de føler sig alene om og ikke kan overskue. Det er alles ansvar, at løfte den opgave, og blive bedre til at passe på hinanden.”

Se interviewet, der ligger til grund for artiklen, på YouTube, Ø-tv Bornholm, Liv om at redde liv.

Hvad er Antidote?

Antidote er en næsespray, der indeholder den lægeordinerede modgift, Naloxone. Siden den 14. november i år, er der udleveret i alt 150 sæt med modgift og vejledning, til beståede kursusdeltagere på Bornholm.

Sprayen anvendes på personer i livløs tilstand, hvis der er mistanke om en overdosis forårsaget af de stoffer der med en fællesbetegnelse kaldes opioider. Eksempler på disse stoffer er morfin, kodein og oxycodon.

Naloxonen binder sig til receptorerne i hjernen, og ophæver stoffernes virkning på under et minut. Det betyder, at nogen af de 200 dødsfald, der hvert år skyldes overdosis på landsplan kan forhindres, hvis Antidote anvendes i tide.

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?