Brugte briller ender som butiksinventar

GENBRUG: Dine brugte briller kan blive til borde og bøjler: Bornholmske Borre & Severin Optik lancerer nyt bæredygtigt koncept

Sophus Severin og Michael Borre Holm Hansen: Kom med de brugte briller…

Fra februar kan bornholmerne være med til at forhindre ressourcespild og bidrage til et nyt såkaldt “upcyclingkoncept”, når de besøger Borre & Severin Optik i Rønne, Aakirkeby eller Nexø. Ved at indlevere deres udtjente briller i butikken, kan de give materialerne nyt liv: Brillerne genfødes som bøjler, borde, spejle og andet stilfuldt butiksinventar.

Unødigt CO2-spild
Det nye initiativ, som Borre & Severin Optik er en del af, hedder Bellinger House Circle. Målet er at lade de brugte briller indgå i et cirkulært forbrug og dermed spare planeten for unødigt CO2-spild.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at vi lever af at sælge briller og linser, men vi vil gerne være med til at sikre, at de aflagte briller ikke ender som en spildt ressource. Vi vil gøre alt, vi kan, for at råvarerne kan få nyt liv, når brillerne er udtjente, så vi forlænger brilleproduktets livscyklus, siger Sophus Severin og en enig partner,  Michael Borre Holm Hansen.

En renere verden
Undersøgelser viser, at hele 78 pct. af befolkningen lægger ansvaret for bæredygtighed over på virksomhederne. Det ansvar vil Borre & Severin Optik gerne være med til at påtage sig – og håber samtidig, projektet vil inspirere kunderne til at deltage aktivt i skabelsen af en renere verden.

“De cirka seks millioner gamle brillestel, vi danskere har liggende, hober sig op i skuffer eller ender på forbrændingen. Glas, plastik, metal – hele molevitten! Det er et kæmpe spild. Med det nye initiativ kan kunderne komme ind i vores butik og opleve deres kasserede briller i en helt ny form. Ressourcerne kan bruges igen og igen – for det mest fantastiske er, at materialet kan smeltes om helt op til otte-ni gange uden at miste sine egenskaber, forklarer Michael Borre Holm Hansen og laver et lille regnestykke:

“En brille sidder i gennemsnit tre-fire år på brugerens næse. Hvis den f.eks. lever videre i to år som enten bord, spejl eller andre produkter op til otte gange, får brillens materiale i alt minimum 20 års levetid i stedet for at lande på lossepladsen.

Fra skrald til skat
Den bæredygtige cyklus begynder, når kunderne indleverer deres brugte briller i butikken.

“Vi tager imod alle slags briller; også solbriller, læsebriller og nytårsbriller. Og det er super nemt og uforpligtende: Man lægger bare sine briller i en genbrugsboks her i butikken og går igen. Vi håber, bornholmerne vil hjælpe os, så vi sammen kan passe endnu bedre på jordens ressourcer. Hver brille tæller,” understreger han.

Også butikkernes eget skrald
Udover gamle briller lægger Borre & Severin Optik selv spildprodukter fra butikken i genbrugsboksen – f.eks. kontaktlinsepakker og demo-linser, dvs. plastikglas fra stel, der udstilles i butikken. Alt videregives til Bellinger House Circle, hvor brillerne bliver skilt ad, og materialerne bliver sorteret og efterfølgende genbrugt i skabelsen af nye produkter som for eksempel bakker, bøjler, spejle, standere og displays. De produkter kan Borre & Severin Optik købe tilbage og bruge i butikkerne, så cirklen bliver fuldendt.

Hvad med Afrika?
Borre & Severin Optik’s tre butikker  indsamler stadig briller til Afrika og tredjeverdenslande. Alle indleverede briller, der egner sig til at blive genbrugt af andre, bliver – præcis som de plejer – sendt videre til Syn for Sagen, som er en frivillig organisation, der flere gange om året rejser ud i tredjelandene og hjælper svagtseende til et bedre syn.

“Men ikke alle styrker egner sig til at blive genbrugt af andre. Op til 10 pct. af de briller, kunderne afleverer hos os, kan genbruges i Afrika. De resterende indleverede briller bliver videregivet til Bellinger House Circle, som genbruger materialerne fra brillerne på nye måder, forklarer Sophus Severin.

Seneste artikler

Fik du læst?

Søndagens gudstjenester

TRO: Bornholmnyt.dk bringer oversigten over søndagens gudstjenester 1. september   Aa Kirke 09.00: Gudstjeneste ved sognepræst Louise Christina Howard. Skt. Peders Kirke 10.30: Gudstjeneste ved

Læs mere »