Bornholms skjulte naturperler

Forfatter og naturvejleder Søren P. Sillehoveds bog ”Bornholms skjulte naturperler” skal med i rygsækken, når øen skal opleves.

En naturlig følgesvend til turene på Bornholm – ”Bornholms skjulte naturperler” af Søren P. Sillehoved. (Foto: Finn Edvard)

 

Indrømmet, det kan være lidt af en bagage, når man skal rundt og opleve naturen på Bornholm: Rygsæk, notesblok, kuglepen, evt. fotoapparat (med mindre da man bruger sin smartphone) evt. termokande og madpakke.
Og så kort, naturligvis – hvis ikke man da også bruger mobiltelefonen til dét.
Endelig et par bøger af Søren P. Sillehoved, der udover at være forfatter også er fast naturskribent ved Bornholms Tidende.
Søren P. Sillehoved er, som vi tidligere har fortalt her på Bornholmnyt.dk, et særdeles velkendt ansigt her, hvor han også er født. Han har skrevet en lang række bøger om øen, og flere af dem er, i alt fald efter denne signaturs mening, helt uundværlige i rygsækken, når turen går rundt i den bornholmske natur.
En af Sørens bøger ”Gamle sagn, skrøner og historier fra Bornholm” fra 2013 har vi tidligere omtalt (se artiklen under kultur) og den indeholder et væld af historier og fortællinger om sære hændelser på Bornholm i gamle dage.

Hemmelig badestrand
Men Søren Sillehoved er flittig og har skrevet en række andre interessante bøger, bl.a. om  Christiansø og ikke mindst ”Bornholms skjulte naturperler”.
Her kan man bl.a. læse om ”Eventyret i Svartingedalen”, ”Det mystiske solur ved Stamnmershalle”, ”Gyldensåens tropiske jungle”, ”Listeds hemmelige badestrand” og et kapitel, jeg har været særlig glad for: ”Særprægede stemninger og gamle kulturminder i Vestermarie Plantage.
Efter at have læst dette kapitel, måtte jeg sporenstregs sætte mig i bilen og køre til Vestermarie.
Søren har ikke overdrevet. Her er vitterligt en særpræget atmosfære, der kan virke stærkt inspirerende på forfatterspirer, filmmagere, digtere, malere, komponister, tegnere – ja alle, der har fantasi og lyst til at udvikle den…
Plantagen er god at være alene i, skriver Søren Sillehoved, og heri har han ret.
”Måske skyldes det stilheden, ensomheden eller historiens vingesus”, skriver han og fortsætter:
”I skumle og mørke skove fornemmer man ofte et eller andet, og nogle gange er det fantasi, andre gange bliver historier og virkelige hændelser til myter og legender. I Vestermarie Plantage smelter det hele sammen og bliver til en særpræget stemning, der ikke findes andre steder på Bornholm”, skriver Søren.
Prøv selv at gå på opdagelse i plantagen. En skøn oplevelse…

Motiv fra Vestermarie Plantage – foto fra bogen.


Bogen ”Bornholms skjulte naturperler” er forsynet med informationer om, hvordan man når frem til de beskrevne steder og fortæller således, at man når frem til Vestermarie Plantage, der ligger syd for Almindingen, ved på landevejen Rønne-Svaneke at finde Ørningevej, der fører ned til plantagen. Der er også andre tilkørsler.
Men Sørens bog i rygsækken er ferien på Bornholm sikret et væld afspændende  udflugter. Og som inspiration til fastboende, der måske også kan finde et tip eller to i bogen?
Der er nok at gå efter, for som Søren selv siger:
”Bornholm er skabt af det stof, som drømme er skabt af…”

Bogen er udgivet af William Dams Forlag og fås i boghandlen af samme navn på Store Torv i Rønne.

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?