Bornholmerne er vilde med danske krimier

Øverst i Top 50 over mest udlånte bøger på de bornholmske biblioteker ligger ikke overraskende Jussi Adler-Olsens “Natrium chlorid”  – derefter følger andre danske krimier…

Mange benyttede lejligheden til at få et signeret eksemplar af Pernille Boelskovs nye krimi, “Brudzonen”, da hun besøgte boghandlen i Rønne.  Pernille er med på hitlisten over de mest udlånte bøger på de bornholmske folkebiblioteker. (Fotos: Torben Ager)

 

Bornholmerne er vilde med at læse krimier – og gerne danske krimier. Faktisk er de første seks pladser på listen over de mest udlånte bøger fra bibliotekerne på øen besat med danske krimier og forfatterne Adler-Olsen, Sara Blædel, Kim Faber og Katz Krefeld

Også lokale Pernille Boelskovs krimi “Brudzonen” fra 2020 har stabilt udlån og ligger på 27.-pladsen.

Top 25 over udlån på bibliotekerne på Bornholm er udover de mange krimier også præget af elskede forfattere som irske Lucinda Riley og engelske Elly Griffiths, svenske krimiforfattere som Camilla Läckberg, Liza Marklund og Viveca Sten. Og amerikanske Delia Owens “Hvor flodkrebsene synger” fik fornyet liv i forbindelse med den danske biografpremiere i september – men der er nu intet som bogen bag filmen, lyder det fra bibliotekarerne på bibliotekerne.

Danske romaner

Overraskende er det at finde Rakel Haslund-Gjerrild på en 16. plads med “Adam i Paradis.” Romanen udkom i foråret 2021 og havnede på 48.-pladsen i 2021, men har så virkelig fået et flot udlån i løbet af 2022, ganske givet hjulpet på vej af bl.a. den flotte Weekendavisens Litteraturpris 2022.

Stabil i udlån er også Jesper Wung-Sungs “Kvinde set fra ryggen”, som er på 18. pladsen (8. plads i 2021). Stine Pilgårds “Meter i sekundet” fra 2020 (filmpremiere her i januar) har også bidt sig fast i lånernes bevidsthed og har i 2022 ramt en 12. plads.

Også Jesper Bugge Kolds “Tre dage i april”, som udkom i april har nået en flot 23. plads lige foran Iben Mondrups barske Grønlandsroman “Vittu” på 24.-pladsen.

Hvad med i år?

Hvis bibliotekerne skal spå om næste års Top 50, så forudsiger de, at Benjamin Koppels “Annas sang” – i år på 43.-pladsen – rykker tættere mod toppen i 2023. Og Leif Davidsens historiske spændingsroman “Lenins bodyguard” på 27.-pladsen kunne også bevare en lignende placering i 2023. Dark horse er forhåbentlig Dennis Gade Kofods “Power to X”, som udkom i september og har stor interesse.

Seneste artikler

Fik du læst?