Bornholmere bag ny dansk spillefilm

Mandag aften holder Rønne Bio snigpremiere på Hyæne Films og den bornholmske producer Daniel Mühlendorphs tredje spillefilm “Hvor kragerne vender”

Bofil Jørgensen og Jens Jørn Spottag – medvirker begge i “Hvor kragerne vender”.

 

Hyæne Films nye spillefilm “Hvor kragerne vender” er instrueret af debutanten Lisa Jespersen. Filmen er en af de heldige udvalgte film som får premiere i den eftertragtede Biografklub Danmark, der sikrer danske film det størst mulig publikum og kun få film udvælges til klubben hvert år.

”Vi glæder os utrolig meget til at vise alle vores film, det er længe siden, at vi optog filmen, så vi har glædet os til at publikum skal se den. Det er altid noget særligt at få lov at vise sine film på Bornholm,og der er altid noget særligt at have en snigpremiere i Rønne Bio, så det glæder jeg mig meget til”, siger en glad producer Daniel Mühlendorph

“Hvor kragerne vender” er optaget lidt uden for Roskilde, men der er også blevet plads til enkelte optagelser på Bornholm.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Rosalinde Mynster spiller hovedrollen som Laura.

 

”Vi skulle bruge 10-15 køer vi måtte slippe løs i en af filmens scener, og det eneste sted, hvor folk var med på den idé, var på Bornholm. Så vi fløj hele holdet til Bornholm og skød de scener hos Peter Thorsen og Simon Holm, der var utrolig hjælpsomme”.

Det bornholmske islæt

Udover filmens producer Daniel Mühlendorph er der også andre vigtige positioner på filmholdet, som er blevet varetaget af bornholmere. Filmens lineproducer er Robin Hounisen som til dagligt er producer på Hyæne Film og oprindeligt er fra Allinge. Filmens tonemester hedder Stefan Garfield Rasch Holm og er oprindeligt fra Rønne, mens filmens blæksprutte og producerassistent hedder Danni Kjeldsen og er fra Allinge

Handlingen

“Hvor kragerne vender” er et humoristisk drama om den unge kvinde Laura, der har lagt afstand til sin familie på landet for at slå sig ned som forfatter i København og leve et kunstnerisk bohemeliv. Men da hun nødtvungent rejser tilbage til sin hjemstavn for at deltage i sin brors bryllup, indser hun, at han er ved at gifte sig med hendes barndomsfjende Catrine. Det går samtidig op for Laura, at Catrine reelt har overtaget hendes plads i familien – og måske vil hun gerne have den tilbage?

“Hvor kragerne vender” er fortællingen om, hvordan vi – uanset hvor meget vi prøver – ikke kan løbe fra vores fortid, og hvor vi kommer fra.

Stærke skuespillere foran kameraet

I hovedrollen som Laura kan man opleve Rosalinde Mynster, der senest har kunnet opleves i hovedroller i tv-serien Badehotellet, Christian IV – Den sidste rejse og storfilmen “I krig & kærlighed”.

Over for hende spiller Bodil Jørgensen, som snart er aktuel med både Avaz-brødrenes “Kollision” og Anders Refns “De forbandede år”, og Jens Jørn Spottag, der lige nu kan opleves i “Ser du månen, Daniel”. Det nyslåede Reumert-talent Anne Sofie Wanstrup spiller Catrine. I andre bærende roller medvirker blandt andre Adam Ild Rohweder, Bedrag-stjernen Thomas Hwan og Jesper Groth.

Holdet bag filmen

“Hvor kragerne vender” er Lisa Jespersens første spillefilm som både instruktør og manuskriptforfatter. Hun blev uddannet fra Den Danske Filmskole i sommeren 2017 med den anmelderroste afgangsfilm “September”, som fik fem stjerner af både Politiken og Soundvenue og var nomineret til to priser ved Ekko Shortlist Awards 2018.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Rosalinde Mynster – medvirkede også i Badehotellet og Krig & Kærlighed.

 

Lisa Jespersen har skrevet manuskriptet til “Hvor kragerne vender” sammen med Sara Isabella Jønsson, som også var medforfatter på manuskriptet til “September”. Foruden “Hvor kragerne vender” er Sara Isabella Jønsson i 2021 aktuel med Miss Osaka, som hun har skrevet sammen med Daniel Dencik.

Filmen er produceret af Daniel Mühlendorph, der ligesom Lisa Jespersen er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2017 – som producer. Han producerede også Hyæne Films første spillefilm, “Danmarks Sønner” og “Blokhavn”, der havde premiere i henholdsvis 2019 og 2020. Derudover har han produceret en række kortfilm, herunder Ulaa Salims prisvindende “Fædreland” og Marijana Jankovics “Maja”, der modtog prisen for bedste kortfilm ved både Robert Prisen 2019 og Tribeca Film Festival.

Der er premiere i alle landets biograferne torsdag 22. juli 2021.