Bornholm under den kolde krig

På Bornholms Museum fortsætter sæsonens lørdagsforedrag med historiker og forfatter Niels Geckler, der fortæller om ”Bornholm – Efterretningscentral under den kolde krig”.

Den tidligere tyske scnhellboot, nu med britisk flag og under navnet ”Wild Swan”, i havn på Christiansø. Skibet sejlede vestlige agenter ind på den anden side af Jerntæpper i de første år af den kolde krig.

 

Mens danske regeringer i de første år efter anden verdenskrig forsøgte at dele sol og vind lige i forhold til stormagterne i henholdsvis øst og vest, var de danske efterretningsvæsnerne med det samme sporet ind på, at truslen lå østpå – Sovjetunionen med Stalin i spidsen.

Bornholm kom hurtigt til at spille en betydelig rolle i samarbejdet med britiske og amerikanske efterretningsfolk, som var godt i gang, længe inden Danmark gik ind i NATO i 1949.

”Bornholm i Krig og Fred”

Hvad det gik ud på, fortæller historiker Niels Geckler om i et foredrag på Bornholms Museum med udgangspunkt i bogen “Bornholm i Krig og Fred. Verdenskrig, kold krig, nye trusler”, som han har skrevet sammen med journalist Morten Friis Jørgensen.

Hør blandt andet om, hvilken betydning det fik for Bornholm, at fokus i 1950erne gradvist skiftede fra ”hum-int” (human intelligence) med indsættelse af spioner bag fjendens linjer, til ”sig-int” (signals intelligence) – aflytning og opfangelse af æterbårne signaler hos fjenden.

Foredraget finder sted på lørdag 27. november kl. 13  på Bornholms Museum, Skt. Mortens Gade 29 i Rønne. Foredraget er inkluderet i alm. entrépris. Medlemmer af Bornholms Museumsforening samt børn og unge har gratis adgang.

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?