Bornholm elsker kongeparret

SE BILLEDERNE:  Kongeparret valgte Bornholm som den første destination på det traditionsrige sommertogt – og øen kvitterede med en jublende velkomst

Kongeparret siger goddag til bornholmerne – i baggrunden borgmester Jacob Trøst. (Fotos: Finn Edvard)

 

Vist er der flere og flere republikanere her til lands, men der var ikke mange af dem, da Kong Frederik X og Dronning Mary ankom i strålende solskin til Bornholm ombord på det smukke kongeskib “Dannebrog”.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Bornholms Hjemmeværn deltog i flagparaden.

 

“Dannebrog” fik en fornem indsejling til Rønne Havn akkompagneret af Den Kongelige Livgarde – i rød galla – smukkere kan en ankomst næsten ikke blive, og den blev da også kvitteret med jubel af den meget store skare bornholmere, der havde fundet vej til havnen mandag formiddag.

(Artiklen fortsættes under billedet)

En uformel velkomstkomité…

 

Og kongeparret er populært på Bornholm – og blev det endnu mere, da Kong Frederik og Dronning Mary gav sig rigtig god tid til at hilse på så mange af de fremmødte som muligt.

(Artiklen fortsættes under billedet)

…og den mere formelle…

 

At dronning Mary har humoristisk sans fik vi et fornemt eksempel på: Et rask dreng ville lave sjov med dronningen og trak sin hånd tilbage og kørte den tilbage gennem håret, da dronningen ville gi hånd! Snydt!

Drengen fortrød og strakte hurtigt hånden forsonende frem – dronningen rakte tilsyneladende også sin hånd frem, men trak den i sidste øjeblik tilbage og strøg den gennem håret med et stort smil. Selv snydt!

(Artiklen fortsættes under billedet)

Kongeparret hilser på dækket ved ankomsten til Rønne

 

Det var et muntert øjeblik i en fejende flot ankomst med velkomstkomité med borgmester Jacob Trøst i spidsen og bl.a. kommunaldirektør Sine Sunesen og beredskabschef Louise Lyng Bojesen. Blomster til dronningen blev overrakt af ni-årige Johan Dam Kofoed, der i dagens anledning var vandkæmmet og iført stiveste puds.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Kong Frederik og dronning Mary gav sig ekstra tid tiol at hilse på bornholmerne – store og små

 

Og det var flot at se Garderhusarregimentets  Hesteeskadron ( i dag bestående af flest kvinder) ride forbi med piber og trommer, i bogstaveligste forstand – efterfulgt af  Bornholms Hjemmeværk, repræsentanter fra folkedanserne m.fl.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Repræsentanter fra Bornholms folkedansere var også til stede

 

Kongeparret blev derefter ført rundt på øen – i øvrigt efter et program, som de selv har været med til at planlægge. Ført gik turen i karet til Rønne Theater, derefter i Krone 210 (skinnende, sort Bentley) til Grønbechs Gaard i Hasle, hvor centerleder Lene Havtorn Larsen tog imod. Her benyttede kongeparret iøvrigt lejligheden til at købe eksemplarer af bornholmsk kunsthåndværk.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Den Kongelige Livgarde blæste bornholmene en lang march

 

Turen gik videre til Ekkodalen, hvor kongen benyttede lejligheden til at slippe ud af sin ellers så flotte flådeuniform og skiftede til mere afslappet og komfortabel påklædning, der passede bedre til den varme sommerdag – det samme gjorde iøvrigt dronning Mary.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Turen gik fra havnen til Rønne Theater i karet

 

Turen gik til fods gennem et stykke af Ekkodalen og til Hareløkkerne, hvor Food Bornholm i form af Christian Møller Holm og Kristen Harrild stod klar med en fortælling om nogle af deres bælgfrugtprodukter.

(Artiklen fortsættes under billedet)

10-årige Aja stod klar med blomster ved Østerlars kirke

 

Derefter blev der serveret frokost for kongeparret – uden tilstedeværelse af pressen, hvilket sikkert har passet dem fint.

Men det blev ikke nogen lang frokost, for kort efter stod sognepræst Tina Ravnsbjerg Damholt og menighedsrådsformand Erling Aabye Dam klar ved Østerlars Kirke, der næppe i år har haft større besøg: Her var det ti-årige Aja, der stod spændt og klar til at overrække dronningen en buket blomster.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Øv mor, hvorfor må vi ikke cykle her i dag?

 

I Østerlars Kirke fik kongeparret i bogstaveligste forstand en rigtig rundvisning, inden turen gik videre til det gamle elværk i Lille Madsegade, hvor tre mand høj stod klar til at tage imod: Føst var det direktør for Baltic Energy Island, Søren Møller Christensen, der fortalte  om bygningens historie og viste en kort film om Bornholm som Energy Island. Flere udenbys pressefolk mente, at bygningen måske kunne være en anelse mere publikumsvenlig – og det kunne man ikke fortænke dem i.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Bbornholmerne hyldede kongeparret på gader, stræder og altaner

 

Dernæst var det direktør for Bornholms Energi  og Forsyning, Claus M. Andersen, der orienterede lidt om den lokale vækst, der kan skabes indenfor erhvervslivet og forsyningssystemet. Og rektor for DTU Anders Overgaard Bjarklev fortalte om det uddannelsesmiljø, som DTU bil etablere i Rønnes gamle elværk.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Kongeskibet “Dannebrog” fra 1932 – klar til afgang fra Rønne Havn efter en lang dag for kongen og dronningen den godt halve snes officerer og 40 besætningsmedlemmer.

 

Og således godt og grundigt orienteret nærmede det sig fyraften for kongeparret, der kunne køre tilbage i Bentley’en til kongeskibet og hvile sig, inden et hold gæster, primært fra Bornholms forsvar og politi samt politiske liv kunne stige ombord til en aftenreception. Gæsterne mødtes i god tid og blev derefter inviteret ombord i grupper på otte-ti stykker – det hele styret af skibets næstkommanderende, Lars Munch Frederiksen.

(Artiklen fortsættes under billedet)

De to søskende Karin og Susanne Mondrup fra Vejle – fik en ekstra oplevelse under Bornholmer-ferien. “Det er et vældig godt tilrettelagt program, vi var også i Rønne i formiddags,” fortelte de to søskende

 

Receptionen blev holdt på Dannebrogs overdækkede agterdæk, hvor der blev serveret en stående tallerkenanretning bestående af bl.a. terrine af sommerbuk, røget makrelrillette, rørt tatar og torsk m. fiskefumé. Til dessert bla. brombærmoussekage på nøddebund.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Næstkommanderende på Dannebrog Lars Munch Frederiksen – styrede gæsternes ankomst til Dannebrog

 

Kongeparret gav sig også tid her til at tale med så mange som muligt, inden den sidste gæst forlod Dannebrog omkring kl. 20, hvorefter skibet kunne forlade Rønne og sætte kursen mod næste stop på sommertogtet: Ærø.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Politiet var i dagens anledning iført flotte, hvide kasketter. Her det det Henrik, der holder vagt.

 

En lang dag var forbi – en dag, der knyttede kongehuset endnu tættere til Bornholm, hvor befolkningen tillige dagen derpå fik ros af politiet for at følge anvisninger, omkørsler m.m. til noget nær perfektion.

 

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?