Band debuterer – efter 25 år…

En femtenårig knægt hører en pige synge. Stemmen blæser ham bagover. De to bliver venner – og de første sange født. Nu, 25 år og adskillige musikprojekter, voksenjobs og børn senere, ser bornholmerne Maria Holm-Mortensen og John Greany Sørensens sange endelig dagens lys under navnet Sunda Kelepa.

John Greany Sørensen og Maria Holm-Mortensen – venskabet holdt – det samme gjorde musikken.

 

Sådan begyndte det, for 25 år siden: Gennem fælles venner hører en ung, musikinteresseret  John Greany Sørensen om en ung, musikinteresseret  Maria Holm-Mortensen. Maria er 12 år gammel, John tre år ældre. Telefonsamtaler om musik og følelser går frem og tilbage mellem Rønne og Aakirkeby.

Det er nu 25 år siden, men venskabet lever i bedste velgående. Det samme gør musikken, men det er først nu, den bliver udgivet.

I dag er John flyttet til København, mens Maria stadig bor i Aakirkeby.

Musikalske billeder

Navnet på bandet er Sunda Kelepas og musikken er stor og vibrerer organisk med elektrisk spænding. Det står John for. Han maler musikalske billeder, som har sjæl, og som giver mening, fordi Marias særegne og dybt bevægende stemme svæver i rummet og viser vejen frem. Den skyder sig direkte ind i lytterens krop med sin kuriøse kant og styrke. Teksterne er enkle og dybe, melodierne smukke og gribende.

”Sunda Kelepa er en transformation. En bevægelse fra det ene sted til det andet,” siger Maria om lyden, og om det univers, Sunda Kelepa er. Musikken er helt sin egen. Den er storslået, stærk og umådelig skrøbelig og følende på samme tid. ”Vi kan godt lide at befinde os på en sci-fi-måne i musikken samtidig med, at det skal være blødt og fint,” siger Maria.

Små musikbørn

John fortæller, at sangene på mange måder er små musikbørn, som ikke har passet ind i de rockbandsammenhænge, han har spillet i med Maria i årenes løb, fordi sangenes udvikling ikke følger en klassisk formel.

Første udspil fra Sunda Kelepa er singlen Heart of Gold, der udkommer onsdag 7. september. Tape-ekko på keys, storslåede, brusende synth-flader og Marias gennemtrængende, smukke vokal skaber en melankolsk-drømmende, nordisk lyd. Heart of Gold er helt sin egen. ”Det er den sang, der har startet det her projekt. Der er højt til loftet i musikken,” siger John, og Maria tilføjer: ”Den er meget levende for os. Det, jeg bedst kan lide ved sangen er, at den er så stor og åben. Alligevel får den mig til at føle, jeg er inde i et lillebitte rum. Den er meget nær.”

Udgivelsen følges op af to yderligere singler, der også udkommer som del af albummet Skies To The Ground til november.

Seneste artikler

Fik du læst?