“Bananabread, bananabread… do you want bananabread?”

Få en god historie fra Sydamerika og opskriften på et superlækkert bananbrød, “bananabread” – lige nu det største hit på cafeerne…

Bananabread – guf til kaffen…

 

Af Ida Monrad Graunbøl

Dengang i starten af 2000-tallet, hvor jeg som meget ung først tog på kulturudveksling og arbejdsophold med Mellemfolkeligt Samvirke i Nicaragua, spurgte folk mig: ”Nåh, skal du ud og redde verden.” Og det skulle jeg jo så, sådan i det små.

I dag er det slet ikke mærkeligt, det der med at redde verden, klimaforandringerne tager ganske enkelt det sjove og lidt hånlige ud af den ovenstående sætning.

Nicaraguanske bønder

Men det var ikke det, jeg ville skrive om. Jeg høstede bønner og såede banantræer dengang sammen med en flok nicaraguanske bønder i 2003, jeg boede i en hytte med jordgulv hos en famile, hvis 200 kilo tunge gris udenfor smed sig op ad væggen til mit soveværelse med et brag om aftenen.

Til Guatamala

Efter tiden hos den nicaraguanske bondefamilie tog jeg på backpacking i Guatamala. Og der havde de noget, jeg ikke lige glemmer, nemlig en kage, jeg har bagt mange
gange siden. Det er en banankage, og den hedder bananabread. Den er lige nu hip på de københavnske cafeer.

Bananabread, bananabread, do you want bananabread?

Alle vi backpackere og kulturudvekslingsfrivillige tog til det samme sted, og det hed Lago de Atitlán.

Backpackerne

Der ligger der en lille grøn landsby op ad en bjergskråning, den hedder San Pedro de La Laguna og ved siden af den ligger vulkanen San Pedro.

Jeg sejlede sammen med en kammerat over til lagunen i båd og husker tydeligt solglimtene i vandet og bådens fart og ferskvandsdråberne i ansigtet.

I Lago de Atitlán kunne man købe bananabread på gaden, og guatemalanerne sang ”bananbread, bananabread, do you want bananabread” efter backpackerne og de amerikanske turister i de snævre, beskidte stejle gyder i den lille højtliggende by, hvor jernpinde stak op af toppen på de flade tage, en jernkonstruktion bygget ind i betonen, der sikrede husene i tilfælde af jordskælv.

Her kommer ganske enkelt opskriften på det famøst lækre Bananabread. (Tilberedning 20 min, bagetid 25-30 min)

Det skal du bruge:

3 bananer
80 g smør
½ tsk revet muskatnød
1 tsk vaniljesukker
½ tsk kanel
1 tsk bagepulver
1 dl olivenolie
1 dl mælk
To æg
4 dl mel

Sådan gør du:

En springform smøres som forberedelse med 10 g. smør. Smørret smeltes i en gryde, de 3 bananer moses i
gryden med en gaffel sammen med smørret, og piskes let bagefter med piskeris. Muskatnød, vaniljesukker,
kanel, bagepulver piske i blandingen. Æg og mælk tilsættes. Til sidst piskes de 4 dl mel i. Bages ved 200
grader i 25 min.
Man kan pynte kagen med limeglasur, rød syre og citrontimian efter lyst og behov. 2 dl Flormelis og limesaft
fra en halv lime piskes sammen.

Seneste artikler

Fik du læst?

Pizza i sognegården

KIRKELIV: Vestermarie Kirke inviterer søndag 21. april alle børn og barnlige sjæle til familiegudstjeneste. Efterfølgende serveres der pizza i sognegården.   Af Lene Dam Jørgensen

Læs mere »