Autist – en anderledes måde at være menneske på

KOMMUNEVALG: Fælles for mennesker med autisme er, at de har svært ved at afkode deres omverden og rumme den. Man kan betragte det som en anderledes måde at være menneske på, i stedet for et udtryk for en tilfældig, afvigende eller ligefrem bizar adfærd, skriver Torben Ager i dette debatindlæg

Torben Ager  – (Foto: Nikolai Kaas Hansen)

 

Af Torben Ager, kandidat til kommunevalget for Dansk Folkeparti

Uforudsigelige elementer i omverdenen er tit det vanskeligste for autister. Det er ofte i sociale sammenhænge, som store klasser med mange elever, frikvarteret i skolegården, og mange forskellige lærere som kan være enormt angst provokerende.

Derfor er det vigtigt, at vi som samfund har tilbud som DASK, et tilbud udover tilbud som heldagsskolen. DASK tilbyder faste rutiner og en genkendelig dagsrytme, med faste gennemgående voksne hver dag. Der er mulighed og plads, til at tage hensyn til den enkelte elevs behov.

Trygge rammer

I DASK er der fokus på at skabe trygge rammer, og der arbejdes med at motivere og inspirerer den unge, og give den unge en følelse af at kunne rummes.  Der undervises både i gruppe og individuelt men der tages altid udgangspunkt i den enkelte elev. Dette sker i tæt samarbejde med forældre, sagsbehandlere, BUA og andre relevante samarbejdspartnere omkring den unge.

Stort fravær

Fælles for alle eleverne på DASK er, at de har haft stort skolefravær, eller har været uden undervisning i længere tid. Unge mennesker som har behov for et specialiceret tilbud som går længere end tilbud som helddagsskolen.

Både børn og voksne med autisme er optaget er nuet, og har svært ved at forestille sig noget ukonkret og tilpasse sig nye forhold.  De bruger meget energi på at gennemskue andres intentioner, motivationer og kommunikation og bliver  dermed hurtigt trætte og løber tom for energi.

Fælles adfærdstræk

Der er flere autismeformer, men der er fælles adfærdstræk.  Mennesker med autisme, har det som regel bedst i en rutinepræget hverdag med mange gentagelser og forudsigelighed.
Det kræver resurser og faglighed, samt tiden til den enkelte, dette tilbydes på DASK.

Autisme betyder også, at det for mange børn og unge, er svært at tilpasse sig i nye sociale sammenhænge.
De opfører sig ikke som man forventer, stiller måske mange spørgsmål, ytrer upassende holdninger eller gentager sig selv, fordi de er bange for at blive misforstået.
Det kræver indlevelse, forståelse og viden, at forstå at deres adfærd er et udtryk for usikkerhed – og måske indre uro og kaos.

Kan ikke helbredes

Autisme er ikke en sygdom der kan helbredes.  Det ikke som at brække et ben, og efter 8 uger med gips på er alt godt igen.
Man kan ej heller går til lægen og få medicin mod autisme. Autisme er et handicap, en udfordring man som menneske skal lære at forstå, og leve med og vi som samfund forstå og rumme.

Den bedste hjælp til at forstå sin autisme er bla. at blive støttet i at skabe en forudsigelig og tryg hverdag.

Vigtigt at lytte

Det også vigtig, at vi som samfund lytter til, hvilket liv der giver mening for den enkelte og hjælper med til at skabe rammerne for et trygt og meningsfuldt voksenliv.
Et liv hvor flere kan bestride et tilpasset flexjob eller skånejob og dermed være et aktiv for vores samfund. Og ikke mindst føle sig som en del af noget og værdsat, en følelse vi alle har ret til.

Men for at komme hertil, bør vi som samfund investere i vores unge, så alle får en tryg start på livet, så alle får mulighed for at bygge et solidt fundament til resten af livet. Forståelse og indsigt fra omgivelserne er den vigtigste nøgle til et godt liv med autisme.

Livskvalitet

Et liv med livskvalitet, indhold og anerkendelse. Ned andre ord – et liv i balance. Det også vigtigt at få med, at udover børn/ unge med autisme, rummer DASK unge som har haft mellem 1 og flere års skolevægring, grundet nedbrud i folkeskolen, ofte med depression, angst, spiseforstyrrelse og eller anden selvskadende adfærd til følge.

Derfor er det vigtigt at Bornholm også fremover har tilbud som DASK, et tilbud som sikrer bredden i vores tilbud.

Stem personligt

Det er lokalpolitik – her handler det om personlige stemmer. Tirsdag 16 november, næstnederst på liste O findes mit navn.

Håber at du vil hjælpe med at få hele Bornholm i balance.

Seneste artikler

 

Fik du læst?

21-årig anholdt efter uro

Lørdag nat kl. 02.00 i Rønne optrådte en 21-årig mand provokerende over for politipatruljen og råbte diverse skældsord, hvorfor manden blev bortvist fra stedet. Senere

Læs mere »