Almindingen i fint selskab

Danmarks første naturnationalparker, herunder Almindingen, får officielt kvalitetsstempel fra verdens største naturbeskyttelsesorganisation

Almindingen – blandt Danmarks første naturparker

 

Danmark får i de kommende år naturnationalparker med store, sammenhængende områder, hvor naturen får førsteprioritet.

De første fem naturnationalparker  – herunder Almindingen – har været under lup hos verdens største naturbeskyttelsesorganisation, IUCN. Alle fem naturnationalparker lever op til organisationens standard for beskyttede naturområder.

Nu har en gruppe af IUCN-kommissionseksperter fra verdens største uafhængige naturbeskyttelsesorganisation, IUCN, gennemgået planerne for naturnationalparkerne Gribskov, Fussingø, Tranum, Almindingen og Stråsø, der er de første af i alt 15 kommende naturnationalparker. Samtidig har repræsentanter for organisationen besøgt de pågældende områder.

På den baggrund har IUCN konkluderet, at alle fem naturnationalparker opfylder IUCN’s standard for beskyttede naturområder.

En nyskabelse

”Naturnationalparkerne er en nyskabelse i vores natur, hvor naturens egne processer får plads og ro i store sammenhængende områder. Planerne har nu fået et gennemsyn af eksterne eksperter og er blevet målt og vejet ud fra de samme kriterier som andre landes fremmeste naturområder. Jeg er meget tilfreds med, at de kommende naturnationalparker nu har fået et internationalt kvalitetsstempel,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Hjælp til en presset natur

Naturnationalparkerne er en del af regeringens og aftalekredsens Natur- og Biodiversitetspakke, hvor der er afsat 888 mio. kr. til at styrke biodiversiteten og give den pressede danske natur mere plads og lov til at være vildere.

I forbindelse med etableringen af naturnationalparkerne vil den vildere natur bl.a. blive hjulpet på vej ved at genoprette vådområder, udsætte store planteædende pattedyr og fjerne ikke-hjemmehørende træer og urter. Samtidig vil områderne fortsat være åbne for besøgende og rige på muligheder for at opleve vildere natur.

IUCN’s vurdering er betinget af, at initiativerne i planerne for naturnationalparkerne bliver gennemført. Planerne for Naturnationalpark Gribskov og Fussingø er godkendt af myndighederne, mens Naturstyrelsens faglige oplæg for Stråsø, Tranum og Almindingen henover forsommeren har været i offentlig høring og skal politisk godkendes.

S: Presset natur

Mette Gjerskov, miljøordfører, Socialdemokratiet:

– Naturen i Danmark er presset og har akut brug for handling. Derfor afsatte vi 888 mio. kr. til at give naturen det historiske løft, den har brug for, med naturnationalparkerne som fyrtårne. Nu har de fem første naturnationalparker fået elitebeviset på, at naturbeskyttelsen er i orden. Det understreger, at naturnationalparkerne får den positive effekt for naturen, som er hele formålet med at etablere dem.

Seneste artikler

Fik du læst?