Vivis gode tips til bøger til en hyggeaften eller regnfuld dag

Boghandler Vivi Kjærsgaard fra boghandlen på Store Torv i Rønne har arbejdet i boghandlen i 37 år. Hun kender til de mange spændende bogudgivelser – og her giver hun et par tips til gode bøger lige nu – til en afslappende aften- eller en grå og regntung dag…

Vivi Kjærsgaard – 37 år med bøger. (Fotos: Torben Ager)

 

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men fakta er, at den høje og smilende dame i William Dams Boghandel på Store Torv i Rønne, Vivi Kjærsgaard, nu har solgt bøger i butikken i 37 år.

For lørdag 15. august er det præcis 37 år siden, at en ung og litteraturinteresseret pige stillede sig bag disken og solgte bøger i Rønne for første gang. Og Vivi har natuligvis ikke tal på de mange bøger, der gennem årene er blevet langet over disken i den store boghandel i Rønne. Boghandlen blev oprindelig åbnet helt tilbage i 1857 af Jens Jørgen Henriksen, og havde i de følgende år flere ejere. Forretningen blev i 1933  overtaget af William Dam, hvis navn nu pryder boghandlens facade.

William Dam overtog butikken efter Fritz Sørensen og en historie lader vide, at der kun blev foretaget et navneskift til William Dam, fordi der skulle nye neonskilte op på facaden. Bogstaverne var dyre, og det var derfor billigere at skrive “Dam” end “Sørensen”…

Men alt dette var før Vivi’s tid, men det er stadig familien Dam, der driver boghandlen, nu Pernille og Peter.

(Artiklen fortsættes under billedet)

William Dams Boghandel i Rønne – for turister og fastboende..

 

Vivi var som ung pige meget interesseret i litteratur, og det var derfor det helt rigtige for hende at blive ansat i en boghandel.

Og man må sige, at hun ikke tog fejl af sit karrierevalg. I dag er hun stadig lige interesseret i bøger – og føler levende med i al litteratur, dansk som international.

Så hvem er bedre at spørge om gode råd til en god bog på en grå eller regnfuld dag? Eller til en skøn dag på stranden?

For en god bog er stadig noget af det bedste selskab man kan tænke sig. Og på stranden går det ikke an med en elektronisk bog, der er svær at læse. Mange foretrækker stadig en rigtig bog – både ude og hjemme.

(Artiklen fortsættes under billedet)

En god bog er et godt selskab til afslapning eller hjemmedage

 

Vivi foreslår lige nu at læse en yngre forfatter ved navn Stine Pilgaard og hendes bog “Meter i sekundet”. En skøn og humoristisk bog om en rigtig københavnerpige, der følger med sin mand til en vesttysk højskole. Her kaster hun sig ud i det jyske og bliver nybagt mor og brevkasseredaktør på den lokale avis.

Malene Ravns “Hvad lyset er”  er et andet af Vivis tips.  Det er en historisk roman om kunstneren Carl Fischers liv fra 1892 – 1962, om Carl og Ely’s store kærlighed – og den pris de og deres nærmeste betaler for den.  Fremragende skildring af en stor kunstner, svigt og lidenskab, der udvikler sig, da Elly beder sin yngre søster sidde model for Carl…

(Artiklen fortsættes under billedet)

“Brudzonen” er Pernille Boelskovs tredje kriminalroman med handling på Bornholm

 

Og så fremhæver Vivi også den lokale krimidronning Pernille Boelskov. Pernilles tredje og sidste nye krimi hedder “Brudzonen”. Den er forrygende:

En forårsstorm blæser over Bornholm og ind gennem sprækkerne i efterforsker Lars Bohn Hansens liv. Hans kone er lige død, men alligevel bliver han sat på sagen, da en ung koldkrigsforsker findes død under mistænkelige omstændigheder.

Samtidig forsøger præsten Agnethe Bohn at hjælpe en alenefar, der kæmper for at beholde sin datter. Det kræver, at han overvinder sit barndomstraume, men det viser sig at være dødsensfarligt – både for ham selv og Agnethe.

Super læsning hvor handlingen, som i alle Pernilles bøger, foregår på Bornholm.

Danseren og forfatteren Katrine Engberg har skrevet flere fremragende kriminalromaner, og vi skulle hilse fra Vivi og sige, at Katrines næste krimi foregår på Bornholm og at den udkommer til september.

Og mens Vivi er ved Katrine Engberg, så anbefaler hun også Katrines partner, komikeren Timm Vladimir, der dels er medvært på TV’s bagedyst, dels har skrevet nogle gode kogebøger, bl.a. med gode råd til grillstegning.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Vivi med et udvalg af god sommerlæsning…

 

Og lidt udenfor nummer:

“Jeg synes, det er en god idé at anskaffe sig vores fremragende, geodætiske kort over Bornholm. Især til de mange turister, der elsker at vandre eller cykle øen rundt. Kortet viser alle detaljer og man farer ikke vild med det i rygsækken”, siger Vivi.

Endelig vil hun gerne anbefale journalisten og rejselederen Søren P. Sillehoveds bog “Gamle sagn, skrøner og historier fra Bornholm”, der er en anderledes og særdeles fornøjelig guidebog til Bornholm. Historier og myter står i kø i denne hyggelige bog, som samtidig er alletiders souvenir fra øen. Gå f.eks. på jagt efter “Fandens Hat” eller “Sanger om Hellig Kvinde”.

Men der er naturligvis også en verden udenfor bøgernes, og den lever Vivi også i. Hendes anden store passion er løbesport. Hun gennemførste for to år siden sit første maraton, og hun har deltaget i stort set alle former for de mange forskellige løb, der er på Bornholm. Hun er til daglig med i Nyvest Atletikklub i Almindingen.

Så hvis ikke hun er i boghandlen, hvor man kigger forbi, så er det nok fordi, hun er ude at løbe sig en tur…

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?

Pinsens gudstjenester

Gudstjenester på Bornholm søndag 19. og mandag 20. maj. Aa Kirke 10.30 : Familiegudstjeneste ved sognepræst Louise Christina Howard. Skt. Peders Kirke 09.00: Pinsedagsgudstjeneste ved

Læs mere »