Venskaber og madglæde med madskoler

SOMMERFERIE: Selvom sommerferien er over os, vil der være godt gang i køkkenerne på øens skoler i den kommende uge. Her bruger over 100 børn fem dage på at dyrke madglæden imens nye venskaber får lov at spire.

Børn skal hakke, stege og bage i sommerferien på Bornholm

 

Der kommer til at dufte godt på de bornholmske skoler i sommerferien: I de kommende dage tager 115 madglade børn grydeskeen i egen hånd og smider forældrene udenfor køkkendøren.

Sammen med en gruppe frivillige instruktører bruger børnene fem dage i køkkenet på Søndermarkskolen, Åvangskolen, Svartingedal Skole, Kongeskærskolen, Paradisbakkeskolen og i Det Levende Køkken i Østermarie. Her skal der hakkes, steges og bages, føles, duftes og smages. Maden bliver endvidere grundlag for nye venskaber.

Langt de fleste børn på Madskoler deltager, fordi de synes mad og madlavning er spændende. Men ofte får de meget mere end madkundskaber med sig hjem – venskaber fylder utrolig meget.

Spirende venskaber
Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og landsdækkende koordinator for Madskoler fortæller:

”Det at lave mad sammen er en fantastisk facilitator for gode snakke og spirende venskaber. Når vi spørger børnene, hvad de har fået ud af at være på madskoler er det netop madlæringen samt venskaberne, der bliver fokuseret på. Vi kan også se af forældreevalueringen at mange af børnene får nye venner på Madskoler”

Madskoler for 21. gang
Madskoler arrangeres af børne og ungdomsorganisationen 4H i et ikke kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000. Og i år er det altså 21. gang, der afholdes Madskoler i sommerferien.

Baseret på frivillighed
Alle madskoler er baseret på frivillig arbejdskraft. Derudover samarbejder Bornholms 4H med PAU-uddannelsen på Campus Bornholm i projektet ”Madens pædagogik”. Her får de studerende lagt madskoler ind i deres uddannelsesplan og får praktisk viden og erfaring med, hvordan mad kan bruges som pædagogisk redskab. De studerende undervises teoretisk og afprøver deres viden i praksis på Madskolerne. Projektet kører på 14. år i år.

 

Seneste artikler

Fik du læst?