Rørt sammen af TV-kok, kogebogsforfatter og meget mere: Frank W. Truberg, ”Hos Truberg”, Gudhjem.
Nye bornholmske kartofler i total kaos med pisket skummende smør på toppen.
Retten kan anvendes både som frokost- eller middagsret.
Dette skal du bruge (4 pers.)
1 kg. nyopgravede kartofler – lige gravet op fra den bornholmske ,fede muld.
1 kg. blandede friske grøntsager: F.eks. gulerødder- asparges, porre, rødløg, skalotter, spinat, det er nogle af de sager, der er på toppen her i maj.
Frisk kryddergrønt, en god kaffekop, f.eks. dild, persille, salvie, estragon, kørvel, oregano eller merian.
Lad være med at blande for mange sammen, F.eks. klarer dild sig bedst alene fordi det er meget dominerende og egner sig ikke synderligt til blande med andre krydderurter. Eller ganske enkelt blot purløg og karse, to kano gode og smukke følgesvende.
½ liter god fed piskefløde, 38 % minimum.
Alm. groft køkkensalt er godt, flagesalt af den grove slags er bedre.
Måske og nok det vigtigste i hele retten: 1 stort glas kølig rose, hvidvin eller øllebølle med rim og dug på flasken.
Overstående læskedrik skal nydes ,mens herlighederne tilberedes hverken mere eller mindre.
Sådan og så i gang.
Husk at lade dit hjerte og inspiration være med på sidelinjen. Der er i mine opskrifter ikke noget, der er rigtigt eller forkert, det er hele vejen igennem dig og dit temperament, der skal råde og bestemme.
Min opskrift er blot ide og ledetråd.
Start med at fremstillet dit eget pisket smør.
Pisk fløden til smør, så vallen skiller sig ud, denne sigtes fra og kan bruges til bagning.
Så “vaskes “smørret, det vil sige op i en skål og hæld vand ved og pres så smørret igen og igen mellem hænderne.
Genstag dette fire-fem gange.
Smid så smørret op i en skål og piske som bare F….. så smørret bliver som luftig, kridhvid flødeskum.
Ikke noget med på køl og jeg skal komme efter dig: Altså NUL køleskab.
Så i gang med kartofler og grønt, men inden så – en god tår læskedrik.
Skrab kartofler.
Skrab og pil alle grøntsager (de gøres klar og skæres ud i mundrette stykker).
Smid kartofler over i en rummelig gryde eller sauterpande med lidt høj kant, der skal også være plads til alt grønt.
Dæk lige kartoflerne med vand, tilsæt et par spiseskefulde salt.
Låg på, og så skal der små dampes i 10 minutter – højst.
En god lille slurk mere af din læskedrik.
Tilsæt så dine grøntsager og låg på igen.
Det hele får nu små seks minutter og der skalukke for gryden, lad låget blive på så det hele lige kan få lov til at trække færdig.
Hak og klip krydderurterne.
Tøm glasset, og glæd dig så til det bedste: Anretningen af dine anstrengelser.
Hæld nu vandet fra kartofler og grønt (kartoflerne møre og grøntsagerne en smule sprøde, altså ikke rå, men ”al dente” som din pasta.
Pisket smør på toppen og et kæmpe drys kryddergrønt – og så afsted til dine sultende familie eller gæster.
Giv stor portion friskpillede grønlandske rejer til, skiver af røget laks, hellefisk eller skiver af en god røget skinke kold eller lun/varm.
Kartofler og grøntsager kan også blot nydes, som de er med godt brød til.
En super fin, og nem ret til dronninger og konger, grever og fyrster – eller bare os, der har begge ben godt og solidt plantet på jorden.
God fornøjelse ønsker kokkemanden og komfurarbejder af Guds nåde, hvis ellers bukserne holder og Herren vil. Husk at leve for at spise – og ikke spise for at overleve.