Ugens opskrift: FETTUCCINE ALFREDO

Det er ekstra spændende at nyde et måltid mad, der har en historie. Det opnås til fulde ved at gå til bords til en svingende tallerken “Fettuccine Alfredo” . Læs historien om denne verdensberømte pastaret her:

Fettucine Alfredo, lækkert, enkelt – og med masser af historie.

 

Der findes nogle madretter, der er verdensberømte. Intet mindre. Og som bliver tilberedt med mere eller mindre succes i køkkener over hele kloden.

Den amerikanske burger er en af dem. Cæsar Salat er en anden. Og Tagliatelli Bolognese en tredje.

Læg mærke til ordet Tagliatelli. For i Bologna kunne ingen drømme om at spise Spaghetti Bolognese.

“Spaghetti er fra Napoli, det spiser vi ikke her”, siger de selvbevidste norditalienere og betegner ligefrem Spaghetti Bolognese som en “fæl spise”.

I Bologna spiser man den berømte sauce Ragù Bolognese i lasagne eller med tagliatelle, en tyndere og bredere form for pasta – og fremstillet af en anden slags mel.

Spaghetti Bolognese er en nordeuropæisk opfindelse, men mange af os er ligeglade med  geografi og sammensætning i den forbindelse  – og elsker vores Spaghetti Bolognese.

 

Glem Marco Polo

En anden og udbredt misforståelsen omkring pasta er, at den skulle være blevet bragt hjem til Italien af den opdagelsesrejsende Marco Polo i 1200-tallet. Det står i alt fald som en kendsgerning i mange kogebøger. Men det er en misforståelse, der forlængst er blevet rettet: Man kendte til pasta allerede flere tusinde år forinden, og der er endda pasta i italienske opskrifter, der er noteret ned, inden Marco Polo overhovedet blev født. Pasta kom til Italien via Egypten og Grækenland. Såvidt vides.

Og der er mange lækre pastaretter: Ragù Bolognese er en international favoritsauce, det samme er retter som Spaghetti Carbonara og Spaghetti All’Amatriciana (skribentens personlige favorit) eller Spaghetti Arrabiata.

Og så er der Fettucine Alfredo.

En ret, som alle italienere kender i dag – og vi andre med.

(Artiklen fortsættes under billedet)

 

Alfredo med det berømte guldbestik.

 

Fettucine Alfredo er opstået på grund af en italiensk ægtemands kærlighed til sin hustru.

Alfredo di Lelio arbejdede i en lille familierestaurant i Rom i 1908.  Efter hans kone Ines havde født deres første søn Armando, var hun sløj og kunne næsten ikke spise. Alfredo, bekymret for hendes helbred,  tilberedte derfor en særlig pastaret til hende bestående af fettucine, en flad og tyk pasta, blandet i en blid sauce bestående udelukkende af smør og Parmesan-ost.

Og det kunne fruen lide. Hun foreslog derfor, at Alfredo skulle sætte retten på menukortet. Det gjorde han, da parret i 1914 åbnede deres nye restaurant “Alfredo alla Scrofa” – i Via della Scrofa. Både stedet og Alfredos pastaret blev en stor succes.

Kendte og ukendte spiste Alfredos gode mad, skyllede efter med god vin. Blandt gæsterne var de dengang så feterede og verdensberømte amerikanske skuespillere Douglas Fairbanks og Mary Pickford, der på deres bryllupsrejse blev så begejstrede for denne ret og for Alfredo, at de dagen efter vendte tilbage og forærede Alfredo et fornemt guldbestik, der straks fik en hædersplads i restauranten. De to amerikanske berømtheder tog retten med til USA, hvor den blev serveret for andre Hollywood-stjerner og Fettucine Alfredo bredte sig over hele USA.

Da Alfredo i 1943 solgte sin restaurant til to af sine tjenere, tog han guldbestikket med.

 

Besøg Alfredo’s – nu er der to!

Det var klogt, for nogle år senere åbnede han en ny restaurant – sammen med sønnen Armando på Piazza Augusto Imperatore – også i Rom. Restauranten fik navnet “Alfredo all’Augusteo”, eksisterer den dag i dag og drives af mesterens børnebørn, der hedder  – Alfredo og Ines Di Lelio.

Den første restaurant “Alfredo alle Scrofa” eksisterer også endnu – og begge hævder at kunne servere den helt originale “Fettucine Alfredo”. Og begge restauranter har gennem årene været et tilløbsstykke for alle stjerner, der funkler i Hollywood. Husk at besøge stedet, når vi igen kan rejse til Rom. Det er ikke dyrere end at gå på restaurant i Danmark.

Men nu skal vi smage, her er opskriften på

 

Fettucine Alfredo

Retten tilberedes i dag på mange forskellige måder, hvor kokkene bruger hvidløg, æg, fløde eller tilsætter kylling eller forskellige grøntager. Det kan man naturligvis også, hvis man synes, det smager godt, men her er Alfredos enkle og originale opskrift:

Tilberedningstid: 30 min. 4. pers.

Ca. 400 gr fettucine
Ca. 150 gr smør
Ca. 150 gr Parmesan-ost.

Ja, det er meget ost og smør, men sådan er opskriften altså. Man kan naturligvis selv justere undervejs. Kog pastaen i rigeligt vand med lidt salt i 8-9 minutter. Rør i gryden imens, en italiensk kok forlader ikke komfuret, mens pastaen koger. Smag på pastaen, den skal gøre lidt modstand, når man tygger, så er den færdig. Det er vigtigt, at den er al dente, da den senere skal blandes med saucen og ikke må blive det mindste udkogt. Gem en del af pastavandet til senere brug.

Smelt langsomt smørret i noget af pastavandet (begynd med en kop), helst i en sauterpande. Hæld derefter pastaen i gryden og rør godt rundt. Brug gerne en såkaldt spaghetti-tang, den koster ikke meget, fås mange steder og er naturligvis uundværlig for enhver pasta-kok. Tilsæt lidt salt (helst Middelhavssalt). Skru ned for varmen og tilsæt nu den revne ost (omhyggeligt revet med et rivejern, færdigrevet ost er slut-forbudt!!) Smag og se dig frem til den rette mængde.

Bland langsomt al osten i pastaen, tilsæt nænsomt lidt af kogevandet undervejs, ikke for meget, saucen må ikke blive vandet – og ikke for lidt. Prøv dig frem…

Server straks, pynt med lidt frisk revet ost og gør som i Italien, brug den store pebermølle og giv et strøg af friskmalet peber. Ikke andet. Absolut ikke andet.

Hvad drikker vi til denne ret?

Mange vil foretrække en hvid vin, f.eks. en Chardonnay. Blandt de røde vil en italiensk Barbera-vin være et godt valg.

Velbekomme!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?