Tomatsuppe – skøn mad med mange muligheder

Skøn tomatsuppe – kan laves på mange måder og med mange forskellige former for garniture. (Foto. Arla)
I tidligere tider var det et must, at der blev serveret suppe før enhver bedre middag. Til suppen drak man hede vine, f.eks. et glas sherry, inden den form for vin gik helt af mode.
(Kan i øvrigt stadig anbefales).
Suppen var meget ofte den nu forsvundne “brune suppe”, der i dag kun findes i kogebøger som “Oldemors kogebog”, hvilket i grunden er en skam: Den smager godt, kogt på
oksekød og serveret med fiskeboller.
Fiskeboller er iøvrigt en noget overset garniture til netop tomatsuppe, og serveres i alt fald ikke på nogen som helst restaurant – ikke længere, i alt fald.
“Suppe” er i øvrigt blot en enkelt betegnelse for flydende mad. I mesteren Escoffiers kogebog “Ma Cuisine” defineres de som biscque, consommé, velouté’er, crémer, supper,
klarede eller jævnede – det er en lille videnskab.
Tomaten stammer fra Sydamerika, og det varede længe, inden det blev en spiseplante i Europa. I dag identificeres de bedste tomater ofte med de italienske, og rigtigt er det, at de søde, saftige italienske tomater er de fleste andres langt overlegne. F. eks. San Marzano-tomaten, “Tomaternes Konge”, der dyrkes ud for Napoli. Her indgår den i et væld af retter og ikke blot i den berømte, italienske tomatsauce.
Det er dog ikke nødvendigt at bruge San Marzano-tomaten i en portion tomatsuppe, her kan dåse tomater glimrende gå an. En dansk gastronom, skuespilleren Olaf Ussing anbefalede endog i sin kogebog, at man spiser Heinz Tomatsuppe – eventuelt peppet lidt op.
Det kan f.eks. gøres med små suppehorn og ristede baconstykker eller lidt oppisket hvidløgsskum – eller hvad man nu har lyst til.
Tomatsuppen omtales sædvanligvis ikke som fin hummersuppe eller rejebisque – men rigtigt tilberedt kan tomatsuppen slå dem begge med flere længder.
Man kan naturligvis tilberede sin egen tomatsuppe med at koge og flå skindet af tomaterne og så bare simre, men man når altså også rigtigt gode resultater på en mere enkelt måde, som f.eks. ved at bruge sin blender til denne opskrift, der er lånt fra Arla.
Dette skal vi bruge
Hakket Zittauerløg i

Stort grofthakket fed hvidløg
1 tsk groft Middelhavssalt
1 tsk sukker
Gulerødder i mindre stykker (ca. 175 g)
1 dåse hakkede tomater, evt. 2.
1 tsk. Tørret basilikum
1 l grøntssagsbouillon
Friskkværnet hvid el. alm. peber

Garniture:
Suppehorn (pasta), creme fraiche og brød.

Sådan gør vi

Lad smørret smelte i en stor tykbundet gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg, hvidløg, salt og sukker i ca. 2 min.
Tilsæt resten af ingredienserne og kog ved svag varme og under låg i ca. 20 min. – eller til gulerødderne er møre.
Blend suppen i mindre portioner (fyld kun blenderglasset ⅓ op). Blend hver portion ved hurtigste hastighed i ca. 45 sek., eller til suppen er glat. Hæld den tilbage i gryden og bring atter suppen i kog.
Tilsæt pasta og kog suppen ved svag varme og under låg i yderligere ca. 10 min. – rør af og til. Pastaen skal være mør, men ikke blød.
Smag tomatsuppen til og server straks med fraiche, godt brød og grøntsager.

Men som sagt: Der kan bruges megen anden garniture, prøv ristet bacon eller hvidløgsskum: Knust hvidløg pisket op med flødeskum.

Seneste artikler

Fik du læst?