To på vej til havs på SUP-boards reddet af livreddere

Livreddere advarer mod de oppustelige SUP-boards, hvor man står på et surfbræt og padler sig frem. “Brug dem ikke ved fralandsvind”, lyder opfordringen.

SUP Boards er blevet meget populære i Danmark.

 

I forgårs var det ved at gå galt for to personer Balka Strand. De to – ét barn og én voksen – blev spottet af livredderne, da de befandt sig ca. 200 meter fra kysten. De to SUP-boards drev længere og længere ud med fralandsvinden, og livredderne vurderede, at de havde brug for hjælp og sejlede ud til de nødstedte personer, som var lettere chokerede.
Livredderne fik dem sejlet ind til kysten og fik en snak om fralandsvind.

For når  vejret ikke er til at ligge på stranden i timevis eller til lange badeture, så bruger danskerne vandet på en anden måde. Igen i år har rigtig mange kastet sig over den populære vandsport Stand Up Paddle (SUP), hvor man står på et langt surfbræt og padler sig frem. SUP er både rigtig sjovt og god træning, men mange glemmer at tænke på sikkerheden, og det har allerede ført til flere farlige situationer på havet i denne sommer.
I sidste uge måtte livredderne fra TrygFonden Kystlivredning således flere gange i vandet for at hente SUP’ere i land, der var blevet taget af vinden, og det får nu livredderne til at advare mod især oppustelige SUP i fralandsvind.

Vær opmærksom på fralandsvind og brug appen ”SejlSikkert”, der viser vindforholdene lige dér, hvor du er. Og tag ikke ud alene, og medbring altid en telefon i et vandtæt etui, lyder rådet fra livredderne.

 

“Vi kan se på strandene, at der er rigtig mange, der i denne sommer har kastet sig over SUP, og mange af de SUP-boards, som vi ser på vandet, er oppustelige. Et oppustelig SUP-board agerer fuldstændig som et stort badedyr, når der er vind. Jeg tror, at de fleste ved, at det ikke er særlig smart at tage ud på en kæmpe oppustelig enhjørning i fralandsvind, men vi har oplevet, at både børn og voksne tager ud på oppustelige SUP-boards i fralandsvind, og i sidste uge måtte vi redde flere personer på SUP-boards i land”, siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

“SUP er en virkelig sjov vandsport, som jeg også selv dyrker flittigt med mine børn i min fritid, og det er en sport, der er let at komme i gang med. Der findes masser af steder rundt om i landet, hvor man kan leje SUP-boards. Jeg ved, at mange af de udlejere er rigtig gode til at tale sikkerhed, men jeg vil alligevel opfordre til, at alle – både udlejere og lejere – er opmærksomme på, at oppustelige SUP-boards er en dårlig idé i fralandsvind. Jeg vil også anbefale, at man tager et kursus eller får en grundig introduktion, inden man kaster sig over SUP for første gang”, siger Anders Myrhøj.

Vilde med SUP

I Søsportens Sikkerhedsråd glæder man sig over den SUP-kultur, som har vundet frem i Danmark i de seneste år.

“I de seneste år har vi set, at danskerne er blevet helt vilde med SUP, og vi glæder os over danskernes lyst til at bruge vandet. Det er dog vigtigt, at sikkerheden er i top. Her skal voksne og erfarne sejlere og SUP’ere gå forrest og vise, at man skal tage sikkerheden seriøst ved blandt andet at have vest på. Vi støder tit på en skrøne om, at vesten hæmmer bevægelserne og kan gøre det svært at komme op på boardet, men de fleste veste er i dag så små og fikse, at de egner sig glimrende til SUP, og man løber en meget stor og unødig risiko ved at lade vesten blive hjemme,” siger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

Seneste artikler

Fik du læst?