Strandhotel Balka Søbad er Bornholms Cote d’Azur

Det traditionsrige Strandhotel Balka Søbad har fået renoveret pool- og terrasseområde og minder mest af alt om et eksklusivt badehotel ved den franske Middelhavskyst

Hotelchef Michael Pedersen – glad for nyt og flot pool- og terrasseområde på Bornholms populære strandhotel.  (Fotos: Torben Ager)

 

Der er en afslappet og solfyldt atmosfære, denne eftermiddag på Strandhotel Balka Søbad. Der høres dæmpet samtale fra gæsterne i liggestolene, et par plasker i børneswimmingpoolen – og sovende folk ses i badetøj og med bøger slået ud over ansigtet som beskyttelse mod solen.

En tjener bevæger sig hjemmevant ned med øl og kolde sodavand til fire gæster, der netop er ankommet og nu bare vil slappe af ved swimmingpoolen.

Og det man man nu gøre i endnu mere elegante omgivelser på det traditionsrige og næsten historiske strandhotel ved Balka Strand.

For familiens Høis fine hotel har lige fundet funklende nyt terrasseområde med elegant møblement – og en lækker ny swimmingpool – endnu mere sikker for børn og ældre. Indbydende og frisk, der er flere, der tager en dukkert eller en svømmetur her i eftermiddag. Ny og blød udendørs belysning sikrer, at man kan finde rundt smalle døgnets timer.

Lækre værelser

Værelserne velindrettede med lænestol, sofabord, lille skrivebord, minikøkken med køleskab, tv, og egen balkon eller terrasse.

Hotelchef Michael Pedersen kigger sig tilfreds omkring. Det kan han roligt gøre, for alt ånder fred og idyl. Dette hotel er som skabt til afslapning, og i dag er stemningen som på et badehotel ved Middelhavet.

Det bliver ikke bedre – sydlandsk stemning på den smukke klippe ø.

Michael Pedersen giver sig tid til en lille sludder med Bornholmnyt.dk. Han har ellers ikke mange pauser på de travle hverdage. Hotellet har trods alt over 100 værelser med plads til over 300 gæster.

“Da jeg kom til Bornholm for mere end 20 år siden, troede jeg, at jeg skulle over et sted, hvor jeg kunne slappe lidt af. Der tog jeg fejl. Jeg har aldrig arbejdet så meget, som jeg har gjort på Bornholm”, siger han med et stort smil. Han har nu været tilknyttet hotellet i mere end otte år og er glad for jobbet.

Et nyt terrasseområde indbyder til udendøres arrangementer, hvilket der også er planer om.

 

Strandhotellet, beliggende lige ved en af landets bedste badestrande, har eksisteret siden 1909 og i den eksisterende form siden 1972. Det er et klassisk ferie- og hotel med ferieboliger inde på grunden, restaurant mm. Indretningen er uhyre smagfuld.

Receptionen og pejsestuen er møbleret med møbler og lamper designet af danske Verner Panton. Møblerne er fra serien Pantonova, lamperne over bordene hedder Topan, og gulvlamperne er Panthella.

Barstolene er designet af Piet Hein og fremstillet af Fritz Hansen. Restaurantens borde og stole er tegnet af Rud Thygesen for Magnus Olesen. Malerierne er af maler og grafiker Poul Hauch-Fausbøll.

Trods sin landskendte status er hotellet også en af Bornholms lidt skjulte hotelperler. For man kører ikke forbi hotellet, der ligger sådan lidt nede af en sidevej. Det er da heller ikke primært de lokale, der benytter hotellet, men sædvanligvis udenlandske gæster, fortrinsvis fra Norge, Sverige og Tyskland.

Hotellet, der normalt har åbent fra maj til efterårsferien med i oktober, har i år også haft en del besøg af busgrupper med danske seniorer, og selv om sæsonen af indlysende grunde slet ikke har været som normalt, så er der ikke krisestemning på hotel og blandt de 40 ansatte, siger Michael Pedersen, der dog oplyser, at kapaciteten i denne sæson kun har nået ca. 60 pct på grund af Covid-19.

96-årig stamgæst

“Alligevel har vi, som flere andre steder, lidt lidt af personalemangel, så der har været nok at se til for os alle sammen”, siger hotelchefen, der tilføjer, at hotellet også er behjælpelig med bolig, hvis der kommer personel ovrefra.

Men stamgæsterne har været trofaste, heriblandt en 96-årig fast gæst fra Sjælland, der ikke vil undvære sin ferie på Strandhotel Balka Søbad.

Og nu altså med nyt, lækkert udeområde.

“Ja, vi synes, vi er sluppet godt fra det, og det er da også meningen, at vi nu i højre grad skal benytte dette område med grill og lettere musikalsk underholdning, men mere om det senere”, slutter hotelchef Michael Pedersen.

Det traditionsrige strandhotel fra begyndelsen af forrige århundrede – her er det i 2020.

 

Spændende historie fra 1908

Om Strandhotellets historiske åbning fortæller Poul Harild på balkastrand.dk. bl.a.  at hotellet blev opført i årene 1908 til 1909. Det rummede foruden restauranten 17 værelser med 25 senge.

Pinsedag 1909 blev hotellet åbnet med en festlig reception, hvor formanden for bestyrelsen, sparekassebogholder Marius Sonne bød velkommen og gav udtryk for de bedste ønsker for hotellets virksomhed. Han måtte desværre indrømme, at hotellet var blevet noget dyrere end beregnet, svimlende 34.000 kroner havde det kostet.

Og for mange Nexøboere gav hotellet nu mulighed for en ny adspredelse, at drikke eftermiddagskaffe på badehotellet efter en cykel- eller spadsertur. Og af og til var der også mulighed for at høre musik, klaver og violin, og der kom særligt mange gæster, når disse arrangementer forlods var blevet annonceret i Østbornholms Avis.

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?