Stor opbakning til folkekirken under krisen

Over halvdelen af befolkningen ønsker, at kirken er tydeligt til stede under en krise som COVID-19 og nedlukningen af Danmark i foråret 2020. Det viser en ny undersøgelse.
 
Østerlars Kirke – den største og den ældste af øens rundkirker.

 

Danskerne ser folkekirken som en institution, der kan afhjælpe krise på mange niveauer, og et flertal på 53 procent forventer, at kirken markerer sig og deltager efter en katastrofe.

Det viser en ny undersøgelse af folkekirkens håndtering af corona-nedlukningen i foråret 2020, som er udarbejdet af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

Det er første gang, en dansk undersøgelse viser, hvad befolkningen forventer af folkekirken i forbindelse med en katastrofe.

Birgitte Graakjær Hjort er afdelingsleder i Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, der står bag undersøgelsen:

“Undersøgelsen viser, at folkekirken spiller en vigtig rolle under kriser på nationalt niveau og helt konkret for den enkelte. Det er interessant, fordi det giver os endnu en nuance til at forstå danskernes forhold til folkekirken. Selvom folkekirken ikke nødvendigvis fylder meget i alle danskeres hverdag, er den vigtig for størstedelen af befolkningen, der ønsker, at den skal være tydeligt tilstede under kriser”, siger hun.

En kick-start

Mange kirker har brugt nedlukningen til at arbejde mere praktisk og målrettet med at være nærværende for befolkningen, mens kirkerummene var lukkede. Det skete blandt andet ved at kommunikere kirkernes aktiviteter digitalt og for eksempel streame gudstjenester til danskerne.

“På den måde kan man sige, at COVID-19-krisen har været med til at kickstarte en digital nytænkning i folkekirken”, mener Birgitte Graakjær Hjort og slutter:

“Pludselig kunne flere danskere følge kirkens aktiviteter hjemme, og for eksempel deltage i deres lokale gudstjeneste selvom de ikke kan være fysisk til stede. Det ser vi store udviklingsmuligheder i…”

 

 

Seneste artikler

Fik du læst?